onsdag 6. mars 2013

Trapp og trappeoppgang malesEtter at vi ganske nylig malte gangen i 2. etasjen hjemme hos oss grå, og alt listverk og dørstokkene fikk et ferskt nytt strøk med gnistrende hvit maling, så plutselig ikke trappen og trappegelenderet riktig helt hvit ut lengre! Det er rart med det, når man først begynner å friske opp tidligere hvitmalt treverk med et nytt strøk, blir det som oftest mer omfattende enn først planlagt! ;) Trappen var med tiden gulnet, noen skremmer her og der hadde den også fått med årene, så dermed var det likegodt bare å hoppe i det først som sist!


Trappens inntrinn skulle ikke males, der ble det nemlig lagt parkett da vi pusset opp denne trappen for et tiårs tid siden, og parketten ville vi beholde som den var. (Inntrinnene ser litt skjoldete ut her på bildet, men de er ikke det, det bare ser slik ut her p.g.a. lyset ovenfra). Trappens opptrinn derimot måtte males, og det samme måtte trappenesene, -listverket i front av trinnene, trappevangen og trappegelenderet.

Det å male en slik trapp tar litt tid, ettersom det gjerne må tas i etapper. Først maskerte jeg trinnene med malertape for å male opptrinnene og listene på trinnfrontene. Etter noen dager da malingen var skikkelig tørket, malte jeg trappevangene. Her på bildet ser du at jeg har maskert, og så malt rekkverk/gelender, gulvlist og gerikten rundt døren til spiskammerset. Dette bildet har jeg tatt mens jeg stod med ryggen til kjøkkendøren.  


Jeg har tenkt litt på å male håndlisten grå, -i den samme gråfargen som oppe på gangen. Jeg har malt den hvit nå først... den er visuelt lys og lett nå, men kanskje ikke så særlig spennende. En trapp trenger jo ikke være spennende, men forandring fryder, så vi får se hva det blir til etterhvert. Kanskje hadde den også blitt fin sortmalt, i en skikkelig "pianolakk"-glans, håndlisten var nemlig det første gang vi så den. Pianokroken i spisestuen er jo like bortenfor spiskammersdøren igjen, så det er markante kontraster i denne enden av stuen fra før av... så ja, kanskje hadde pianolakksort blitt riktig flott! ;) 

Den lille buede veggen her på bildet er det neste som skal males! Den har mange skrammer, riper og hakk, og skal nå få et fornyende strøk med samme farge som før (Fargen Lys antikk). Jeg har også vært inne på tanken å male akkurat bare denne buede veggen i en helt annen farge, men har konkludert med at det fort kan bli estetisk rotete... men kanskje kunne f. eks. en lys turkisblå farge - lik den jeg malte på skrivebordet - kunne blitt et frisk og overraskende innslag i rommet... vil ikke ha denne kroken mørk iallefall, så vi får se.

Har du en trapp som skulle vært malt, så er dette en super årstid å gjøre det på! Det er rikelig med dagslys slik at du ser alle detaljer, men ingen fluer enda som kommer inn og krasjlander i den våte malingen når du lufter! ;) Ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

3 kommentarer:

Marthe sa...

veldig fin trapp:) minner veldig om den vi driver å setter opp;)

Ann sa...

Takk, det var i huset originalt, så den er like gammel som huset, er selv veldig glad i slike gamle klassiske trapper, så veldig gøy å høre at dere har valgt en lignende! :))

Ha en fin dag! :0)

Klem, Ann.

Camillas univers. sa...

Det jeg elsker med slike restaurerte hus i forhold til nye, er at de er faktisk mere praktisk innredet. Tenker da spesielt på lukkede trinn i trappa med plass for oppbevaring under, PERFEKT!

Vi har åpne trinn i trappa (var egentlig ikke det vi bestillte) men da vi fikk trappa var vi så langt etter skjema at vi monterte den opp. Resultatet av det er MYE støv og hundehår under trappa.

Nydelig med nymalte lister, det gir en slik herlig følelse.

Klem fra Camilla