lørdag 16. mai 2015

Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 5: Den lille fontenen er ferdig, se ETTER-bildene av det ferdige resultatet!

I Del 1 kunne du lese litt om hvordan dette området så ut før vi tok fatt på det lille hageprosjektet, og lese litt om de nye planene vi hadde for området. 
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 1: Planene", finner du HER
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 2: Hvordan støpe i hagen", finner du HER.
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 3: Drenering og markduk", finner du HER.
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 4: Steinbedsplanter for sone H6/H7", finner du HER.

Kort oppsummert så var hageprosjektet/oppgaven vår følgende: Dammen/vannspeilet skulle bygges litt om, og området rundt dammen (fjellskråningen) ovenfor vannspeilet, inkludert den lille bekken (se bildene i Del 1), skulle få jord og planter og slik at det etterhvert vil bli til et frodig og fargerikt steinbed. Du har i løpet av blogginnleggene i denne steinbed/hagedam-serien fått se hvordan du støper kanter i hagen, hvordan du får en støpt dam/vannspeil vanntett, hvordan du lager drenering under steinbed, hvordan lage steinbed og tips til hardhøre planter (H6/H7/H8) som egner seg i steinbed også i områder av landet hvor vinteren kan være tøff for plantene. I dag, i 5. og ihvertfall foreløpig siste del av denne serien, tenke jeg å vise deg hvordan dette området av hagen - og det ferdige vannspeilet med en liten fontene i - ble til slutt.

Ser du tilbake på bildene i del 1-4 av denne bloggserien, vil du se at det var en fordypning/grop midt i vannspeilet, hvor det stakk opp en ledning m.m. Det er ledningen som gir strøm til en vannpumpe som skal ligge nederst i vannspeilet. Som du ser her øverste bilde i dette blogginnlegget så er det, nå som vannspeilet endelig er helt ferdig, kun røret til selve vannklokken/fontenen som stikker opp fra bunnen. For da alt grunnarbeidet var ferdig og vannspeilet var innsmurt med gummimembran, steinbedet var ferdig beplantet m.m., gjenstod det nemlig kun én ting: Å legge på plass en tykk skreddersydd aluminiumsplate i bunnen av vannspeilet!Denne bestilte vi hos en blikkenslager her i byen. I midten av platen er det boret et hull, akkurat stort nok til å stikke bare røret til selve fontenen opp av det. Dermed ble vannpumpen, slanger, ledning m.m. effektivt skjult under platen. 


Vannspeilet endrer farge med været, fordi aluminiumsplaten reflekterer himmelen har vannspeilet en vakker lyseblå farge når himmelen er skyfri, vannspeilet ser hvitt ut når himmelen er lett skyet, og av og til ser vannet mørkt og blågrått ut. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, det ble en levende, dekorativ og spennende detalj i hagen, og jeg elsker den sildrende lyden fra vannet, den hører vi både når vi sitter i paviljongen ovenfor og fra sør-vestterrassen på sene lyse sommerkvelder. 


Disse to søte små keramikk-pinnsvinene har sittet her i området nedenfor paviljongen siden ungene våre var bittesmå, disse pinnsvinene fant de på nederste hylle på gartneriet et år og de ville veldig gjerne ha dem med hjem, og siden har de liksom hørt til her nede ved epletreet, så her får de sitte også videre.

Småfuglene har forresten lagt sin elsk på denne delen av hagen. De sitter på betongkanten med nebbene nippende i vannet, og av og til er hele fuglen uti vannet, ja det kan nesten se ut som at de dusjer! :D - Jeg skal forsøke å få knipset noen bilder av dem etterhvert, mens de koser seg i hagens nye "fuglespa-avdeling", de er fremdeles litt skvetne, men kanskje blir de mer husvarme og lettere å ta bilder av etterhvert som de blir vant til å være her nede ved det nye vannspeilet.


Det har ikke snødd på disse bildene, det er bare det store epletreet i hagen vår som "røyter" litt om våren! Når et 4-5 meter høyt epletre, som sikkert er minst like bredt også, er dekket med hvite epleblomster er det litt av et skue, ikke minst er det ubegripelig mange humler og andre bier i dette treet når det blomstrer, men du verden så hvitt det blir på bakken når det digre treet etter noen ukers blomstring brått slipper alle de hvite blomsterbladene! ;)

Nå gjenstår det bare å stelle ekstra godt med de nye plantene hele denne sommeren, og håpe de vokser seg store, sunne og frodige, og bidrar til hagen med blomstertepper i vakre farger. Du vil helt sikkert få se nye bilder av denne skråningen kniset en vakker sensommerdag også, slik at du kan se hvordan det hele blir når plantene etterhvert brer seg utover bedet og dekker jorden med farger. Kanskje jeg supplerer med noen flere planter også etterhvert, men foreløpig anser jeg denne delen av hagen som ferdig... åh som jeg gleder meg til blomstringen! :))

Håper du fant inspirasjon i denne bloggserien, følg gjerne Glassveranda på Instagram, og/eller Facebook du også, og ha en riktig fin lørdag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: