søndag 13. februar 2011

Oppussingsprosjekt Bad - Del 11: I dag har vi bygd en 2,5 m lang benk til badet! Enkel å bygge. Se hvordan!

I går fikk du se en skisse av denne benken som vi i dag har bygd til badet. Den er en ganske enkel konstruksjon, så jeg tenkte du skulle få en steg-for-steg beskrivelse på hvordan du kan lage en lignende selv. Min benk skal ha en sitteflate av stein hvis alt går etter planen, men det går helt fint også å bruke en hobbyplate av heltre furulameller (som du kan enten beise eller male) som sitteflate på benken, eller en kjøkkenbenkeplate. Du kan selvfølgelig også "bordlegge" benken, med mange langsgående treplanker, slik benker som oftes lages.


Vår benk er mer enn 2,5 meter lang og kun 36 cm høy, men dette trenger du for å lage en 2 - to - meter lang benk lik den vi har laget:
- 6 stk. like lange ben i materialdimensjon 48x68, hver 24 cm lange.
- 4 like lange materiallengder i dimensjon 48x98 (2 til hver langside), hver 87,5 cm lange.
- 3 like lange materiallengder i dimensjon 48x98 (1 til hver kortside), hver 32 cm lange.
- 3 like lange materiallengder i dimensjon 36x48 til å ha mellom to og to ben (se skisse), hver 32 cm lange. Disse er strengt tatt ikke nødvendige, men de gir benken et ekstra "benk i hallen i et vakkert sommerhus i Provence"-preg som jeg kan like! ;)
- Lange tynne skruer.
- Så trenger du en heldekkende treplate, en kjøkkenbenkplate eller material i løpemeter nok til å dekke benketoppen. Er benken bygd etter målene overfor trenger du en plate på 2 x 0,5 meter. Alternativt treplanker nok til å dekke et areal på 2 x 2,5 meter. Benkeplaten vil da stikke ut 1 cm rundt alle kanter. = Pent! ;)

Da er det bare å montere benken:

1) Legg benkedelene på et flatt underlag. Det enkleste er helt klart å montere benken mens den ligger opp-ned, da er du sikret en flat anleggsflate for platetoppen (spesielt viktig å gjøre det på denne måten hvis du skal gjøre snekkerjobben alene!).

2) Det fineste resultatet får du dersom du forborrer hullene på skrå nedenfra rammen og inn mot bena (se bildet) slik at skruene blir "usynlige" når benken står. Men dette krever av du kun har to tommeltotter, hi, hi, ettersom det er fort gjort av skruen drar i materialet slik at en av materialdelene plutselig ikke ligger inntil gulvet likevel når skruen er festet!! Men fortvil ikke: Du trenger slettes ikke å skru på skrå og du trenger ikke forborre heller! Bruker du smale skruer går dette fint uten at du borrer hull for skruen først, og sparkler du hullene før du maler benken er det likevel ingen som kan se hvorvidt du monterte benken på den ene eller den andre måten når den er ferdig! Altså: Er du ikke 100% sikker på hva du holder på med så skru skruen inn fra benets utside og rett inn i de langsgående plankene! Ikke på skrå. Det mye enklere og resultatet blir det samme dersom skruehullene sparkles og benken males. Fest alle bena etter tur. Så den 3. korte 48x98 som skal gå mellom de to midterste bena.

3) Fest så de tre korte materiallengdene (dim 36x48) som skal monteres mellom to og to ben slik at de blir litt fra gulvet (se øverste bilde eller skisse). De kan festes i valgfri høyde fra gulvet, men det kan være greit å tenke på du skal kunne støvsuge og vaske under benken! ;)

4) Snu benken slik at den ikke er opp-ned lengre. (Ikke bli forvirret av bildet her til venstre, vi bare glemte å feste de korte 36x48 som skal være nede mellom benparene før vi snudde benken, -d.v.s. vi glemte pkt. 3). Når benken står rettveien med bena ned mot gulvet skrur du inn en ekstra skru i hvert av benene. (Skru en skru på skrå ovenfra og inn i benkebenet, eller fra utsiden dersom du valgte den løsningen i pkt. 3). Den ekstra skruen er for å hindre fremtidige vridninger i konstruksjonen.

5) Benke-"skjelettet" er ferdig! Nå kan du male/beise benken! Alternativt kan du feste benketoppen og male den dersom alt skal males i samme farge.

6) Hvordan feste benketoppen: Er det en kjøkkenbenkeplate du skal bruke eller en hobbyplate, så er denne selvbærende på denne benken, du trenger ingen ekstra støttebjelker mellom de to langsidene. Skal du derimot skal ha langsgående bord som benketopp, må du inn med 2-4 støttebjelker, alt etter hvor tynne og smale de langsgående bordene er. (Du kan godt bruk materialdimensjon 48x98 også til støttebjelker). Langsgående bord skrur du ovenfra og lodrett inn i de to korte sidebjelkene + bjelken på midten. Det holder. En benkeplatetopp/hobbyplate er det tryggest å feste med noen små vinkler og korte skruer på undersiden for å unngå å skade flaten med skruene. Vær forsiktig! -Det er fort gjort å skru skruene for langt inn! En plate kan også festes/"limes" fast med akrylmasse/silikon.

7) Benken er ferdig! :))) Du kan lage en sittebenk som dette for å ha i gangen, ved spisebordet (lag bena lengere!) eller lignende. Du kan også bruke den i stuen til TV-benk, konsollbord o.l. Du kan lage en langbeint en som du setter hjul under for å ha til kjøkkenøy på kjøkkenet ditt, eller du kan lage en til badet for å felle servanten ned i! ;) Mulighetene er mange, mange!

Jeg skal male min benk i morgen, -iiiiii som jeg gleder meg!!! :)) Kanskje blir det steintopp på den også i morgen, vi får se, det er jo morsdag så vi skal jo også kose oss sammen store og små, vi skal på bestemor besøk etc., etc. Men bilder av benken min ferdigmalt tror jeg det blir tid til uansett i morgen kveld, med eller uten benkeplate! ;)

Ha en riktig fin søndag/morsdag! :O)

Klem, Ann,

Interiørbloggen Glassveranda.

Fikk du med de tidligere bloggeinnleggene om "Oppussingsprosjekt Bad"? Hvis ikke finner du dem her:

Del 1: Et klassisk speil i "gull" og sort "vandalmalt" og totalforandret
Del 2: Skoddene montert
Del 3: Mens vi ser på at malingen tørker...
Del 4: Helomvending, fant den perfekte tekstil og jammen fant jeg tekoppene jeg trenger til badprosjektet også
Del 5: Skoddene er ferdigmalte
Del 6: Lysekrone i messing totalforandret med sjokkblå maling og gamle tekopper fra brukthandelen
Del 7: Bruk en vakker tekstil som bakvegg på en reol/hylle
Del 8: Helt utrolig hva maling kan gjøre!

Del 9: Nye bokser til oppbevaring av badets "Må-ha"
Del 10: En skisse av benken vi nå skal lage!

4 kommentarer:

Husfruen of Hilltop House sa...

Kjempefint innlegg! Elsker å få slike trinn for trinn oppskrifter på hvordan ting skal gjøres. Gleder meg til å se det ferdige resultatet. :-)

Anonym sa...

Lite 'mitt i natten mingel' på Din sköna blogg, också en hälsning från mig.

Agneta

Fossestua sa...

Elsker steg-for-steg forklaringene dine! Gleder meg til å se benken ferdig :)Er sikker på at den blir råfin! :)
Ha en fin dag Ann, og gratulere med morsdagen!
Klem fra Lise

Martha sa...

Så utruleg bra!!! Når du skriv sånne steg-for-steg forklaringer, så får du meg til å tru at eg og kan klare det! Så no blir det heimesnekra benkt til stuebordet!
Tusen takk for kjempe fin blog og god inspirasjon!
Ha ein fin Valentine med din kjære!