fredag 2. januar 2015

2015, nytt år, nye muligheter, litt om å miste seg selv, og 15 friske, vårlige og fargerike inspirasjonbilder nå som det endelig igjen går mot lysere tider!

Godt nyttår alle sammen! 2015 står det på kalenderen, -et nytt år med nye muligheter, det føles fint synes jeg. 2014 ble som 2013 et helsemessig grusomt bratt år for meg, utallige sykehusrunder og medisiner som ga minst like mange bivirkninger som virkninger, så nå gleder jeg meg til 2015, velger å være optimist og håper inderlig at dette blir året jeg får avklart en del viktige ting helsemessig, forhåpentligvis allerede nå i januar. 

Jeg skal spare dere for detaljene, det er bare det at mine helseproblemer gjør at ALT i livet mitt har blitt påvirket, alle hverdagene mine må planlegges ut fra hva jeg kan kunne klare, jeg har gått fra å være utadvendt og sosial til innadvent og usosial, energibrist og smerter gjør at jeg har hatt så mer enn nok med meg selv. Det påvirker selvsagt familie, venner og aktiviteter, ja hele livet blir satt på vent. Jeg håper 2015 kan bli det året de (legene) finner svaret på en del uavklarte spørsmål, og at jeg dermed kan få tilbake litt av energien jeg hadde før jeg ble syk, for jeg vet ikke riktig hvem jeg er lengre. Jeg vil ikke være sykdommen min, mitt nyttårsforsett er at jeg i 2015 skal ta tilbake noe av det jeg har tapt de siste årene. Ja jeg skal ta fatt på Livet - Del 2, jeg må finne en måte å leve med sykdom, ikke la den bli hele meg, men det er vanskelig, det er en daglig kamp og det føles som å begynne helt på nytt. Livets tilfeldigheter...Det er både grusomt å tenke på, og samtidig en liten trøst, at mange andre har opplevd denne prosessen før meg, mange andre er midt i den, og mange andre vil komme til å oppleve den årene som kommer og vil da plutselig forstå. Det å leve med sykdom og smerter i hverdagen, helger og ferier er noe som ikke kan forklares, bare den som selv har opplevd noe lignende vil kunne forstå hva det handler om. Jeg har lært at hvis jeg snakker om det å leve med sykdom, så innebærer det at folk blir "utilpasse". Jeg er jo den energiske, sprudlende som skravler fag. Heller ikke venner og familie vet hvem jeg er når jeg plutselig snakker om sykdom, smerter og egen utilstrekkelighet. Jeg snakker derfor helst ikke om det, man blir ikke friskere av å snakke om det heller. Jeg velger heller å bruke den lille energien jeg har på å snakke om bekymringsløse ting, slik som interiør og små hage- og uteromsprosjekter her på Glassveranda! ;)

Så til alle venner og bekjente og andre som måtte lure på hvorfor jeg (fremdeles) blogger når jeg ikke er frisk, så er svaret at det holder meg frisk, ihvertfall friskere, og fordi at det å blogge om interiør er utelukkende positivt, det fjerner fokus fra alle "huff og au", det bråker ikke, jeg kan skrive når jeg vil, hvis jeg vil, hvor mye jeg vil, -om bekymringsløse tema som farger, rom, blomster, byggeprosjekter, kunst, trender, skisser, ja idéer og inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom som jeg deler med andre som liker å lese om denslags! Også det er viktig! ;) Jeg leser ikke jaktblogger, bilblogger, såkalte "rosablogger", fordi jeg er ikke interessert i det som skrives der! Er du ikke interessert i hus, interiør, byggeprosjekter, hage, uterom og snekreprosjekter i hagen så ikke les blogger som Glassveranda, de er ikke ment for deg! Les heller noe du er interessert i! Man leser jo f. eks. ikke KK hvis man ikke finnes interessert i klær, livsstil, makeup og denslags? Man leser ikke bladet Motor hvis man ikke finnes interessert i biler? Det er nøyaktig det samme med blogger! Jeg leser interiørmagasiner, hagemagasiner, interiørblogger, hageblogger, reiseblogger og kunstblogger, fordi de skriver om tema jeg er interessert i, av samme årsak skriver jeg om hus og hage, vanskeligere er det ikke! ;) I dette første blogginnlegget etter nyttår så hopper jeg raskt fra det ene temaet til det andre, det er jo starten på et nytt år, tid for ettertanke, nye planer, tid for refleksjoner, ja både over året som gikk og året som kommer.  

I går kastet vi ut jula! Ja både hjemme og her på Glassveranda! ;) Jeg er en av dem som pynter til jul veldig tidlig i desember og koser meg i hele desember med det, men synes jula 2014 hører til i 2014, så når kalenderen sier nytt år så pakker vi jula ned i kasser og bærer kassene i boden, hele huset støvsuges grundig, gulv, bord og benker vaskes møysommelig, fordi det gjerne er microglitter etter julepynten over alt i huset og det mååå jeg ha bort, og helst 1. januar! ;) Ut med jula, inn med spreke vårfarger, friske tulipaner og fram med hagebøker- og blader! Tid for skisseblokka, lage planer for hva vi har lyst til å gjøre i 2015, i hus, i hage og ellers i livet. Hva kan vi klare med, hva har vi tid til, hva kan vi finansiere, hvilke ønsker har vi, hvilke behov, hva bør vi utbedre, hva må gjøres av vedlikeholdsarbeid på huset og de andre bygningene våre i 2015? Få alt ned på blokka, så har vi notatene når hverdagen kommer og hodet ikke virker lenger! ;)Fargesprekt interiørnips slik som disse telysestakene har jeg nå hentet frem igjen. Jeg satte dem bort i november og erstattet dem med mer "julete" lysestaker, men nå på nyåret er det herlig å hente frem fargesterk interiørdekor igjen, nå som hagen er fargeløs og livløs er det flott og energigivende med noen fargeklatter i interiøret, synes jeg, fargerikt glass, fargerike tekstiler, fargerik kunst og fargerike blomster gir både ny energi og ny inspirasjon i vintermørket!


Grønne planter og trær i stuen er også viktige i vinterhalvåret, synes jeg! Akkurat nå har vi to sitrontrær huset som bugner med grønne og gulgrønne, halvmodne, sitroner. En og annen sitronblomst dukker også opp på greinene nå i januar, og det skal ikke mange blomstene til før det dufter herlig av vårlige sitronblomster i stuen og spisestuen. Frukttrær i blomst om vinteren minner om den varme, lyse, herlige årstiden vi nå har foran oss, det er visstnok enda en stund til vi er der, men sitrontrærne inne gjør ventetiden litt lettere, de er en påminnelse om at hagen ikke er død selv om det kan se slik ut, trærne og plantene bare hviler, de ligger bare på lading, litt slik som jeg føler at jeg også gjør om vinteren! ;)    


Også stuelønn og andre grønnplanter er ekstra hyggelige å ha i stuen i vinterhalvåret! De minner også om liv, om trærne i hagen om sommeren. De er ganske dekorative også der de står i lyset fra vinduene.

Det er fint å tenke på at sola har snudd og at det endelig igjen går "rette veien", ja mot lysere tider. Om ikke lenge vil vi se store forandringer i mengden dagslys fra dag til dag, se dagene bli stadig lengre, stadig lysere, jeg gleder meg alltid til januar, til at solen skal skinne inn stuevinduene igjen, til å se solen klatre stadig høyere på himmelen.   


Tiden flyr, og allerede ved påsketider skal jeg vårklargjøre pergolaen på terrassen. Pergolaen har gitt oss muligheten til å trekke ut sommersesongen i begge ender, her innunder taket er det jo alltid tørt, så her kan jeg sette meg straks solen titter frem etter en regnskur om våren. Før var det et ork å skulle gå ut og tørke av alle hagemøbler for å sette seg ned med en bok og en kopp kaffe, men i perglaen er det alltid tørt, og det gjør at vi er mye mer utendørs allerede tidlig om våren, i forhold til før vi bygde den. En slik en kan varmt anbefales, selv skjønner jeg ikke hvordan vi har klart oss uten tidligere, vi har jo ikke hatt denne mange årene, men er blitt totalt avhengige av den nå! :D 

Lyst, lunt og deilig er det i pergolaen, tidlig om våren supplerer vi med varme saueskinn og pledd, da kan man sitte lenge ute selv om det enda ikke er så varmt i luften, det er godt med frisk luft etter enn lang vinter, fordi jeg er revmatiker går jeg bare ut når jeg absolutt må ut i vinterhalvåret, men i sommerhalvåret er jeg ute hver dag, og helst hele dagen og kvelden også. Luker litt i bedene, koser meg i solveggen, leser, hører på P4, hva jeg gjør spiller ingen rolle bare jeg får være ute! :) 


Jeg planter også tidlig ut blomster som tåler litt nattefrost, slik som stemor, jeg legger bare et dobbelt fleezepledd over dem om kvelden for sikkerhetsskyld, også fjerner jeg det på formiddagen så går det helt fint. Kunsten er bare å ikke plante for mange steder, jeg holder meg til 2-3 store plantekasser ute i pergolaen til å begynne med, det er jo mest der jeg er tidlig om våren likevel, så da blir det heller ikke noe pes å vanne og dekke dem til om kvelden. Gleder meg vilt til ny vår og ny sommer, i mellomtiden lever jeg på bilder og sommerminner som dette, og bruker gjerne de siste vintermånedene til planlegging av nye hage og uteromsprosjekter, for har man hage er det alltid noe som må gjøres og kan forbedres, hvis man har lyst til det! ;)  


Det er for tidlig enda, men ved påsketider er det fint å hente inn kvister fra frukttrær, syriner og hegg, for når de kommer inn i varmen og får rikelig med vann så blomstrer de villig. Jeg gleder meg også til det! Blomstrende heggkvister er en fin måte å tjuvstarte våren på. Orkideer og tulipaner er flotte, men vi kan også få mye gratis fra naturen hvis vi ser oss litt om. Kvister uten blomster skaper også vårstemning når de kommer inn i varmen og etter kort tid får grønne små museører, slik som bjerkekvister, -blåbærlyng i vase dufter også herlig av vår! 


I mars begynner virkelig sola å varme i solveggen igjen, etter det blir det bare bedre og bedre! :D Ettersom vi allerede er i januar, så er det jo slettes ikke så lenge til! ;) Ikke mye slår følelsen av varm vårsol på bleke lengtende vinterkinn, det er utrolig deilig å sitte ute i vårsola godt tilbakelent i en hagestol med saueskinn under stompen og i ryggen, og et varmt, lunt pledd rundt bena, mens man kan høre snøen smelte og småfuglene kvitre mens man samler nye fregner! :) Litt lesestoff og en stor kopp varm drikke, hva mer trenger man da egentlig? Jeg kan nesten kjenne vårsola varme bare av å se på dette bildet ovenfor, gjett om jeg gleder meg!  


En knallblå vårhimmel, -vakrere blir det ikke! Tar alltid litt tid før all snøen på bakken smelter og trærne får de grønne små museørene sine om våren, men hvis jeg har tørre terrassegulv og knallblå himmel så gjør det ingen verdens ting! ;) Gleder meg til fregnesamling ja, men også til å preparere lerreter i solen, skrive litt, høre på musikk, jeg kjenner alltid en enorm lettelse når vinteren er over, en lykkefølelsen over å ha overlevd vinter, kulde, "mørketid" og ventetiden. For jeg venter, og lengter, hele vinteren, på ny vår og sommer, slik har jeg alltid vært, også før jeg ble syk, jeg er et utpreget sommermenneske og en skikkelig frossenpinne, jeg bruker vinteren til å planlegge sommeren, men det er mye underholdning i nøye planlegging må vite! ;) 


En annen ting som denne årstiden passer perfekt til, er organisering! Kaoskontroll. Opprydding i husets boder står på programmet de neste månedene, vi får ta litt nå og litt da, så får vi det vel ryddig før årets første vårmåned, mars, er her. Klesskap skal også ta en gjennomgang etter jul, ungene mine vokser fort, sønnen min er snart like høy som meg, det gjør at innholdet i klesskapene gjerne trenger en liten oppdatering 2-3 ganger i året. Kjedelig oppdrag, men januar og februar er to kjedelige måneder likevel, så da passer det fint å fylle dem med praktiske gjøremål. Kjellerboden er et kapittel for seg selv... der er verktøy, reoler med maling, skruer og spiker og denslags, og det er alltid et salig kaos der nede etter sommeren. Også der nede skal vi forsøke å få kontroll før den nye våren er her, da er det enklere å finne fram i ting når vi skal gå løs på nye prosjekter i hus og hage. Januar og februar er "rydde i skap og boder"-månedene her i huset! :D 

Mandag er hverdagen her igjen, med alt hva det innebærer, som skole/jobb, treninger, musikkskoletimer, nye sykehusrunder m.m. Derfor er det fint å ha hele to måneder på bod- og skaprydding, å kunne ta i et tak litt nå og litt da, så kan vi bare være ute å kose oss når våren kommer!


Gleder meg til ny sommer, kikker ofte på sommerbilder om vinteren. Savner selvsagt solen og varmen, men også fargene, lydene, smakene. Er også veldig spent på hvordan et nytt steinbed, som vi lagde i fjor sommer, har klart seg i vinter, om planter har sklidd ut, om planter har bukket under, men svaret på det får jeg nok ikke før i april/mai. Plantet også en ny liten hekk i høst, blir spennende å se om den får grønne blader til våren, eller om den ikke trivdes.

Utebodveggene skal vaskes grundig tidlig til våren, og få et nytt strøk gnistrende maling når de har tørket skikkelig. Vi lurer litt på å bygge en etasje oppå et tidligere utbygg på østsiden av huset vårt, har lurt på det noen år, vi får se hva vi orker, hadde vært fint med et lyst og luftig trimrom (jeg skal helst trene litt hver eneste dag på grunn av revmatisme), men jeg er jo slettes ikke i form til byggeprosjekter lenger, så denne gangen blir det i så tilfelle mannen min som må snekre alene og så får tenåringene våre være håndlangere. Den eldste har blitt 14, så det er vel uansett på tide å lære å snekre råbygg! ;) Mor i huset får heller sørge for byggetegninger og knipse bilder underveis... Nå kom jeg på enda en ting jeg er veldig glad for, nemlig at vi rakk å bygge hus og paviljonger m.m. før jeg ble så syk! Nå hadde det ikke vært mulig for oss å bygge på og totalrestaurere hus og hage slik vi gjorde da ungene var små, nå hadde det blitt umulig å gjennomføre... igjen livets tilfeldigheter... 


Jeg har også en plan om å produsere helt andre bilder i år, og flere enn normalt, både grafikk og på lerret, og lage et eget nettgalleri/nettside hvor jeg kan selge bildene mine. Jeg har alltid tegnet og malt, har tekniske tegninger som en del av den byggtekniske utdannelsen min, jeg har også jobbet med grafisk design og layout i en årrekke, og hele mitt voksne liv hatt foto som hobby, og nå som sykdommen har tvunget meg til å slutte i min faste jobb så må jeg finne på noe annet, noe jeg fremdeles kan klare, og da er det naturlige valget for meg kunsten. Noen dager klarer jeg ingenting, andre dager klarer jeg litt i noen timer, og fordi dagsform/ukesformen min er så fryktelig uforutsigbar, så må jeg finne noe nytt å gjøre som ikke krever faste tidspunkter, ikke krever at jeg er tilgjengelig på telefon, ikke har knappe tidsfrister, noe som er forutsigbart, noe jeg kan ta i mitt eget tempo, gjøre hjemmefra, noe jeg kan klare med, og etter år med grubling er svaret på det spørsmålet todelt: Jeg kan lage kunst og jeg kan skrive, begge deles faller meg svært naturlig, og skal jeg begynne på nytt nå så er det det jeg må ta utgangspunkt i, jeg må fokusere på hva jeg fremdeles kan klare heller enn å sørge over alt jeg ikke kan klare lenger, og da blir veien videre for meg kunsten. Det tok år, men jeg tror at jeg i løpet av 2015 er klar for å ta fatt på Livet - Del 2, livet etter alvorlig sykdom, det som kan synes å være slutten, kan faktisk være en ny begynnelse, heldigvis... men prosessen fra sykemeldt til her jeg er i dag har vært fryktelig vanskelig. Jeg håpet jeg skulle bli frisk, det ble jeg aldri. Jeg skal heller ikke dø, kan leve i enda 60 år til, så jeg må jo gjøre ett eller annet... må ihvertfall forsøke. 

Kanskje tar jeg mot til meg i år og slutter å blogge "anonymt", vi får se, og heller skriver nøyaktig hvem jeg er og hvor jeg bor også her på bloggsiden, det hadde unektelig vært praktisk hvis jeg effektivt skal kunne markedsføre nettgalleriet mitt når det er ferdig og lansert. For på den måten kunne jeg kanskje ha fått drahjelp av dere kjære lesere, ja hjelp til å gjøre nettgalleriet kjent, ved å be dere gå inn å like/spre/dele nettgalleriet og nettgalleriets Facebook-side... jeg håper dere vil hjelpe til med det hvis jeg velger/våger å fjerne anonymiteten, for det er helt klart den beste måten for meg å få gjort kjent nettgalleriet, dere er mange og effektive når dere velger å hjelpe til, og på den måten kan jeg få solgt bilder etterhvert som nettgalleriet spres. Men aller først må jeg kanskje lage nettsiden! ;) Livet - Del 2 kan bli riktig så spennende, og jeg trenger heldigvis ikke ta fatt på det alene, jeg har jo dere, og familien min, bedre utgangspunkt kan man knapt få! ❤️ 
  
For til tross for noen helsemessig fryktelig turbulente år, så er jeg heldig å ha stabilitet rundt meg på andre områder. Jeg har min kjære mann og våre to superdupre barn, jeg hadde aldri taklet alt dette nye uten dem. Jeg har også foreldrene mine nært og de hjelper til med kjøring av unger hit og dit, uten deres hjelp hadde hverdagskabalen aldri gått opp. I tillegg har vi samme huset og hagen som før, til tross for at min inntekt ble halvert etter noen år med sykdom. Dette er ikke noe jeg tar for gitt, jeg vet mange som fikk livene sine snudd fullstendig på hodet da de ble syke og kort tid etter mistet både jobb, kolleger, identitet, mann, hus og inntekt samtidig som de mistet helsen... det er ufattelig, ja umulig å sette seg inn i, hvordan slike ting oppleves, og jeg er uendelig takknemlig for at jeg har fått støtte hele veien fra mine nærmeste! ❤️

Ta godt vare på dem rundt deg, også ønsker jeg deg et godt, trygt og koselig 2015, fylt med ny kunnskap og mange nye positive opplevelser, god helse, masse glede, masse sol, og kjærlighet, susser og klemmer! :o)) Jeg håper du tar turen innom Glassveranda fra tid til annen også i 2015! Riktig godt nyttår! ❤️

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


9 kommentarer:

Moski sa...

Et flott innlegg som innledning til det nye året!Ett nytt år virker for mange av oss som et vendepunkt,med blanke ark og mange nye muligheter.En positiv kick start.Ønsker deg en bedre helse, og gleder meg til å fortsatt følge bloggen din i 2015. Godt nytt år!

Anonym sa...

Tvi tvi! :) ønsker deg et supert 2015! - gleder meg til fortsettelsen! ;)

Anonym sa...

Jeg ønsker deg av hele mitt hjerte lykke til med alt sammen! Dersom du bestemmer deg for å dele kunstsiden din med oss Glassveranda-følgere så er jeg sikker på at alle vil hjelpe til med å dele den på FB og andre steder slik at du kommer raskt ut til mange og kommer i gang med kunstsalget! Ihvertfall skal jeg gladelig hjelpe til! :) gleder meg til å følge deg videre, både her på Glassveranda og på kunstsiden! ;) Mvh Ellen.

Anonym sa...

Lykke til! Du er tøff som satser, jeg har tenkt lenge på å starte konsulenttjenester (produsere nettsider for firma), jobbet hos PRbyrå før jeg ble syk og måtte slutte i jobben pga helsen. Vrient å sette seg inn i alle regler for å starte opp selv, men nå ble jeg inspirert! Deler du, deler jeg videre! :-) Klem fra Trude K.

Anonym sa...

Takk for innlegget, Ann! Jeg beundrer din åpenhet om sykdommen. Jeg blir så inspirert av alle innleggene dine, du er først på listen over bloggereg leser.
Du har så gjennomtenkte og flotte løsninger på dine interiørideer.
Lykke til i året som kommer.
Klem fra Olaug Brit

Anonym sa...

Hei Ann!

Jeg er ofte innom, men dessverre lite flink til å legge igjen kommentarer. Du var til stor inspirasjon for et par år siden da vi gjorde om et stort loftsrom til lekerom for barna, og det er gøy å følge dine store og små prosjekter. Det er et deilig pusterom i hverdagen!

Du er modig som også deler livets nedturer og helsemessige utfordringer med oss, og det er befriende med en blogg som ikke fremstår som et rent glansbilde der alt er perfekt. Jeg kjenner meg veldig igjen av mye av det personlige du deler, og har som deg måtte skifte hele fokuset over på de små hverdagsgledene og nye områder av livet der jeg fortsatt fungerer. Sykdom har tatt en stor bit av livet mitt, men den får ikke sluke meg. Vi er så mye mer enn sykdom og lidelse. Og når vi i økende grad må si "nei" isteden for "ja", så betyr våre "ja" desto mer.

Nå er jeg heldig som ikke plages av høst, vinter og mørketid som jeg skjønner at du gjør. Vinteren er for meg en fantastisk tid der jeg nyter både inneliv, ruskevær og turer ut i vinterkulda. Jeg skulle gjerne lagt inn et par ekstra måneder mellom februar og mars, og skjønner ikke hvorfor folk må pynte med vårblomster allerede i begynnelsen av januar. Det er for meg som å skulle pynte til jul i august ... ;-) Jeg tror det er følelsen av at tiden går litt saktere og at tempoet er noe lavere i mørketiden som gjør at jeg gjerne skulle vært her litt til før det braker løs med alt som skal gjøres, oppleves og nytes i sommerhalvåret.

Nå skriver jeg visst alt for mye. Blir litt feil når kommentarene blir like lange som blogginnlegget, haha. Men fikk bare plutselig så lyst til å respondere på det du skrev. Jeg ønsker deg gode dager fremover, at følelsen av tap vil mildnes og at du vil spire fram som en vårblomst gjennom snøen av smerte og omstilling, fargerik og til glede for mange slik du tydeligvis alltid har vært! Lykke til!

Klem fra Elisabeth

Merete - Lys lilla sa...

Et flott og langt innlegg Ann :-) Med mye tanker og betraktninger. Anonym eller ikke, du har en fantastisk blogg og jeg gleder meg til å se kunsten din :-) Ønsker deg skikkelig med medvind i dette året :-)

Camillas univers. sa...

Kjempe fine bilder :-)

Håper dette året blir et kjempe år for deg, det fortjener du!

Klem Camilla

Ann sa...

Tusen takk for alle de koselige kommentarene! ❤️ Glassverandaleserne er de hyggeligste i hele verden, føler meg kjempeheldig som ikke bare har så hyggelige lesere, men at dere også orker å lese det jeg skriver de gangene jeg har så frrryktelig mye på hjertet slik som denne gangen ;) Setter stor pris på dere alle sammen! ❤️ OG setter stor pris på både de korte og de lange kommentarene, og på drahjelp og lykke-til-ønskninger! ❤️

Håper at også dere får et virkelig superdupert nytt år! :)

Stor klem, Ann.