lørdag 13. desember 2014

Julesnø, barnelatter og fuglekvitter

Vi har fått litt julesnø de siste dagene og trærne i hagen ser da ut som trær pleier å se ut på julekort, med alle greinene sine dekket av hvit puddersnø. Dagene på denne tiden av året er jo korte, men det blir en egen sjarm over dem når snøen kommer, ja når det er vindstille ute, snøplogen kjører forbi på veien med jevne mellomrom og vi kan høre unger som ler og koser seg i akebakken som ikke er langt fra huset vårt. Ellers høres småfuglene godt, de kvitrer og spiser frø fra fuglemateren som vi har hengt ut, ja de spiser stort sett hele dagen, og enda mer sultne ser de ut til å ha blitt etter at snøen kom.


Når snøen kommer sliter småfuglene med å finne mat i naturen, for plutselig er det jo verken bær eller insekter å finne i hagene, og derfor pleier vi å henge ut en vinterbuffet til fuglene - en fuglemater - med fuglefrøblanding, talgboller og annen småsnacks som fugler liker. Det er viktig hvis man først begynner å mate dem, at man da fortsetter med det gjennom hele vinteren, for blir de vant til å finne mat på et bestemt sted så stoler de på at her er det mat å få også videre utover vinteren. 

Det er en stor fordel for enhver hageeier å ha en liten koloni trofaste kjøttmeis boende i hagen, for hvis du skjemmer dem skikkelig bort i vinterhalvåret så vil de til sommeren belønne deg med å holde hagen din fri for innpåslitne insekter, og rosebuskene dine fri for bladlus, favorittmaten deres om sommeren er nemlig insekter! ;)

I tillegg er det mye underholdning i de små gule fjærballene, vakre å se på er de, fint synger de, også er de for meg en daglig påminnelse om at det til tross for kulde og snø noen måneder fremover heldigvis kommer til å bli vår og sommer igjen om ikke så alt for lenge! ;) 

Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og/eller Facebook du også, og ha en fortsatt fin adventstid, i morgen står det papperkakebaking på programmet hjemme hos oss, i kveld pizza og film, det viktigste er jo tross alt å kose seg i adventstiden! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


2 kommentarer:

Anonym sa...

...og ikke minst er det gøy når du oppdager at de har laget rede og lagt egg i fuglehusene en har på veranda og ved inngangen - til pynt sånn egentlig, men ekstra morro at de flytter inn da :) Har dessuten oppdaget at de er der om natta på vinteren også- mens nabokatta sitter trofast under å passer på og venter på at kanskje en dag...ÅÅÅ jeg syns det er så morro med småfugler jeg også! Ha en fortsatt fin førjulstid- du og alle småfugler rundt om!! Marita

Ann sa...

Å ja det må jo være fantastisk! :) Håper nabokatten ikke får tak i dem, har en nysgjerrig nabokatt vi også, den har fått tak i noen fugleunger i løpet av sommeren, like trist i se hver gang, men de fleste vokser heldigvis opp og passer godt på å holde seg høyt nok oppe fra bakken til at katten ikke får kloa i dem! ;) Har ingen fuglekasser vi, har tenkt på å ordne det i flere år nå, så kanskje til sommeren! ;)

Ha en finfin vinter både du og småfuglene dine! ♥

Stor klem, Ann.