søndag 26. juli 2015

Vi bygger borettslag for pip-pip´er - Del 3

Gikk du glipp av "Vi bygger borettslag for pip-pip´er - Del 1", så kan du lese det: HER
Og "Vi bygger borettslag for pip-pip´er - Del 2" kan du lese: HER.

Endelig har fuglekassene kommet opp på veggen, og riktig så flott ble det! :))


Forhåpentligvis vil noen av kjøttmeisparene i nabolaget vurdere å flytte inn her neste vår, det er for sent i år, men det haster ikke, det nye borettslaget ble uansett et fargerikt, vakkert og spennende blikkfang på en ellers hvit og kjedelig garasjevegg.

Denne delen av hagen, bak garasjen, er egentlig ikke riktig helt "bloggbar" enda! ;) Vi sagde nemlig sist sommer ned en kjempediger engelmannsgran som stod her. Jeg og mannen plantet den selv her for 15-20 år siden, den var så vakker der den stod på gartneriet med sine "lyseblågrågrønne" barnåler, passe høyt og smalt, tror vi betalte 6-700,- for treet den gang vi kjøpte det, vi tenkte at vi skulle jo ha det i hagen vår resten av livet så det fikk så være at det kostet litt... Hadde noen sagt til meg den gang at jeg 15 år frem i tid kom til å sage ned det flotte treet, så hadde jeg aldri trodd det! :D Men du verden det var deilig å få det bort. Det var alt for tett beplantet her nede bak garasjen, treet var med årene både blitt veldig høyt og veldig vidt, og treet stjal absolutt alt sollys, noe som sakte men sikkert medførte at plenen her under treet døde, det ble for skyggefullt og for tørt for at gresset ville trives. 

Derfor gjorde vi en grundig beskjæring av trær i hagen vår i fjor sommer, og fjernet også noen av dem. Resultatet ble som du ser på bildet ovenfor, åpent, lyst og ryddig, men litt nakent, samt at en masse død plen kom til syne...


Her ser du hvor i hagen disse fuglehusene befinner seg i forhold til huset og paviljongen m.m. I toppen at trappen, lengst bort, ser du ytterdøren vår. Opp den lille trappen nærmest er kun i bruk når vi gjør hagearbeid, den trappen vi bruker til daglig går opp langs ene langveggen på garasjen, vi ser ikke den herfra. Til høyre for ytterdøren ser du så vidt i badepaviljongen vår, den andre paviljongen ser du her til venstre. En "etasje" nedenfor den står epletreet på den indre gårdsplassen med vannspeilet og steinbedet vi lagde i fjor sommer, hvis du husker det lille hageprosjektet. 

Det at vi har laget tre forskjellige lengder på fuglehusene våre, har ingen praktisk betydning, det ble kun valgt av estetiske årsaker, det samme gjelder fargevalget: Lys dus lilla, en mild mintgrønn og en lys klar turkis. -Fargeklatter på den store hvite kjedelige veggen! :))  

Fuglehus-collagen ble nærmest et kunstnerisk innslag i denne delen av hagen, som en skulptur der den henger på veggen, nå "skjer" det plutselig noe her, det er noe om fanger blikket. Har sansen for alle slike fokuspunkter i hagen. Vi ser fuglehusene godt fra paviljongen.Vi har jo en del andre fokuspunkter i hagen, ja slik som lysthuset og paviljongen, i tillegg har vi noen små gøyalt skilter her og der, rødbladete trær, et lite vannspeil, lekehuset og noen benker under trær, men jeg har et ønske om å supplerer med litt andre ting og rariteter også fremover, slik som disse fuglehusene. Men det må ikke bli for mye i hagen som krever oppmerksomhet heller, for da blir det fort bare rotete. Jeg har vært i noen hager hvor det er pyntet med diverse krimskrams over alt, og jeg synes det blir nesten litt stressende. Det er med uterom som med innerom: For mye krimskrams får blikket til å flakke rundt i rommet slik at man ser ingenting egentlig, mens ryddige rom med få og vakre blikkfang skaper både ro og orden, også i hodet, og det gjør at man også virkelig ser - og legger merke til - tingene i rommet. 

Disse to siste bildene er tatt på et senere tidspunkt, etter at syrinene - omsider - kom i blomst! De pleier å blomstre tidlig i juni, men i år blomstret de en hel måned senere enn normalt, jeg får inderlig håpe denne sommeren er et unntak, og ikke ny normal, hvis ikke frykter jeg vi går en ny istid i møte snart! :P For jeg må bare si det atter en gang, -at maken til elendig sommervær har vi aldri opplevd her før.

Men elendig sommervær kan utnyttes: Det er tross alt veldig godt egnet til å plante i, -ja både stauder, trær, busker og gressfrø! De blir ikke avsvidd i solen, og tørker aldri ut denne sommeren, og da er det finfint å være både babybusk og gressfrø! :D Lengst bort her på bildet ovenfor ser du noen tau henge å kryss og tvers en meter fra bakken, og noen ark som henger fra dem, på de står det "Gressfrø nylig sådd, ikke tråkk på babygresset!" På hele området bak garasjen, nedenfor fuglehusene, er det også sådd gressfrø, så det hele ser litt lurvete og forsømt ut, dels har frøene nå begynt å spire, dels har ugresset sett sin livs sjanse til å virkelig slå seg fullstendig løs nå som gressklipperen har ferie fra dette nylig innsådde plenområdet, for det var jo rester av veletablert gammel "plen" her, under det nye jordlaget. Akkurat nå vil jeg bare at det skal bli helt grønt og frodig her bak garasjen, ja litt mindre "ørken", så får vi heller ta oss av ugresset en helt annen sommer! :P

Her har jeg rygget enda litt lengre bak og knipset et bilde, til venstre for meg her jeg står på trammen foran ytterdøren, er en av dørene inn til badepaviljongen, til høyre en bratt skråning, går jeg ned trappen og videre ned trappen til venstre - i stedet for ned den lille trappen rett frem retning fuglehusene - så kommer jeg ned til den brosteinbelagte plassen med det store epletreet, vannspeilet og hengebenken

Alle de blå ordene i dette - og andre - blogginnlegg her på Glassveranda er aktive linker, som du kan klikke på hvis du vil se flere bilder av, og lese litt om, de forskjellige områdene i hagen som er nevnt i teksten.  

Nå kom jeg også på at vi har både sitteplasser under trær og en rekke små gøyale skilter i hagen som aldri har vært vist bilder av på bloggen, så kanskje jeg skal ta meg en runde i hagen på neste finværsdag og knipse bilder av det også, så du kan få se, kanskje er det noe der som kan gi deg idéer som du kan bruke i din egen hage. Ha det fint så lenge, og ha en riktig fin start på den nye uke i morgen! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: