tirsdag 19. oktober 2010

Valget er tatt: Det blir en av hver! Eller...

Hvordan er det med deg og pynteputer? Er du en av dem som spaserer rett inn i butikken og straks vet nøyaktig hva slags puter du skal ha? Eller velger du, blir litt i tvil, velger, blir litt i tvil og vet til slutt ikke riktig helt hva du skal velge? Hi, hi, jeg hører til den siste gruppen.

Jeg hadde jo ganske nylig bestemt meg for selv å sy pynteputer til sofaen av en tekstil jeg har hatt liggende i årevis, men etter at jeg omsider fikk somlet meg til å sy en pute ble jeg plutselig veldig i tvil om hele puteplanen min. Puten ble fryktelig mørk! I dagslys er den pen, men i kveldslys/lampelys ble den en mørk, dyster sekk, og kontrasten til de hvite sofaene våre ble etter min smak for dramatisk! Kontrasten ble rett og slett for hard. Dermed måtte jeg ut på putejakt igjen!

Jeg fant noen puter på Kid som så ut som de var laget av lys brun grov oppskrammet lær som var tøffe. Jeg fant videre noen striesekk-puter på Home & Cottage som så ut som de var laget av naturstrie, men i en litt mindre grovvevd kvalitet enn den jeg lagde putetrekk av til hengebenken i hagen i sommer. Disse i kombinasjon med Kid-putene kunne blitt knalltøft sammen med antikvitetene våre! Men... vil jeg ha lær og strie inn i dagsligstuen vår?

Jeg må bare innrømme at jeg nå har nådd en grense for hvor grov og rustikk jeg ønsker at stuen vår skal være! Jeg har strippet strielampen igjen, den som jeg lagde en kurvskjerm (kurv opp-ned) til i sommer. Jeg vet ikke hva jeg nå skal gjøre med den, men den ble for rustikk for meg, selv om den ble knalltøff. Vi har jo en stor engelsk peis i stuen vår som jeg elsker, og strielampen var gøy å lage men den fungerte ikke ved siden av peisen, og i hvertfall ikke nå som det har blitt så mørkt ute tidlig om kveldene: Den mørke lampeskjermen stjal for mye lys, strietekstilen... nei jeg vet ikke helt. Strie er helt herlig i hagen, men jeg har kommet frem til at jeg ikke vil ha den i stuen.

Jeg syntes da jeg i vår gikk løs på stuen vår at den var for pyntelig, men alt har sin grense og nå vet jeg hvor min grense går interiørstilmessig, den går ved den grove naturstrien. Det var likevel greit å teste grenser. Det er jo det som er så spennende med interiør. Man SKAL ta noen sjanser! Det er jo "bare" et interiør, og blir det hele feil så er det bare å gjøre det om igjen, verre er det ikke. Interiør, og det å innrede, skal være GØY! :)) Uten å ha prøvd å ha strie-produktene rundt meg i stuen en periode hadde jeg jo ikke visst hvor grensen gikk. Nå vet jeg.

I et funkishus, i et industrielt innredet rom, i en sommerstue, og sikkert mange andre stuer også, hadde strie fungert, men hos oss ble det for rustikt, på samme måte som at bare hvitt blir for kjedelig, bare nytt blir identitetsløst og bare gammelt gir museumspreg. Igjen handler det om å balansere kontrastene mellom nytt og gammelt, hvitt og mørkt, grovt og fint, shabby og pyntelig. For meg er det viktig med kontraster i et interiør, men like viktig at kontrastene ikke blir for store, for dramatiske. Personlig synes jeg for eksempel at sort er helt håpløst sammen med hvitt. Jeg foretrekker heller mørke grå- og brunfarger i kontrast til det hvite, og jeg velger nesten heller aldri 100% hvitt (litt om hva som er viktig å vite om hvitfarger HER). For sterke kontraster gir en visuell uro i rommet.

Etter å ha vært innom også Bohus, Skeidar, Princess o.s.v., dro jeg tilbake til Kid. Det var et stort utvalg puter på salg der nå i fargene gråbrun, grå, lys lin, brun, -og det passer perfekt inn i stuen vår! Mens jeg stod der for å velge begynte jeg å tenke på at kanskje trenger jeg rett og slett ikke å velge!! Valget ble med ett veldig enkelt: Jeg tar dem alle sammen! Jeg valgte 2-3 stykker av hver av de putene jeg synes var flottest, og dro fornøyd hjem igjen! ;)

Nå i kveld ble alle de nyinnkjøpte putene mine blandet og dandert utover i et herlig putekaos i begge de hvite sofaene våre, og denne gangen er jeg heldigvis strålende fornøyd med resultatet! Her blir det mykt og koselig å sitte å lese i vinter, blogge og se litt på TV mens jeg nyter en kopp te, en caffè latte eller et glass vin i varmen fra knitrende vedkubber i peisen! ;)

Bytter du ut pynteputene dine om høsten? Jeg lurer litt på hvor det blir av alle pynteputene i dette landet etterhvert som de erstattes med nye? Det er ikke små volum som selges! Jeg bytter ikke pynteputer i sofaene hvert år, men jeg vet at mange gjør det. Putene jeg er lei av legger jeg enten i boden en stund, for så i ta dem fram igjen neste år, eller så gir jeg dem til hjelpesendingsinnsamlinger i regi av Røde Kors, Norsk Folkehjelp, gir dem til Fretex eller brukthandelen. Således kan de gjøre nytte for seg også fremover selv om jeg har gått lei av dem. Har du nyetablerte slekninger så kan det jo hende at de ønsker i overta de gamle pynteputene dine, jeg vet jeg satte stor pris på å få overta pynteputene som mine foreldre var gått lei av da jeg og min kjære var studenter. Du må i hvertfall ikke bare kaste dem, for det er veldig mange i verden som kan ha glede og nytte av de gamle putene dine! ;)

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


Meld deg gjerne på i Giveaway-trekningen hvis du ikke allerede har gjort det! ;)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka kuddar, vilken sammansättning av tyger. Mer nordiskt stilistiskt kan det inte bli.... så snyggt!

Agneta

Elisabeths Borg sa...

Veldig lekkre puter på bildet:-)

Bettum Villa sa...

Ja, pynteputer er et kapittel for seg her i hjemmet. Jeg tror jeg kommer til å bli typen som bytter puter en gang i året.
Men det er ikke så mye pga. at jeg blir lei. Det er vel heller at putene blir "slitne" og mister sin form. Da vil jeg liksom ha noen nye flotte inn.

Men jeg sliter litt med å finne puter i år. For jeg vil ha rutete puter (hyttemønster), men det er ikke så IN i år. Og der det er in er det ALT for dyrt.

Så vi får se hva det blir til i høst!

Klem Madelén

Huldra sa...

Hehe.. Jeg styrer nok ikke så mye i jakten på putetrekk nei. Er veldig glad i netthandel, og finner meg stadig noe til en rimelig penge der. Har flere ganger bommet på størrelsene jeg har handlet trekk til, og må nå få meg 50x50 puter om jeg skal kunne få brukt alle jeg har handlet. Jeg skifter de ut etter form, humør, og fargeglede eller ro, og det kan bli ganske ofte. Med masse dyr i huset blir det dessuten veldig støv- og hårfylt til tider, så da må alt ofte gjennom en vask. Da blir det en del naturlige bytter.

Vakre puter du viser her. :)

Fossestua sa...

Hihi, genialt å ta alle sammen!
Selv er jeg (og kattene) veldig glad i sauefeller om høsten og vinteren, og har kjøpt meg putetrekk laget av det. Liker best å kjøpe bare nye trekk, for puter tar så innmari stor lagringsplass når de ikke er i bruk.
Ingen regel uten unntak da, for noen ganger kommer man jo over puter som man bare MÅ HA :)
Klem fra Lise

Ann sa...

Takk for koselige kommentarer! :)) Det er godt med litt fornyelse nå om høsten, vi har ingen dyr i huset (vell... gullfisker, men de røyter ikke så mye :D) som sliter på puter og inventar, men putene må vaskes med jevne mellomrom likevel og så er det jo så mye fristende nytt og lekkert å se i butikkene... ! Jeg kjøper ikke nye punteputer hvert år, men... nesten :}

Ha en fortsatt fin helg! :)

Klem, Ann.