lørdag 8. mai 2010

Tid for våronn i hagen!

Våren er en herlig årstid, men også en travel årstid! Lauv og kvist, rusk og rask ligger strødd utover hele tomten, og alt ser så rotete ut i det snøen forsvinner!

Blomsterbedene skal ryddes, striesekker og støttepinner fjernes, ugress lukes og fjorårets lauv som kom med høststormen må fjernes. Så fjerner jeg det øverste laget av bark, og legger på ny helt mørk velduftende prydbark. Jeg bruker prydbark, ikke dekkbark. Personlig synes jeg dekkbarken er for grov, -den blekes og får en lys, litt spraglete, brunfarge og ser ut som sponflis etter en måneds tid. Prydbarken holder seg mørk brun og jevn hele sommeren igjennom.

Dette bildet er tatt etter at øverste barklag er fjernet, men før ny bark har kommet på og før at belegningssteinen er spylt ren. Om en måneds tid bugner denne sirkelen nesten over av nye friske delvis burgunderfarvede og delvis mørke grønne staudeblader, flerårige planter spekket med henholdsvis cerisefarvede og hvite blomster. De ligger som et teppe av farger under blodlønnens foreløpig lille, men vakre burgunderfarvede trekrone, -alt i nydelig kontrast til den lys grå belegningssteinen på gårdsplassen. Det hele er nesten litt vanskelig å forestille seg på denne årstiden nå som alt er grått, brunt, blast og tilsynelatende dødt! :S Men jeg synes dette er et sjarmerende og svært beskrivende bilde av vårkaos, -det deilige vårkaoset, når man vet at den kalde gufne årstiden endelig er over og sovende blomster og trær igjen skal våkne til liv! Det er så herlig å tenke på at det er nesten som om at jeg nyter vårkaoset i hagen! Våronna i hagen er et arbeid jeg gjør med stor iver og glede, -et arbeid som jeg gleder meg til hele vinteren! "Hagearbeid"... til og med ordet er hyggelig! Jeg får sommerfugler i magen når jeg hører ordet, og kjenner at jeg bare MÅ smile!

I drivhuset derimot, der er det liv! Jeg har brett etter brett med babyplanter, men de er hverken særlig spennende eller fargerike enda, så jeg valgte å heller vise dere planter som jeg ganske nylig har kjøpt på gartneriet. Jeg har plantet maaange frø, men jeg må jo ha vårblomster i påventa av at mine egne babyplanter skal vokse seg store og sterke ;) Disse står nå i lysthuset om natten, og ute om dagen. Været har, mildt sagt, vært en smule upålitelig denne våren! Vi har til og med opplevd 10 varmegrader og steiksol om dagen, for så å våkne opp til 10 cm nysnø neste morgen! Og det har skjedd mer enn én gang. Jeg har nå rett og slett bare vent meg til å bære inn plantene om kvelden, og tar ikke sjansen på å la dem overnatte utendørs før i midten av mai.




Sommerblomster tåler ikke frost, de trenger vann regelmessig, men samtidig skal de ikke ha for mye vann. De må gjødsles regelmessig for å blomstre jevnt og fint hele sommeren, og blomstene må fjernes fra plantene etterhvert som de avblomstres, hvis ikke bruker plantene all sin energi på å lage frø i stedet for å lage nye blomster. Vanskeligere er det ikke. Da trives de og sørger for at du får en levende, fargerik og vakker uteplass hele sommeren igjennom.

Jeg planter i krukker, kurver, sinkbaljer, mugger og i gamle porselensboller, litt avhengig av hvor de forskjellige plantene skal stå, og hva de skal stå sammen med.

Den lysgrå kurven har jeg kledt med en tykk transparent plast før jeg plantet i den. Kurver som dette blir fort ødelagte dersom de skal stå utendørs uten tak over hodet, men denne her har jeg fylt med blålilla lavendel (den har foreløpig bare knopper), og den skal stå under tak på det blå bordet i grillpaviljongen i år.

Det er sen vår i år. Plenene pleier å være grønne nå. Plenen på nordsiden av huset er grønn. Den skrår mot sør, og det er fjell rett under, så den var snøfri og hadde det varmt og godt på solrike dager allerede i begynnelsen av april. Den største plenen vår på sørsiden av huset derimot... sukk mitt hjerte, der lå snøen lenge i år og den er grå fremdeles! Noen grønne gresstrå har begynt å komme opp nå, så jeg har enda håp om grønn plen til 17. mai.

Belegningsstein på gårdsplassen kan jeg virkelig anbefale! Det blir tørt, rent og ryddig straks snøen smelter, mens det tidligere var vått, gjørmete og grusete, ikke bare ute, men også inne i entréen!

Riven på bildet vil jeg også gjerne anbefale! Kjøpte den i vår og raking av plenen gikk lett som en lek i år! Riven er kjempekjempediger, nesten dobbelt så bred som en vanlig, og den er lett og fleksibel. Bladet er ikke av steinhard plast slik som på andre river, men i et slags gummi-, muligens silikon-, materiale. Helt fantastisk effektiv! Jeg fant denne løvriven på Jula til kr. 89,-, men kanskje har andre butikker den også.

Jeg elsker blomster, men foretrekker slike som klarer seg best på egenhånd, som tåler litt tørke og litt... vanskjøtsel!! Jeg skal jo ha tid til annet enn å stelle blomster om sommeren! Derfor er stemor og Margeritter et greit krukkevalg. Stemorsblomster tåler også litt frost.

Margerittene, som stemorsblomstene, finnes i utallige fargekombinasjoner og blir til store tuer som blomstrer kontinuerlig fra utplanting tidlig om våren og helt til kulden tar dem utpå høsten. Planten er perfekt egnet til å ha i potter ute på terrassen, på trappen eller annet sted i hagen. Selv er jeg veldig glad i den hvite prestekrage-varianten og de lilla spanske Margerittene.

Jeg blir nesten overveldet av det skarpe vårlyset i drivhuset, men blomstene ser ut til å stortrives her inne. Her inne er det alltid så varmt og godt, en god, lun fuktighet og det dufter varm jord og sommer! Insektene har visst også oppdaget duftene fra drivhuset, for det summer godt utenfor allerede. Jeg koser meg der ute på regntunge vårdager, det er alltid varmt og vårlig her inne, uansett vær utenfor.

Nå i helgen skal jeg få innlagt vann i drivhuset, sommervann. Et armatur skal monteres på oppvaskkummen der inne, og en hageslange kobles til slik at jeg får vann i kranen. Bilder av den ferdigmonterte arbeidsbenken, kum, kranen m.m. kommer etter hvert :) Det blir helt supert å slippe å løpe inn og ut av drivhuset med vannekannen hver gang jeg skal vanne plantene. Blir lang i armene i løpet av sommeren!..

Sittegruppen min i drivhuset har måttet vike til fordel for flere reoler. Lysthuset ligger jo bare et steinkast unna, så jeg så ikke lenger behovet for å ha en sittegruppe her inne også. Flere hyller gir plass til flere plantebrett, og denne veggen håper jeg skal være dekket av krukker med egenprodusert ruccola, basilikum, salvie, tomater og sommerblomster om en måneds tid.

Jeg skal også plante en del grønnsaker nå som etter hvert skal plantes ut i den nye grønnsakshagen vår som nå er under planlegging. Den begynner å ta form på papiret, og nå er vi straks klare til å ta fatt på oppgaven ute i terrenget. Vi har imidlertid bestemt oss for å vente med å sette i gang til etter 17. mai. 17. mai-toget marsjerer rett forbi huset vårt på nasjonaldagen, og da vil jeg ikke at deler av tomten skal fremstå som en nypløyd åker/byggeplass... Har vi ventet så lenge, så klarer vi å vente til etter 17. mai, kanskje... :)

Jordbærplantene våre har fått en grundig vårklipp, men jeg skal vente en ukes tid med å gjødsle dem. Dersom de ikke er skikkelig våknet fra vinterdvalen sin i dét de gjødsles, tar de heller ikke til seg næring, og gjødselen er dermed bortkastet. (Plenen nedenfor jordbærlandet er ikke raket enda på dette bildet!...).

Jordbær er enkelt å dyrke, så det er ingen grunn til å gjøre jordbærdyrkning til "romforskning", -jordbærplanter er kort oppsummert like levevillige som ugress! Det er bare å plante i vei dersom du har lyst på et egen jordbærland! Noen "jordbærplanteregler" finnes det likevel:

Når du lager et jordbærland så sørg for at du gjør det et sted med god drenering. Det er viktig av jordbærplanter ikke blir stående i vann. Det er helt idéelt å plante jordbær i en sørvendt skråning. Da står plantene aldri i vann, og de får rikelig med sollys. Jo mere sol plantene får, desto søtere bær får du. Plant f. eks. jordbærsorten Korona, det er den mest brukte sorten i Norge, og da har du jordbær hele sommeren. (Plant jordbærplantene helst en dag du ser det er meldt litt regn de påfølgende dagene). Jordbær trives best i jord som inneholder en god del sand og grus. Fjern ugress som dukker opp rundt plantene, de stjeler lys og næring og "kveler" jordbærplantene. Gi dem gjerne gjødsel et par ganger i løpet av sommeren. Sjekk at du får riktig gjødsel og i riktig mengde. Plantene må vannes regelmessig hele sommeren.

Det er belegningsstein eller terrasser mellom alle bygninger på eiendommen vår, unntaket er ungenes lekehus. Vi har bygd terrasser mellom huset og sportsboden, mellom/rundt sportsboden og drivhuset. Vi har lagt belegningsstein fra gårdsplassen til lysthuset, og vi har en brosteinsbelagt "indre gårdsplass", en slags patio, mellom gårdsplassen, huset, garasjen og grillpaviljonen vår. Badepaviljongen med spaet i står fast i huset og i tilknytning til vest-terrassen vår.

Jord, grus og sand på sko og barføtter er derfor et totalt fraværende problem hjemme hos oss, og det må jeg bare innrømme er utrolig deilig. Før knaste det under bena i yttergangen, dette fulgte så med sokker og barføtter inn i stuen og kjøkkenet, og så videre inn på vaskerommet, på badet etc., etc. I dag er dette bare et fjernt minne, og det er bare så herlig!

Tomten på øversiden av huset skrår oppover, og i overgangen mellom denne gresskledte bakken og terrassegulvet har vi laget blomsterbed. Vi har i stor grad valgt å plante trær og busker med bladverk i forskjellige flotte farger i disse bedene. Vi la en kraftig fiberduk i bedet før vi la på bark, noe som forhindrer gress og ugress i å spre seg til dette området. Her på bildet har trærne fått en kraftig vårklipp. Jeg vil ikke at de skal bli for høye disse buskene, og heller ikke at de henge over terrassedekket, -det gir et rotete uttrykk. Spesielt her hvor blomsterbedet grenser til plen, er det viktig med "militærorden" og klart definerte grenser mellom bed og plen. Bed med trær, busker og stauder, fiberduk og bark som dette er vakre og lettstelte, og trenger omtrent ikke vedlikehold resten av sommeren! Jeg skal vise dere et bilde av dette området senere i sommer når trær og stauder står på sitt aller frodigste. Akkurat nå ser det hele noe livløst ut, men jeg tok med bildet likevel, -det er en viktig del av våronna hjemme hos oss det å gjøre disse barkebedene sommerklare.

Alle andre blomsterbed på tomten vår er klart avgrensede og oppbøyde bed, enten knekkhellebed eller støpte bed. De aller fleste ev dem grenser til brostein, mur eller fjell. Bilder kommer etter hvert :))

En annen viktig oppgave i hagen om våren er beskjæring av hekk, busker og trær. Eple- , pære- og plommetrær kan beskjæres nå, men husk at bl. a. kirsebærtrær og morelltrær m. fl. er "blødere" og skal ikke beskjæres nå i vekstsesongen, -da kan de dø! Andre trær som IKKE skal beskjæres nå er bjørk, hegg og lønn. Eik, rogn, ask, poppel, pil, alm og lind er det også strengt tatt for sent å beskjære nå. Vent til vinteren.

Syrinene kan beskjæres nå, og mange tror de er fintfølende trær som tåler beskjæring dårlig. Det er de absolutt ikke! Du kan beskjære en 7 meter høy og kraftig syrin så kraftig at du forvandler den til en 1 meter høy busk! Den vil overleve med 100% sikkerhet! Det er en god idé å beskjære syrinen kraftig også dersom du ønsker å flytte den. Beskjær, grav opp roten, flytt treet dit du vil ha det, grav ned treet igjen og vann skikkelig de første ukene, og syrinen vil raskt stå like grønn og frodig som før! (Men den blomstrer ikke særlig det første året).

Hekk og de fleste trær og busker kan beskjæres nå, men vær forsiktig med prydbusker som blomstrer på fjorårets skudd og "gammel ved", slik at du ikke klipper bort hele sommerens blomsterprakt! Bærtrær kan du beskjære nå. Tynn ut busken med å fjerne de eldste (mørke, grovbarkede) greinene. Rosebuskene skal også klippes nå om våren.

Hvordan beskjærer du tre generelt? Fjern i hvertfall alle greiner som vokser innover i treet på tvers, og greiner som peker nedover mot bakken. Også knekte/skadede kvister må fjernes. Klipp på skrå, en liten cm fra et skudd. Skråsnittet er for å unngå at vann blir stående på kvistsåret, noe som kan forårsake sykdom på treet. Bruk en ren kvistsaks. Ta en titt på trærne dine: Har trærne dine stamme? Når jeg går tur i boligfelt ser jeg til stadighet syriner og andre trær i hagene til folk som ikke har stamme! De har blitt til digre viltvoksende monsterbusker, kratt, som har en "million" små pinglete kvister som vokser opp langs hovedstammen/stammene på treet, og i tillegg lange bøyde kvister nederst som henger/ligger tungt ned mot bakken! -Og for en omkrets noen av disse trærne har!! De stjeler mye av tomten og utearealet slike trær. Jeg har ikke tro på fri oppdragelse, og i hvertfall ikke når det gjelder syriner!! :) Vi startet med å plante 150 syriner rundt hele tomten vår da vi kjøpte huset, og disse har hatt en militær oppdragelse, det kan jeg love deg! :D Syriner er trær, de skal se ut som trær, ikke kruspermanentlignende monsterkratt uten stammer. Klipp i vei, krev tilbake tomtearealet de har stjålet fra deg og dine, og slipp sollyset inn mellom stammene! :))

Lykke til med våronna! Nyt helgen i hagen hvis været tillater det, det skal i allefall jeg! Det er så koselig å gå i 17. maitog når det er så mange festkledte mennesker, og ikke minst velstelte hager og vakre uterom, å se langs traséen. Jeg har enda mye jeg skal rekke over i vår hage før 17. mai, blant annet håper jeg på godvær slik at vi får sjansen til å male lysthuset utvendig før 17. mai, -så jeg krysser fingrene og håper på tørt vær, mye sol og null nattefrost den kommende uken! ;))

Ha en fortsatt fin helg!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


9 kommentarer:

Elin sa...

Hva du vet, Ann !
Er jo reine oppslagsverket i haging også !
Takk for mange gode tips !
Ha en koselig helg i hagen og lysthuset !
Klem

En kopp med te sa...

Her var det masse tips og informasjon for en som meg som er helt "grønn" på hagestell ;)
Tusen takk for langt og informativt innlegg!
Ha en fortsatt fin søndag!

Ingunn sa...

Så mye du og dere har å ta vare på. Mitt hus i Oslo blir jo bare barnemat i forhold selv om jeg føler vi bader i plass både inne og ute etter 13 trangbodde år i rekkehuset :)

Takk for tips og flotte innlegg.

Sykkelen er også lekker.

Klem og fin dag til deg og dine.

Ingunn

Hvit Pepper sa...

Tusen takk for koselig hilsen på bloggen min:)
Og så koselig du la den til bloggrollen din:)
Har tittet innom deg mange ganger, du har et nydelig hjem:)
Tusen takk for tipset om prydbark, tror jeg må undersøke det når vi skal til med hagen..selv om det kanskje ikke blir før til neste år..kremt:)
Den blå sykkelen din var nyyydelig..skulle gjerne hatt en slik i hagen ♥
Håper du får ei flott uke, og fint vårvær:)

Line fra huset på landet sa...

Hei Ann:) Så utrolig mye godt lesestoff og fin bilde du har lagt ut her nå! Masse tips som kommer godt med når vi driver med hagen her.
Tusen takk:))

God klem fra Line

ANETTESHUS.COM sa...

Hei, Ann! Takker og bukker for super hageinspirasjon!! Her var det mye nyttig fakta:)

Og vet du; jeg synes nesten det er en liten skandale at du ikke er en av finalistene i NIBs uteplass-utfordring!? Du var min klare favoritt ... jeg måtte klikke meg ut UTEN å ha stemt, jeg nå - skuffet over at du ikke var en av de 10 finalistene!! Nei, du hadde fortjent å være i finalen - ditt nyoppussede lysthus er jo en drøm!! Det er i alle fall min mening;)

Ha en fin dag!

Klem klem
Anette:)

Anonym sa...

Hei Ann.
Masse fin hageinspirasjon her. Jeg har kikket flere ganger på dine hageinnlegg fra i fjor og funnet mange nyttige innspill der også.
Ellers så må jeg må bare si meg helt enig med Annetteshus. Synes egentlig at det er en *"skandale"* at du ikke vant hele konkurransen, lol :D

Sommerklem fra Sissel :)

Harmoni og Kontrast sa...

Hei hei! Raskt inne for å si tusen, tusen takk for gaven jeg mottok i posten i dag! Posteren er kjempeflott og passer jo utrolig godt til mitt siste innkjøp (se bloggen min):-) Ser at jeg må inn her og lese mer om hagestell når jeg har bedre tid! Klem fra Laila

Ann sa...

Tusen hjertelig takk for alle koselige og inspirerende tilbakemeldinger!
Spesielt takk til deg Anette!!! :)) SÅ koselig en tilbakemelding å få, spesielt fra en som har vært med i gamet en stund! ;)) Men det var mange flotte bidrag til den uteromskonkurransen, og smaken er jo så forskjellig... Jeg tar det uansett som et hjertevarmende kjempekompliment at du synes lysthuset mitt burde vært med i finalen! Tuuusen takk! :))

God helg til dere alle, håper vi får mye fint hagevær i helgen og, ikke minst, på 17. mai!

Klem, Ann.