fredag 9. april 2010

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 11: Benkefronten begynner å ta form!

Nå begynner virkelig min gustaviansk-inspirerte lysthus-benk å ta form!! Min kjære har i dag gjort ferdig den herlige borden som han gikk løs på i går kveld med hammer og tappjern, og jeg må bare si at jeg er svært imponert over resultatet! Dette vil gjøre benken helt storslått, og jeg klarer nesten ikke å vente på å få lov til å male den!

Fronten ble rett og slett bare helt utrolig flott med denne borden, og i kveld har min kjære også festet alle de flate tresirklene mine!
Disse er i heltre og jeg fant dem på salg hos en hobbyforretning her i byen, kr. 50,- for 50 stk., -en krone stykke! Rimeligere kan det nesten ikke gjøres. Benkefronten ligger nå i entréen vår i påvente av at trelimet skal tørke til i morgen. Bilder av dette m.m. kommer i morgen! :))

De flate tresirkelene kan også spikres fast med tynne små spikre, men jeg vil anbefale trelim dersom du skal i gang med et lignende prosjekt, så slipper du at de sprekker opp i det de spikres, eller i ettertid dersom de tørker inn etter maling. Tre er et levende materiale som tar til seg, og påvirkes av, fuktighet, varme og årstidene, derfor er min erfaring at trelim det tryggeste til slik bruk. De festes rett og slett bedre med trelim, og det hele blir mere stabilt.


Benken skal jo stå i lysthuset vårt, og der er det store temperaturvariasjoner i løpet av året. Dersom du er hytteeier er årstidsforandinger (fuktighetsvariasjoner) i trevirke sikkert noe du har fått erfare: Tregulv knirker om sommeren når tregulvet ekspanderer, og om vinteren får tregulv ofte store sprekker fordi det krymper. Helt naturlig, og det er fint lite du kan gjøre med det dersom du ikke klarer å holde stabile 20 varmegrader i hytten din året rundt, men ta knirkende gulv og spekker med et smil: Du har i det minste ekte, sjarmerende, tregulv i stedet for laminat! ;))

Bjelkedimensjonen vi har brukt her til benkens rammekonstruksjon er dimensjon 48 x 198, vanlig trelast, vanligvis brukt til gulvbjelker. Du ser tverrsnittet på bildet ovenfor.

Til å hakke ut mønster i bjelken har min kjære benyttet et tappjern, et 20 mm u-jern. U-jern finnes i mange størrelser, de koster fra hundre kroner stykket, og da har du det resten av livet. Det slipes rett og slett bare når det blir sløvt, så er det godt som nytt igjen.

Jeg har gjort en del layout-endringer her på Glassveranda i dag. Håper de fungerer!! Jeg har fjernet etikettene m.m. og har i stedet for lagt til en innholdsfortegnelse. Persolig synes jeg at bloggen ble mye mer ryddig, og jeg håper virkelig at du liker løsningen du også! ...? Jeg håper at bloggen blir enklere å finne frem i på denne måten, den var litt uoversiktlig, samt at juleinspirasjon, Halloween-tips m.m. er helt fullstendig uinteressant det meste av året, kanskje spesielt nå om våren når vi skal kooose oss med vårlige utendørsaktiviteter, hage- og uteromsinspirasjon, hagestuer, drivhus, lysthus, paviljonger m.m.!

Vel, nå må jeg skynde meg i seng. Vil komme meg tidlig opp i morgen for å fortsette med lysthus-prosjektet, må vite ;))

Ha en fin lørdag!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Oppussingsprosjekt Lysthuset del 1-10 finner du her:

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 1: Se FØR-bildene!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 2: Tømt og rundvasket, hva nå?
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 3: For en forskjell!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 4: Klart for maling av vegger i morgen!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 5: Fant endelig kule, -og ser på at malingen tørker...
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 6: Mitt nye favorittsted!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 7: Dekorkulen på plass, lysekronen hengt opp!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 8: Gulvet er malt!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 9: Vi bygger en over 3 m lang gustaviansk-inspirert sofabenk!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 10: Ben til den gustaviansk-inspirerte sofabenken

1 kommentar:

Fruen sa...

Her er du blitt en utrolig nøye møbelsnekker ser jeg ;) Du er kjempe flink,er veldig imponert av deg. Helt utrolig..dette er så spennende,gleder meg til og se det ferdig resultatet.
Ha en super helg..
Og takker for alle koselige og varme meld av deg.. De holder meg lykkelig i lang tid ;)
Klem