fredag 11. desember 2009

Jul i hvitt og babyblått, og lekre små trolldeig-kaker

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 6 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det herlige amerikanske interiør- og livsstilsmagasinet Country Living. (All 6 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American magazine Country Living).

Hvitt i kombinasjon med blåfarger er også vakkert, fra lyseste babyblå til lys klar turkis. Noen forbinder kanskje fargen med Is, isbreer, brodder, kulde, klar frisk kjølig luft, lyset utendørs en sen ettermiddag i mørketiden, enkelte tenker kanskje barndåp, andre blå himmel en vakker sommerdag og turkise svømmebasseng! Vi har alle forskjellige assosiasjoner til forskjellige farger. Hva forbinder du med disse blåfargene?

Jeg fikk så lyst til å prøve å lage disse lekre julekakene pyntet med fargerike pasteller! Men jeg vil lage dem av trolldeig sammen med ungene. En spennende ting vi kan gjøre sammen, og så kan vi henge dem opp i det lille juletreet på lekerommet på lille julaften. Jeg tror faktisk ikke jeg har laget noe i trolldeig sammen med ungene tidligere, så det er kanskje på tide at de får prøve det. Trolldeig er gøy!

Oppskrift på Trolldeig:
1 del salt
2 deler hvetemel
1 del vann
1 ss matolje (sojaolje, solsikkeolje e.l.)

Bland mel og salt. Ha oljen i vannet og ha vann/oljeblandingen over i bakebollen med det tørre. Kna deigen godt (10-15 min). Dette er helt nødvendig for at saltet skal løses skikkelig opp og deigen skal bli smidig. Deigen skal være fast, nesten hard. Test den. Lag en stor rund ball av deigklumpen. Dersom ballen fremdeles er rund etter 3 minutter er deigen perfekt. Når deigen er ferdig, legger du den i plast slik at den ikke tørker inn. Det aller beste er om du lar den hvile en times tid i kjøleskapet før du tar den i bruk.

Figurene stekes på svak varme, 80 grader, midt i ovnen. Steketiden avhenger av hvor tykke figurene er. Det kan ta et par timer eller flere dager, så jeg vil av den grunn anbefale at du lager dem tynne tilsvarende kakene på bildet. Unger liker ikke å vente i dagevis! ;) Husk å lage et lite hull øverst gjennom hver kake før de stekes, for tråden for opphenging på juletreet eller lignende.

Når trolldeig-kakene er ferdig stekte og avkjølte, kan du male dem med vannfarger eller hobbyfarger. Spør i en hobbybutikk eller i en malerforretning om hvilken maling som er egnet til bruk på trolldeig, eller prøv deg litt fram dersom du har noen malingsrester stående. Når malingen har tørket skikkelig bør du lakke figurene for at de skal bli holdbare. De bør lakkes på begge sider for best resultat. Jeg vil anbefale klar lakk på sprayboks.

Men nå er det endelig helg igjen dere! Nyt fredagskvelden! Fredagskveldene er til for å nytes! Det har du fortjent etter en travel uke! Slipp tanken på alt du burde og skulle ha gjort i kveld, og kos deg! Start heller på ny frisk i morgen! Ha en fin kveld! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Country Living sine nettsider: Country Living.

Glassveranda på Facebook: Interiørbloggen Glassveranda på Facebook.

2 kommentarer:

Therese fra huset med de rare i sa...

Så koselig med trolldeig! Dette er noe jeg laget ofte med mamma da jeg var liten for da var jo trolldeig figurer så "in". hehe.. Men kanskje dette er tingen å lage av trolldeig!! Må bare vente til Thea blir en smule større for nå er dte mest populeært å smake på deigen- og det er ikke noe særlig:P

Ha en flott helg!

Merete sa...

Nyte, nyte! Lyseblått er yndlingsfarga så dette blir også lekkert i mine auger. Men uvant så klart, mest julestrømpene. Det fine med lyseblått er som du sier; det er så vakkert mot kvitt. Helsing Merete