torsdag 13. mai 2010

Jeg ønsker meg et sveiseapparat!

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at alle disse 6 flotte bildene/illustrasjonene som du ser her i dette innlegget tilhører det britiske selskapet Peter Weldon Iron Designs Ltd. (All 6 of these beautiful photoes/illustrations shown in this reportage belong to the highly respected British company Peter Weldon Iron Designs Ltd).

Jeg ønsker meg et sveiseapparat! Det er da noe enhver kvinne burde ha i verktøykassen sin, er det ikke? :)) Jeg har jo allerede spikerpistol, og tenke seg til hva jeg kunne ha utrettet med et sveiseapparat! Det skulle ikke ha skortet på kreativiteten, jeg har hodet fullt av idéer og skuffene fulle av skisser, jeg mangler bare et sveiseapparat!

Sveiseapparater er jo helt fullstendig bortkastet på mannfolkene her i landet! De bruker dem jo til å sveise ting på biler, tilhengere og motorsykler! Finnes det noe kjedeligere i hele verden å bruke et sveiseapparat til da?! Kvinnene derimot, de hadde nok funnet på den ene spennende tingen etter det andre å lage dersom et sveiseapparat hadde vært obligatorisk i husholdningen! Vi kunne ha laget to meter høye eirefargede gulvlysestaker som ser ut som trær for å ha ute på terrassen, spennende skulpturer til hagen, vakre fruktbur til bærtrærne, en spennende benk rundt tuntreet og så porter! En stor vakker smijernsport malt i fargen eir, mørke grå eller kanskje lys aluminiumsgrå! Slike smijernsporter er til og med vakre når de er rustfargede! Sortmalt skulle den ikke ha vært, det blir for kjedelig. Åh som jeg ønsker meg et sveiseapparat!

Vel, at jeg bare mangler et sveiseapparat er vel en sannhet med modifikasjoner! Sveising er et eget fag, men har jeg lært meg både å tegne og snekre hus, støype, mure etc., etc., så skal jeg vel klare å lære meg å sveise også! Jeg skal jo ikke sveise fergekaier, broer, industribygg eller skipsskrog heller, bare benker, statuer, porter og lysestaker, og da er det også begrenset hvor omfattende fagkunnskapene mine om emnet trenger å være. Litt må jeg likevel kunne før jeg setter i gang, ikke minst om sikkerhet...

Min kjære pappa kan alt som er å kunne i faget. Han var faglærer i sveis på yrkesskolen i flere tiår før han skiftet jobb og ble en fryktelig travel produksjonssjef i et ganske stort selskap og deretter pensjonist for bare noen få måneder siden. Han kan lage ting som de du ser på bildene her, og jeg tenker at dette er en kunnskap som burde gå i arv fra far til datter, ikke sant? Jeg ønsker å lære meg å lage slike ting før pappa blir så gammel at han ikke har overskudd til å lære meg dette. Foreløpig er han "ung", frisk og sprek. Men har han tålmodigheten til å lære "jentungen" dette da? Og klarer jeg det? Å sveise er en ting, men jeg har sett han bøye flatjern til snirkler da han lagde et rekkverk til mamma og pappas hus (en kjempestilig interiørdetalj, -kanskje jeg må ta et bilde av det slik at dere får se det), og det var en ganske omfattende prosess som krever mye rå muskelkraft. Smijernskunst er tradisjonelt smedens arbeidsfelt, og det å være smed er helt klart ikke for hvem som helst. Smijernskunst som dette handler om langt mer enn bare sveising. Se f. eks. portene ved inngangen til Vigelandsparken, statuene i parken er utrolig fasinerende, men det er sannelig de flotte portene med de fantastiske utsmykkingene også!

Smijernskunsten kan spores tilbake til jernalderen, da jern ble brukt i våpen og redskaper med de utroligste utsmykningsdetaljer, likevel er det primært Italia og Frankrike jeg tenker på når jeg ser flotte smijernsporter som dette. Der har nesten alle private eiendommmer, store som små, slike fantastiske smijernsporter.

Det er på ingen måte Vigelandsparkens porter jeg seg for meg i innkjørselen vår, men noe litt enklere ;) Portstolpene våre er ferdigstøpte og på plass i innkjørselen for mange år siden, de ble tegnet og bygd for å tåle vekten av en smijernport tilsvarende denne på bildet til venstre, og de har fått noen nydelige portstolpelamper på toppen, men der stanset prosjektet opp. Vi har hastet videre med husbyggingen uten å tenke mer på disse portstolpene våre, men nå har tiden kommet for å gjøre noe med dem. Nå vil jeg ha portene på plass! Arbeidstegningen til portene lagde jeg for mange ut siden da de 2 m høye portstolpene ble støpt, den er målsatt og detaljert beskrevet på tilsvarende måte som denne illustrasjonen laget av Peter Weldon Iron Designs Ltd, og nå vil jeg enten lære hvordan å gjøre dette selv og det helst fort, eller så bestille portene ferdige. Det raskeste og enkleste vil helt klart være å bestille dem ferdige! ;) Men det er også den dyreste og minst spennende måten å gjøre det på, -her har jeg jo sjansen til å lære noe heeelt nytt! :))

Jeg skal hente inn pristilbud på slike ferdiglagde smijernporter laget etter mål i løpet av kommende uke. Hvis prisen ikke blir for avskrekkende så kanskje vi bestiller dem ferdige. Hvis du kjenner til noen aktuelle leverandører av slike smijernporter her i landet, så gi meg gjerne et hint. Jeg har hørt om andre her i byen som har bestilt portene sine i England og fått dem shippet til Norge, men det ble en ganske kostbar affære. Om Peter Weldon Iron Designs Ltd sender til Norge har jeg ikke sjekket.

Vakre, ikke sant? Flere inspirerende smijernporter og andre smijernsdesign til hage og uterom finner du her: Peter Weldon Iron Designs Ltd.

Ha en fin dag videre, nyt den ekstra fridagen! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

11 kommentarer:

Lykkeliten sa...

Du store alpakka!
Ja, det var det jeg tenkte da jeg leste dagens overskrift ;-)
"Kan den dama sveise også?"
Jeg blir jo stadig imponert så det hadde ikke forundret meg.

Vel, lykke til med evt sveising- det overlater jeg glatt til gubben her i huset.

Lykkeliten

Kjeruben sa...

Mmmmm... her var mykje lekkert!
Eg ønsker meg også port og gjerde i smijern... og rekkverk på lufteverandaen... og klatrestativ til klematisen.... hi hi men eg ønsker meg heller ein lottopremie enn eit sveiseapparat ;-) hi hi , alt for lat til å lage det sjølv :D
:o)

Fruen sa...

Elsker smijerns gjerder med detaljer :):) Utrolig tøff disse benkene med fontene basenget :):)
Dette hadde glidd rett inn hos deg :)
Ha ei flott helg,klems

Hos Camilla sa...

Hahaha, kan du ikke bare spørre gubben din da? Han kan sikkert tryller frem noe av melkekartong eller noe ;-)

Eller så kan du godt få låne loddebolten min ;-)

Camilla

toves sammensurium sa...

Nei nå måtte jeg le godt....leste overskriften din og tenke inni meg"Ja det var vel det neste med henne,skulle ikke forundre meg...."og så lo jeg godt:)
Men skjønner hva du sier - det kunne vært eitrandes gøy å kunne sveise og lage noen av de deilighetene man sikler på ikke sant?
Slik dere gjør ellers da...men sveising det ser jeg for meg kanskje er hakket verre om ikke man kan det da??????Men hadde slett ikke blitt forundret...hihihi:))
Kan knapt vente med å se hva det neste du finner på blir:)

Ann sa...

:)) Nei sveise kan jeg dessverre ikke, men jeg har fryktelig lyst til å lære det! En lottopremie hadde sikkert heller ikke vært så dumt, men skal jeg vente på den får jeg nok aldri porter på de stusselige portstolpene mine!... Hadde jeg vunnet i lotto så hadde jeg antagelig hentet hit vedkommende som har laget portene på bildet, og bedt han/henne ta med råvarene vi trenger samt et sveiseapparatet, så kunne han/hun blitt her en måneds tid til jeg hadde lært dette! :))
Camilla, min mann takker for tilliten! :DD
Følg med i episode 2 av "Ann gjør ting hun ikke kan!" ;))

Ha en fin fredag alle sammen! :)

Klem, Ann.

Hos Camilla sa...

Haha, du får hilse Mc Gyver ;-) Send han gjerne en helg på "arbeidsleir" til meg.. Min Oldefar var smed og har blandt annet laget byporten i Horten - Synd det ikke ligger i genene...

Du, hvordan lager du den linken til facebooksiden som ligger på bloggen din? Klarer du å få bloggen til a feede automatisk? Jeg har fått til feed av nye innlegg via blogcast, men problemet er at de legger seg på min private fb side, og ikke Brabo, finner ikke ut hvordan man gjør det... Har du peil? Mc Gyver?

ANETTESHUS.COM sa...

Kjempe-flotte smijernsporter!!

Tusen takk for hyggelig hilsen! Jeg blir sååå glad for hagetips! Så mer av det;) Jeg vet ikke hva Blodberberis og Blærespirea ("Diablo") er for noe en gang jeg?! Men det høres definitivt lekkert ut *smiler* Flere tips?

Ha en herlig 17.mai-helg, Ann!

Klem klem
Anette:)

Sarita sa...

Aaah, det er så fantastisk flott med smijern. Man skulle hatt både snekkere og sveisere i hus spør du meg :-). Det hadde forenklet en del og ikke minst hadde det gjort ting litt rimeligere :-).

Klems sarita

Ann sa...

Brabo: "Follow Glassveranda with Facebook"-knappen min har jeg laget selv i Illustrator og så lagret den som et foto. Den kan også lages i Photoshop og andre foto- og illustrasjonsprogramme :)) Knappen er altså rett og slett et bittelite bilde, som jeg legger inn i blogginnlegget. Bildet linker jeg deretter til Facebook-siden (ved bruk av vanlige "lenker") hver gang jeg skriver et innlegg ;)

Når det gjelder den Facebooklinken i margen på Glassveranda, så finner du/dere verktøyet her: http://www.facebook.com/facebook-widgets/

- Tror den het "like-badge", og en eller annen plass under den overskriften finner du et sted hvor du kan sette kryss for hvilke av dine Facebook-sider du ønsker publisert på bloggsiden din.

Facebooksiden min har en live feed fra bloggen som gjør at den til enhver tid er oppdatert i forhold til hva som skjer på bloggen. De nyeste innleggene på bloggen min er alltid å finne øverst i feeden på Facebook-siden. Også dette er et verktør, men jeg må innrømme at det var mye prøving og feiling før jeg fant et verktøy som faktisk fungerte. Jeg husker ikke hva verktøyet heter i farten, men om du går inn på Facebook-siden min og så velger RSS/blog, så finner du "knappen"(ikonet til verktøyet/funksjonen (en orange firkant med noen streker på) der på siden min. Jeg tror at du rett og slett kan trykke på den, så kommer du direkte til verktøyet du trenger for å lage en lignende feed fra din blogg til din Facebook-side. Håper dette var svar på det du spurte om, har jeg misforstått noe så gi meg et hint! ;))

Anette: Blærespirea, diablo og blodberberis høres unektelig ikke helt lekkert ut! :DD Blære, blod o.s.v.... :S, -men de er nydelige!! :)) De har mørke, mørke røde, burgunderfarvede blader som står i en nydelig kontrast til hvitt og skifer ;) Hvis du ikke ble skremt av de første tipsene mine, så skal du ikke se bort ifra at jeg etterhvert kommer med flere ;))

Takk for alle hyggelige kommentarer, spørsmål og i det heletatt! Kjempekoselig!! :))

God helg! :0)

Klem, Ann.

Ann sa...

Brabo: For sikkerhetsskyld: Den heter "social-rss" den Facebook-applikasjonen som gjør at jeg får live-feed fra bloggen til Facebook-siden min ;)) (Hvis det jeg beskrev ovenfor angående rss-feed ikke fungerer, så kan du sannsynligvis finne applikasjonen direkte i Facebooks applikasjonsregister ved søke den ("social-rss") opp inne på selve Facebook i søkefunksjonen der.

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann.