torsdag 15. november 2012

Hvordan fjerne strukturen i malt glassfiberstrie!


I forrige blogginnlegg fikk du se en skisse av det vi nå skal i gang med i 2. etasje hjemme hos oss. Vi planlegger å rive deler av veggen og bytte ut den lille døren, mellom gangen og det rommet vi hittil har kalt "babyrommet", med en dobbeltdør med glassruter.

"Babyrommet" er nå ryddet og veggene skal males! Det sørgelige er bare at dette rommet har malt glassfiberstrie! Det er, kort fortalt, noe dritt å fjerne! Det er nå kun 3 vegger igjen med glassfiberstrie/strie/tapet i hjemmet vårt, og takk og lov for det, men de tre veggene er dessverre her inne på "babyrommet"...

Har du malt glassfiberstrie du vil bli kvitt? Da har du tre valg: 
A) Du kan ta ned lister og kline på lim og noe som kalles underlagduk, håpe på det blir sånn ca. OK (hvilket t.o.m. profesjonelle innrømmer at det nesten aldri blir...), så sette opp listene igjen og til slutt male veggen. 
B) Du kan røske ned glassfiberstrien! (Gooood luck with that! :D Det er ca. 10 ganger verre enn å fjerne tapet/strie for den som har prøvd det...) Etterpå må veggene helsparkles. Så kan de males.
C) Du kan helsparkle veggene, utenpå glassfiberstrien, så male.

Uansett om du velger A), B) eller C): Det krever tålmodighet, nøyaktighet og tid! -Og litt kontanter...

Jeg har valgt alternativ C). Det er det enkleste og minst tidkrevende. Men bare så du er advart: Du må helsparkle veggene 2-3 strøk før de blir slette, og du må beregne ca. 0,5 liter sparkelmasse pr kvadratmeter!! Jepp, jeg vet det høres fantastisk ut, ganske dyrt blir det også, men ca. like mye sparkel vil gå med dersom du velger alternativ B).

Bilde 1) Slik ser dette hjørnet av babyrommet ut før jeg begynner prosessen... 

2) Her har jeg sparklet hele veggen ett strøk, pluss litt ekstra hist og her. 

3) Et nærbilde av strukturen i glassfiberstrien slik veggen ser ut etter 1. strøk. 

4) Etter at 1. strøk har fått tørket skikkelig går jeg på med 2. strøket.
5) Ferdig med 2. strøk. 

6) Et nærbilde av veggen etter 2. strøk. Når 2. strøk har tørket skikkelig går du over veggen igjen med sparklespaden hvis du ser småfeil. Vær nøye/presis når du sparkler, slik at du ikke trenger å pusse veggen etterpå. Eventuelt kan du gå over veggflatene med en veldig finkornet sandpapir (for hånd) når strøk 3 har tørket. Men bruk pussekloss (for hånd) slik at du ikke risikerer at du pusser frem strukturen igjen.

7) Dersom hjørnene mellom veggene ikke blir perfekte så fortvil ikke: Hjørnene han du sparkle med pekefingeren etter at begge strøk på veggflatene har størknet skikkelig. Eller enda bedre: Legg en linje overmalbar akrylmasse ("silikon") i hjørnene som du stryker ut med fingeren. Bilde 7 viser hjørnet etter at veggflatene har tørket, men før jeg har lagt silikonlinjen i hjørnet.

8) Nå gjenstår det bare å velge malingsfarge! ;)) 

Jeg har en hel vegg igjen som må gjennomgå samme prosessen før jeg kan begynne å male, men det blir, det blir! Men to av veggene er allerede skinnflate! -Lykke!!! :D  

Det å fjerne strukturen i glassfiberduk/strie på denne måten tar litt tid, men det er ikke vanskelig, så dersom du har en malestrie du ikke liker så sett i gang! Litt slit er det jo, men ta det i etapper, litt én dag, litt neste dag, så går det så fint så! Kanskje er det heller ikke alle typer malestrier som krever like mye sparkel som denne med så dype porer/dyp struktur! ;) Ha en fin kveld! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

7 kommentarer:

Bente sa...

Hjelpe meg, for en jobb!
Men, du er jo kjempeflink. Når du gjør så nøyaktig arbeid, blir det jo helt perfekt. Det synes ikke at det har vært glassfiberstrie på veggen.
Lykke til videre. Gleder meg til å se hvordan det blir til slutt.

God helg!
Klem fra Bente

Anonym sa...

Vi har akkurat pusset opp vårt " babylyseblå" rom.Det ene drar det andre med seg,det ble ny trendy hvit askeparkett og nettopp Morgendis på veggene:) Så fornøyd med crispy ren og behagelig lysgrå Morgendis!Tror sannelig vi går løs på 16 åringens rom også,Babyrommet er fraflyttet,men studenten kommer hjem til nytt rom ..til jul;)
Skylder iveren etter oppussing på nettopp,slike blogger som din!Inspirerende!
God helg!
Mvh.Wenche

Unknown sa...

Jeg må driste meg til å si at jeg ikke er helt enig med deg. Jeg har både helsparklet og brukt veggfornyer til å jevne ut glassfiberstrie, og etter min mening vant veggfornyerren over helsparkling på alle fronter. Det var raskere, enklere, innebar myyyye mindre støv og skit, ble faktisk billigere og gav penere resultat. Helsparkling gjør jeg rett og slett aldri igjen! Joda, det ble pent til slutt det også, men for et styr! Og pussestøvet gikk jeg og vasket på i evigheter etterpå.

Ann sa...

Takk for koselige tilbakemeldinger! :)) Ja er så godt med litt fornyelse Wenche, man kan trylle med maling, raskt er det å fornye ved å male og så blir det jo heeelt nytt og lekkert! Lykke til med prosjektet! :o))

Hi, hi, uffda, men fint med alternativer! ;) Joda det er MYE arbeid å helsparkle, men så blir også veggen skinnflat og glatt som en glassplate etterpå! Bruker du en bred sparklespade, bruker et fint snekkersparkel og har teknikken inne trenger du heller ikke pusse (null støv) - den får en skinnflat, porefri overflate uten - men det krever at du er veldig nøye og det tar tid... Derfor er jeg unektelig litt i tvil om at jeg ville ha helsparklet et digert rom. Det rommet jeg holder på med her tror jeg er det minste i huset vårt. Det er kun 7-8 kvadratmeter stort, så her gikk det helt fint å sparkle! ;)) Nå har jeg malt alle veggene og vi skal om få minutter igang med å bygge garderobeskap på begge sider i rommet! Kjempekjempegleder meg til å få ta de i bruk!! :D

Ha en fin lørdag alle sammen! :0)

Stor klem, Ann.

Henriette sa...

Hei! Inspirerende side som jeg har hentet mye inspirasjon ifra da vi pusset opp hjemme. Jeg håper imidlertig at folk der ute har muligheten til å hjelpe meg litt med en skoleoppgave, å svare på et par spørsmål. Det tar 30 sekunder. Tusen takk :)

http://www.surveymonkey.com/s/329YSPJ

Marion sa...

Wow så flink du er :) det der blir jo kjempe bra, men hjelp for en jobb ;) klem Marion

Ann sa...

Takk, takk! :)) Joda, er litt pes å helsparkle slike vegger, men det gikk fint ettersom jeg tok det i etapper og rommet ikke er av de største! ;) Ble råfornøyd med mine nye flate vegger! :))
Håper mange tar turen innom og svarer på spørreskjemaet ditt Henriette! :o)
Til dere som lurer på hvor det blir av neste del av veggrivingsprosjektet: Jeg ble skikkelig syk så det ble mer eller mindre stans i alt hjemme hos oss denne uken, men nå virker jeg omsider igjen, så det vil komme mange blogginnlegg om både veggriving, skapsnekring og annet nå i helgen! ;)

Ha en fin start på helgen alle sammen! :0)

Stor klem, Ann.