torsdag 11. desember 2014

Stell godt med amaryllisene dine og du har amaryllis i mange år fremover

Noen tips hvis du har amaryllis i huset:

1) Gi Amaryllisen gjødsel annenhver uke mens planten blomstrer.  

2) Vann med temperert (ikke iskaldt) vann, og unngå å vanne rett på løken, det er røttene på løken som skal ha vann. Jorden skal holdes lett fuktig, men skal ikke være søkkvåt. Den skal heller ikke tørke helt ut.

3) Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.  

4) Når blomstringen er ferdig tar du løken ut av potten, gjør den ren og skjærer av blomsterstilken(e) på den ca. 5 cm over løken. 

5) La løken tørke.  

6) Pakk løken inn i avispapir og la den ligge på et tørt, mørkt og kaldt sted (Ca. 10-12 plussgrader) til neste år. 


7) To til tre uker før jul tar du fram løken og setter den i fuktig jord. Løken plantes med 2/3 av løken over jorden, i en potte som er noen cm større enn løken. Jorden skal være veldrenert. Sett gjerne løken i et glass med vann (kun røttene skal stå i vann), natten over før den plantes i jorden. Da suger røttene til seg tilstrekkelig med vann. La så potten stå varmt med mye vann den første tiden. Vann så løken meget forsiktig til blomsterstenglene er blitt høye, da kan du øke vannmengden igjen. NB! Løken råtner dersom den får for mye vann.  

8) Amaryllis skal drives i temperaturer på mellom 17-25ºC. (Nattemperaturen kan med fordel være 5-7 grader kjøligere enn dagtemperaturen). Den skal ha mye lys, men helst ikke direkte sollys.   


Amaryllis (Latinsk: Hippeastrum) kan bli 45-60 cm høy. (Det latinske navnet "Hippe" betyr store, "astrum" betyr stjerne). Blomsten kalles også Ridderstjerne på norsk. Den har vakre høyreiste blomster i farger som spenner fra hvitt til dyp rødt, noen er spraglete.  

Amaryllis er ikke egnet som vanlig stueplante, ettersom den er en tropisk plante (opprinnelig fra Sør-Amerika) som vokser i fuktige perioder og går i hvile i tørkeperioder. Du er nødt til å gi Amaryllisen en tørkeperiode på 4-6 uker etter hver eneste blomstring for at den skal kunne blomstre igjen. Dersom du ønsker det kan du godt plante løken ute om sommeren. Da vokser den seg større og sterkere enn før. Men husk å ta den opp igjen i august for å gi den en ny tørkeperiode, for at den skal kunne blomstre til jul.   


Amaryllis er nydelige, elegante blomster, enten de er plantet alene, eller i gruppe, nakne i en glasspotte eller sammen med mose, kongler, engler eller nisser, og så er det jo så flott at løkene varer år etter år i motsetning til f. eks. julestjernen som gjerne kastes etter at julefeiringen er over. Amaryllis er en investering som varer i mange år om du tar godt vare på dem! ;)

Noe som er ekstra fint med amaryllis er at de er duftsvake. Mange får allergiske reaksjoner av svibler og julestjerner (kløe i øynene, hodepine o.s.v.), men tåler Amaryllis helt fint. Det er jo også noe å tenke på nå i julen når man kanskje venter mange store og små gjester til julemiddag og julekaffe. Men er man superallergisk mot det meste så går det fiiiint å skape julestemning også uten blomster! ;) 

I dag skal jeg plante mine løker fra i fjor, vi har det alltid veldig varmt og godt i stuen om vinteren, så timingen burde bli bra, satser på at de vil blomstre for fullt i romjulen! 

Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og/eller Facebook du også, og ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:4 kommentarer:

Annes Landliv sa...

Amaryllis er min absolutte favoritt juleblomst. Takk for tips :-)

Mor Inger`s hus sa...

Takk for tipset.
Pleier å bare la den stå i håp om at den skal komme igjen.

:) Inger

Anonym sa...

Så vakre bilder du tar, sukk, tenker det hver gang jeg er innom her. Amaryllisen min henger meg hodet nå allerede, jeg får skaffe ny til jul, men denne gangen skal jeg ikke kaste løken ;) Høres kanskje underlig ut, men jeg har tidligere år aldri tenkt tanken på å ta vare på dem, huff, man lever for travelt. God jul og desember til deg, mvh Kathrine L. :-)

Ann sa...

Takk for alle koselige tilbakemeldinger! ♥

Ja ta vare på løken Kathrine, da får du etterhvert mange flotte amaryllis i huset ved juletider! ;)

Ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år!

Stor juleklem fra Ann :)