mandag 11. mai 2015

Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 4: Steinbedsplanter for sone H6 / H7

I Del 1 kunne du lese litt om hvordan dette området så ut før vi tok fatt på det lille hageprosjektet, og lese litt om de nye planene vi hadde for området. 
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 1: Planene", finner du HER
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 2: Hvordan støpe i hagen", finner du: HER.
"Vi bygger steinbed med vannspeil/dam - Del 3: Drenering og markduk", finner du HER.

Kort oppsummert så er hageprosjektet/oppgaven vår følgende: Dammen/vannspeilet skulle bygges litt om, og området rundt dammen (fjellskråningen) ovenfor vannspeilet, inkludert den lille bekken (se bildene i Del 1), skulle få jord og planter og bli til et frodig og fargerikt steinbed. 


Du har i løpet av blogginnleggene i denne steinbed/hagedam-serien fått se hvordan du støper kanter i hagen, hvordan du lager drenering under steinbed, hvordan lage steinbed og nå skal du få noen tips til hardhøre planter (H6/H7/H8) som egner seg i steinbed også i områder av landet hvor vinteren kan være tøff for plantene.

I Del 3 så det hele rimelig kaotisk ut, men her ser du at det retter fort på seg nå som alt endelig er skjult av et jordlag. I jordlaget er det, som du ser på bildene her, plantet forskjellige planter som i løpet av et par sommersesonger vil vokse seg store. kraftige, frodige, grønne og fargerike! Her på bildene er de nylig plantet, men ikke la deg lure av at plantene her ser små ut, og bedet fremstår som ganske glissent, bedet vil nemlig i løpet av kort tid bli dekket av plantene vi har satt ned i bedet. Før var jeg alltid utålmodig og plantet vekstene for tett, for senere å måtte flytte på dem, men nå - 20 år etter at vi startet jobben med å lage denne hagen - tror jeg at jeg endelig har lært at planter vokser, noen fort, andre tregt, men de vokser!


Det ble unektelig litt mer jobb med dette blogginnlegget enn først antatt, fordi jeg hadde lyst til å kunne vise nøyaktig hva det er jeg har plantet, slik at du som bor i en klimasone hvor vintrene kan være kalde, røffe og kanskje også lange, skal få tips til hvilke planter som kan egne seg i et steinbed der du bor. Tips til planter i steinbed som man finner på nettet er ofte beregnet på hager i sone ca. H 3/4, så jeg hadde lyst til å vise planter som vil overleve i sone H 6/7. Her på bildet ovenfor har jeg derfor laget en oversikt over hva det er jeg har plantet i mitt steinbed, og håper denne oversikten kan være til glede/nytte for andre som har lyst til å prøve seg på steinbed/fjellhage.
Men dette er en vanlig blå Hortensia, og det er mildt sagt minimale muligheter for at den vil klare vinteren, men jeg valgte å ha en slik med likevel, fordi den er en fargeklatt i dette bedet mens jeg venter på at de andre plantene skal vokse og blomstre! ;) Jeg har ofte slike i krukker om sommeren likevel, så om jeg kjøper en ny Hortensia til en krukke på terrassen om våren eller kjøper en ny til å ha her i steinbedet, spiller ingen rolle. Jeg bare nevner det, så du ikke forventer at en slik en vil overleve vinteren. Det kan vel kanskje skje, men det er ikke sannsynlig.
Bildene er knipset mens jeg står oppe på sør-vestterrassen vår, det ble litt vanskelig å få en oversikt sett fra bakkenivå fordi dette bedet ligger i en skråning. 

Her ser du at dammen/vannspeilet er under uttesting for eventuelle lekkasjer, men det ble erklært 100% vanntett, og dermed kunne vi gjøre området helt ferdig! Men vannspeilet er ikke helt ferdig her på bildet enda, det skal noe mer og dekorativt nedi vannspeilet, -hva det er skal du få se i 5. og siste del av serien "Vi bygger steinbed med vannspeil/dam" om ikke lenge! ;)

Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og/eller Facebook du også, og ha en riktig fin ny uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

1 kommentar:

toves sammensurium sa...

Og dere styrer på med noe hele tiden,så deilg å planlegge først,og nå sette ut i livet. :)
Og alt blir jo bare helt fantastisk Ann,og du er så flink å vise prosessen ! Applaus!
Det blir nydelig hos dere,du har sååå sansen!
Nå kan dere snart sette dere tilbake og nyte,håper dere får deilige vår og sommerdager :)
Her blir det deilig å nyte :)
Toveklem :)