tirsdag 12. mai 2015

Ut i vår hage...


(All photos in this blogpost are from my garden: Copyright ©glassveranda.blogspot.com). 

NIB (Norske interiørblogger) har en ny utfordring hver måned, i mai er temaet for konkurransen "Ut i vår hage", nå er det av litt forskjellige årsaker en god stund siden jeg var med på en slik utfordring, men da jeg leste at det er Plantasjen som er sponsor av premien denne måneden så bare måtte jeg være med, hi, hi, for jeg elsker gartnerier, og best av alle er kanskje Plantasjen! Vi har faktisk kjøpt nye jordbærplanter der for noen tusen denne helgen, noen nye stauder, samt fullgjødsel, rosegjødsel og rhododendron gjødsel, -plantene må jo også ha mat! ;) En duftsyrin ble også med hjem fra Plantasjen, og forrige helg hadde vi konfirmant, og da kjøpte vi mengder av buketter med hvite stilkroser og noen blå Hortensia der som skulle pynte opp festbordet, samt 12 lavendel, mange Margeritter og utallige stemorsblomster for å få instant sommerstemning på terrassene! Prydbark trenger man jo også for å få det pent i bedene, og med en to mål stor tomt, og mange uterom, er det alltids noe som skal gjødsles, byttes ut eller trenger supplering, så et "lodd" som gir meg mulighet for å vinne et gavekort på Plantasjen bare mååå jeg ha! :D -Og alle som er med i NIBs utfordring har muligheten til å vinne, så bildene i dette blogginnlegget er derfor mitt bidrag til konkurransen! ;) 

Det øverste bildet i dette blogginnlegget er fra badepaviljongen vår.
(All photos in this blogpost are from my garden: Copyright ©glassveranda.blogspot.com).

Om våren og sommeren er jeg utendørs så ofte jeg bare kan, ja gjerne fra tidlig om morgenen til sent om kvelden. Alle fargene og duftene gir meg ny energi og ny giv etter en lang, kald vinter, jeg elsker sommeren! 

For at det skal være fristende å oppholde seg ute i sommerhalvåret, så må hagen og uterommene være praktiske og funksjonelle. Da vi flyttet hit vi bor nå, for ca. 20 år siden, var det bare en bustete plen, noen store trær, masse kratt og en grusvei her, men vi bestemte oss tidlig for bygge ut terrassene, og så har vi supplert med trær, busker og stauder i løpet av årene. Vi fant også fort ut at dersom uterommene skulle bli brukt, så måtte vi også bygge tak over noen av uteområdene, slik at vi slapp å bære inn og ut sitteputer og stæsj hver gang vi skulle sitte ute. 

Bildet her ovenfor er fra pergolaen på sør-østterrassen vår.


(All photos in this blogpost are from my garden: Copyright ©glassveranda.blogspot.com). 

Vi bygde først en åpen paviljong, senere et lysthus lengre ned på tomten. Etterhvert bygde vi også en badepaviljong med et bad/massasjebad/spa inni, og en pergola med transparente takplater i ene enden av den ene terrassen. Vi bygde fleksible levegger på den ene terrassen, -lagde terrassegardiner som kunne justeres etter vind, og alt etter om vi ønsker utsikt eller vil forhindre innsyn

En lun og privat hage er viktig for at den skal være hyggelig å være i, synes jeg. Tomten vår er derfor også rikt beplantet. Trær og busker av forskjellige slag, noen også vintergrønne, sørger for det. Det har tatt tid, og en del av feriepengene våre har vært år blitt investert i hagen, de første årene alle feriepengene og enda litt til, men til gjengjeld har vi skapt noe varig, -en fleksibel hage som vi kan kose oss i fra svært tidig om våren til sent om høsten. 

Bildet ovenfor er av den åpne paviljongen i hagen vår.

(All photos in this blogpost are from my garden: Copyright ©glassveranda.blogspot.com).

I pergolaen på sør-østterrassen spiser vi frokost sammen i morgensolen på fine sommerdager. God plass til gjester er det også. Sør-vestterrassen har også et stort spisebord, her er det sol til langt på kvelden, og etterpå middagen kan vi om vi ønsker det sløve i spaet i badepaviljongen noen timer før vi tar kveld. Paviljongen er et hyggelig sted å sitte å lese en bok og lytte til fuglene kvitre, lysthuset er som skapt for kjøligere kvelder, men er også et hyggelig sted å ta en pause fra stekende sommersol. 

Bildet ovenfor er fra lysthuset vårt.
Bildet nedenfor er fra sør-vestterrassen.

(All photos in this blogpost are from my garden: Copyright ©glassveranda.blogspot.com).

Men ingen hyggelig hage blir det uten trær, busker, stauder og sommerblomster, og plantene må jo ha både mat og stell, så hagen er vårt lille evighetsprosjekt, den er i stadig forandring, noe justeres hver sommer, nye trær kommer stadig inn i hagen, nye blomster, det koster litt, men det er vel verdt gleden det følger med seg etterpå! Skal du i gang med hageplanlegging og tenker at det blir aaalt for dyrt, så gjør som oss og lag en tiårsplan! Lag delmål, delplaner og sett opp overkommelige - oppnåelige - mål/milepæler for en del av hagen, neste del tar du neste år o.s.v. Planlegg langsiktig, slik at du ikke om fem år må begynne å flytte på trær fordi de skygger over en del av terrassen du plutselig vil bygge på! ;) Sett av litt av feriepengene til formålet hvert år, følg den langsiktige planen din og jobb målbevisst, ikke gap over for mye hvert år, ting tar kanskje tid, men det blir, det blir! :))
  
Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og/eller Facebook du også, og ha en fortsatt fin ny uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: