onsdag 14. mars 2012

Gjør-det-selv/DIY: Glasslampe med industriell look!


Nok om faktablader, info om oppdaterte ditt og datt - kjeeeedelig! ;) - for NÅ er det sannelig på tide med en ny DIY? :)) Jeg har laget denne glasslampen med industriell look for å henge over kommoden i entreéen, og tenkte idéen kanskje kunne være til glede/nytte for flere enn meg, så her følger en steg-for-steg oppskrift på hvordan du kan lage maken:


1) Du trenger en stor flaske, vindunk av glass (en slik for å sette/lage vin i) eller lignende. Fjern så glassbunnen! Hi, hi, eller så kan du gjøre som meg: Dra innom Home & Cottage eller lignende sted og kjøp en slik glass"vase" uten bunn ferdig (denne er fra House Doctor) så slipper du alt styret med å forsøke å fjerne bunnen på en vinsettedunk! ;)) Denne er ca. 45 cm høy.


I tillegg til den bunnløse glass"vasen" trenger du: 
2) En lampettledning med en lyspæresokkel i den ene enden og en stikkontakt i den andre. Både lampettledning med stikkontakt på og lyspæresokkel finner du på Jula, Biltema og lignende steder for en rimelig penge.3) FØR du fester lampettledningen til lyspæresokkelen: 
Du trenger et lampeoppheng, og en slik liten hul stang med et "øye" på trenger du for å kunne henge lampen fra en vanlig opphengskrok i taket når den er ferdig! Dissse selges også på Jula, Biltema o.l. steder, og det gjør også en slikt hvitt lite deksel for å skjule krok og wirefester i taket.

Tre stangen med øyekroken gjennom ledningshullet i dekselet (er ferdig med hull når du kjøper den). Tre så ledningen inn i metallstangen, deretter kan du montere lyspæresokkelen i enden av ledningen.


4) Så trenger du en Bulldog skive. En slik med tagger på. Slike brukes i byggebransjen, og skal gi lampen det lille ekstra industrielle og røffe elementet som gjør den ekstra spennende. Slike Bulldog finner du i en byggevarehandel, men også på Biltema, jula etc. Velg en Bulldog med en diameter/bredde stor nok til at den ikke kan tres inn i halsen på "glassvasen".


I slike butikker finner du også resten av det du trenger til å lage lampen, slik som disse tynne metallwirene (tråder). 

5) Bulldog-skiver har noen tagger som stikker ned og noen som stikker opp. Bruk en tang og bøy alle nedover, taggene skal vende ned fra glasset når du etterpå setter dette sammen til en lampe.

6) Klipp to lange (2-3 m) lange wirebiter

 7) Bruk et bor og bor fire små hull i Bulldogen som vist på bildet. Det er ferdige hull langs "kragen" på lyspæresokkelen når du kjøper den. Tre nå første metalltråd opp gjennom ett hull i Bulldogen (se til at taggene på Bulldogen peker mot lampesokkelen), tre den videre opp gjennom et av hullene i lampesokkelen. Der snur du (se bildet) og så trer du wiren den på samme måte igjen: Gjennom kragen på lyspæresokkelen, og gjennom Bulldogen. Litt som å sy, bare at her "syr" du med stålwire i "tøy" av hardplast og metall! :)))

8) Gjør som i pkt. 6 også med den andre wiren (tråden).

9) Nå trenger du to slike wireklemmer. Du trer inn wirene parvis i en slik og skru til. Ikke klipp av trådene enda! Det kan hende du vil ha lampen nærmere bordet, og da må du jo ha noe å "gå på", disse regulerer nemlig hvor langt lampen din blir hengende fra taket! ;) Mål og se at trådene blir omtrent så lange som du vil ta de. Og skru de fast, -begge i nøyaktig samme avstand fra lampesokkelen! 10) Heng opp den ferdige lampen, og finjustér høyden over bordet ved hjelp av wireklemmene! Når det ser bra setter du inn en lyspære, gjerne LED-lys (f. eks. 3000 K for hvitt, rent lys), sett i kontakten og du har en flott glasslampe med industriell look! ;)) 

Ha en riktig fin kveld! :0) 

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


12 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Supersnyggt!!! Kram

Nennes sa...

Så kult :)

klem

Ann sa...

Takk! :)) Den ble både dekorativ og spennende i entréen, -gøy å lage var den også! ;)

Ha en fin kveld videre! :0)

Stor klem, Ann.

Lottemora sa...

Så tøfft! Jeg har jo masse sånne lampegreier ute i garasjon... Kanskje jeg skal prøve...

Klem
Lottemora

Kremfaret sa...

Så enkelt, men samtidig så lekkert :-) Bra beskrivelse dette her, noterer det på inspirasjonsblokka ;) Har jo faktisk en sådan "vase" som kunne passa perfekt til det der, hmm.. Men hvor i all verden skal jeg henge lampa...

Gabriella - La famiglia Moskvil sa...

WOW, denne lampa var riktig så kul!
For en idè!!!

vår lille verden sa...

Bare så utrolig stilig!:)Denne har jeg lyst til og prøve meg på..
Takk for at du deler!
klem
kathrin

Oliv / Garasjeloftet sa...

Stilig! Og hvilken flott og spennende blogg du har:) Jammen godt at du har kommet deg "ut i verden". Her er det bare til å følge med ;)

Ha en flott torsdag:)

Ingunn sa...

Så utrolig fint laget. Takk for kommentar hos meg. At jeg har betydd noe for din blogging er nesten ikke til å fatte. Din blogg og du er så ekte og kunnskapsrik og opptatt av leserne dine. Og huset deres, og det dere har gjort, er veldig innholdsikt. Med så mye gode løsninger.

Ønsker deg og dine en god helg, og jeg skal kjøpe bladet med en gang det utkommer!!!

Varm klem Ingunn

Ann sa...

Tusen, tusen takk, -for både det ene og det andre! ♥ :)
Ha en riktig fin start på helgen! :0)

Stor klem, Ann.

Elin sa...

Hei på deg !
For en utrolig stilig lampe ! Oppfinnsom til tusen er du !
Takk for besøket og fine ord inne hos meg ! Bare dine kommentarer gjør det vell verdt å fortsette med bloggingen. Og takk for tipset om en egen facebookside for bloggen. Jeg har allerede en personlig side som jeg av og til linker til bloggen , så jeg vet ikke om det er nødvendig.
Gratulerer som månedens blogger i Boligpluss. Så spennende da ! ....på tide å komme " ut av bloggskapet" , så kreativ som du er !
Ha en riktig fin helg !
Klem fra Elin

Anonym sa...

Så snyggt! Jag bara älskar kombinationen av glas och metall! Jag undrar vem konstnären till tavlan är? Så oroligt vacker och färgerna är så härliga! Klem //Kajsa