torsdag 10. desember 2009

Jul i hvitt, skimmer, frost og perlemor, - og litt fargeteori hva angår hvitfarger

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 9 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det herlige amerikanske interiør- og livsstilsmagasinet Country Living. (All 9 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American magazine Country Living).

Det finnes så mye vakkert å se nå i juletiden! En jul i hvitt, skimmer, frost og perlemor passer meg utmerket! Legg merke til hvordan dagslyset formelig flommer inn gjennom vinduet på dette bildet. Visst er det vakkert! Noe av det vakreste i hele verden er skarpt dagslys! Alt ser annerledes ut i dagslys uansett valg er julefarger i hjemmet. Det meste er vakkert i dagslys!

Mange synes en hvit-hvit jul ser litt kjølig ut til å skulle være hyggelig i et norsk hjem, men det er det faktisk ikke! I og med at vi har det mørkt store deler av døgnet, og derfor bruker kunstig belysning i hjemmene våre, får alt det hvite en varm lun glød, som gir lyse, varme og trivelige interiører til tross for utstrakt bruk av fargen hvit. Og av samme årsak bør vi tenke oss godt om før vi velger å fylle store flater med rødt, mørk lilla eller andre mørke farger. Det er varme farger, men det kan likevel fort bli tungt, nærmest dystert.

Alt hvitt kan likevel bli for hvitt for mange, for sterilt og kjedelig, og jeg får håpe at vi aldri kommer dit at alle hjem i dette landet har hvit-hvite stuer. Dersom alle hjem blir hvite, og alle hjem blir tilnærmet like, mister interiørene sin karakter, sine personlige preg. Det kjedeligste som finnes er identitetsløse interiører som ikke sier noe som helst om dem som bor i huset. Men vi kan ikke alene gi fargen hvit skylden for dette heller. Jeg må imidlertid bare innrømme at jeg av og til tenker at det å male alt hvitt er å kjøre "safe", er et "trygt" valg. Er alt malt hvitt fordi dem som bor i huset ikke stoler på egen fargesans? Hos enkelte kanskje. Akkurat nå er hvite interiører en klar trend, og personlig synes jeg det er en nydelig trend! Hvitt gjør interiøret lyst, lett, rent, delikat, innbydende...himmelsk! Jeg vet ikke om de pynter til jul i himmelen, ingen vet vel heller med sikkerhet om det finnes noen "himmel" i bibelsk betydning, men dersom de pynter til jul i himmelen så tror jeg det er slik som på bildet ovenfor det ser ut etter at englene har pyntet ferdig! :)

Det finner uansett et hundretalls forskjellige hvit-farger å velge mellom. Du vil sannsynligvis aldri finne et hvitt interiør designet av en interiørarkitekt hvor hvitfargen faktisk er 100% hvit. 100 % hvit er en hard farge. Interiørarkitekter velger antikkhvit, lys antikkhvit, skyggehvit, vintagehvit, eggeskallshvit, dunhvit, cremehvit, lys offwhite o.s.v, og ofte i kombinasjon med naturfarger, pudderrosa, grått, lin etc. For eksempel ser veggene på det øverste bildet ut til å være malt med skyggehvit, stolen er malt med i lys antikkhvit og gitt slitte hjørner v.h.a. en fillemalingsteknikk, teppet på gulvet er i fargen lys offwhite. Puten i stolen er dus pudderrosa. For et utrent øye oppfattes alt unntatt puten som hvitt. Det eneste jeg ser som er hvitt i dette bildet er båndet rundt pakken som ligger på stolen og muligens også gardinene. Slike nyanser er små, men på ingen måte ubetydelige! Farvenyansene har alt å si for det visuelle uttrykket i rommet! Ikke mal ting hvite, som i 100% hvite. Det er sjelden eller aldri vellykket. Det blir veldig hardt. Det er disse små forskjellene i farvenyansene som er forskjellen på stilig hvitt og grelt hvitt. Forskjellen på amatørhvitt og interiørdesignerhvitt! Det er dette som er selve Hemmeligheten bak et stilig og vellykket "helhvitt" interiør!

Et vakkert sølvfarget brett med juletrekuler på, -noen kuler i sølv, noen i glass, noen med skimmer, noen i perlemor, alle i forskjellige fargenyanser. Noen i lys creme, noen i creme, noen i lys, lys røykrosa. Enkelt, men et nydelig dekorelement kanskje spesielt i hvit interiører. Kulene på den lille girlanderen som er knytt rundt denne stabelen med servietter går er i de samme fargenyansene. Det er detaljene som teller! Dette er for øvrig en fin måte å tilby servietter på dersom du skal ha et anretningsbord i entréen i julen med levende lys på og et serveringsbrett med høye lekre stettglass med sprudlevann i for å ønske gjestene dine velkommen. Nydelig!

Du kan lage en krans av gamle foto, nye foto eller kanskje av alle julekortene du får i posten fram mot jul? Har du noen skikkelig gamle julekort liggende, så kan du kanskje lage en vakker julekrans av disse? Hundre år gamle julekort skades imidlertid av dagslys, og du kan også risikere å skade dem med tape, så da kan det være en god idé å heller legge kransen i en stor billedramme og holde kransen på plass i ønsket formasjon ved å klemme kortene bak glasset. Da verner du dem i hvertfall litt mot bleking (det finnes også UV-sikkert glass å få kjøpt på gallerier, hos glassmestere og i rammebutikker), og du skader dem ikke med tape. En ny og spennende måte å lage julekrans på!

Frostede kongler er vakkert, men det er ganske flott med frostmalt glass også i anledning julen, bare det ikke blir for mye av det. Det er antakelig benyttet vanlig sprayfrost eller spraysnø som er beregnet for bruk på vinduer på denne glassklokken. En spennende dekordetalj i julen, og lett å fjerne etter jul. Dette må jeg prøve! Kongler og klart glass sammen er for øvrig alltid vellykket sammen. Det er som med klart glass i kombinasjon med antikke, litt slitte, bord i mørkt treverk. Kontrastene i farge, i glans, tekstur og materialkvalitet gjør at de helt passer perfekt sammen!

Denne teksten knytt fast på en enkel hyssing på et skap i et enkelt, litt rustikk, design, synes jeg er et godt eksempel på at det enkleste ofte er det mest stilfulle! Enklere kan det nesten ikke gjøres, men visst er det flott?

Flere bilder og mer inspirasjon fra Country Living finner du her: Country Living.

Nå er det snart helg igjen og 3. søndag i advent. Akkurat i dag er det faktisk nøyaktig 2 uker igjen til julaften! Tiden flyr, tiden flyr!


Ønsker deg og dine en fortsatt fin uke!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Dersom du enda ikke har blitt "medlem" av Glassveranda sin Facebook-side, og kunne tenke deg å være med, så finner du den her: Interiørbloggen Glassveranda på Facebook.
Småstresset? Da kan dette innlegget være noe for deg: Stresset? Slik gjør du unna julestria på 1 - 2 - 3.

4 kommentarer:

På landet sa...

Nydelige bilder du viser.

Ha en fin kveld

Merete sa...

Nok et informativt innlegg som eg lærer mykje av. Krydra med dei vakraste bilder blir det et lite høgdepunkt i dagen. Ingen tvil om at lyse farger er mest delikate og innbydande. Varme eller kalde er ein smaksak, bare det er lyst og lett kan begge delar vera aktuelle syns nå eg. Glad for at du tar deg tid til alt dette Glassveranda!

an angel at my table sa...

Åh, vilka härliga julbilder! Hittade just din blogg nu ska jag titta runt lite här hos dig!

Vänligen

Mari

Ingunn sa...

Så fine bilder. Tuuuusen takk min bloggfavoritt.

Klem Ingunn