onsdag 28. oktober 2009

Prosjekt Aldringsmalt, ombygd og lyssatt framskap, før - etter bilder

Nå er også framskapet i spisestuen ferdig! Møbler i mørkt treverk er vakkert, men er visuelt svært tungt, de stjeler aldeles for mye lys! Dette var årsaken til at jeg bestemte meg for å male noen av eikemøblene på spisestuen, også dette framskapet. Spisestuen var stilig før også, men ganske så uinteressant, litt identitetsløs. Den var for... vanlig! Og framskapet var rett og slett... gammelmodig! Jeg har bare nektet å innse det før nå nylig ettersom jeg elsker mørkt treverk. Før-bildet av framskapet kunne like gjerne vært hentet fra en spisestue eid av et 70-års gammelt ektepar!

Framskapet skulle ikke bare males, jeg hadde også et ønske om å endre høyden på skapet. Det var ca. 180 cm høyt, jeg konkluderte med at det var for lavt, og tegnet det om. Skapet har fått ben, og dermed luft under seg. Framskapet er nå hevet fra gulvet med ca. en halv meter, og dette alene gjør skapet betydelig lettere visuelt. Jeg har også montert spotbelysning i skapet, slik at det nå formelig skinner der det står! Jeg synes endringene har gjort underverker for dette tidligere litt mørklagte og noe gammelmodige framskapet.

S
tilendringen på spisestuen vår skulle skje uten å endre fargen på gulv, tak og vegger. Kun ved hjelp av møbler og tilbehør. Første trinn i denne endringsprosessen var
Prosjekt Aldringsmalt skjenk, andre trinn er Prosjekt Aldringsmalt, ombygd og lyssatt framskap:

1) Tøm framskapet for alt innhold, og fjern alle skuffeknotter og dørhåndtak, men ikke hengslene. Du kan med fordel fjerne de små listene som holder vindusglassene på plass i vitrineskapet, og ta ut glasset. (NB! Forsiktig så du ikke brekker glassene!) Dette gir en bedre finish på malearbeidet, og gjør også malejobben enklere. Dersom du føler deg usikker på om du får til å sette glassene inn igjen etterpå, så kan du velge å heller maskere glasset med maletape.

2) Få hjelp av noen og legg framskapet med ryggen ned mot gulvet. (Skapet sklir på gulvet når du forsøker å legge det ned, så uten hjelp blir du nå flat! :)) Fjern de små skapbena du finner under framskapet. Det er nå flatt under. Ta mål av bunnen. Du trenger nå en hobbyplate (limte furulameller) eller annen plate av heltre, som er litt større enn bunnen. Hold platen opp mot bunnen på framskapet og tegn omrisset av skapet. Skjær så platen i riktig størrelse. Puss lett over kantene med et finkornet sandpapir.

3) Bestem deg for hvilke ben du ønsker at skapet ditt skal ha. Slike selges i de fleste byggevaresentre. Jeg valgte noen kraftige ben, ikke bare fordi de er stabile, men også fordi det fjerner litt av det pene og pyntelige, søte, preget på skapet. Disse benene gjør skapet grovere, tøffere, robust og spennende.

4) Fest et ben i hvert hjørne på platen, eller der hvor de forrige stod plassert, men på platen: La det være 1 cm igjen til kanten på begge sidene av benet når du fester det. Fest med to skruer pr. ben slik at benet ikke kan vri seg i ettertid.

5) Du har nå et separat bord med fire ben. Fjern støv. Beis, mal eller lakk bordet i en grunnfarge, samme grunnfarge som framskapet.

NB! Hele møbelet, ikke bare dette bordet, bør være beiset, malt eller lakket før du setter i gang med aldringsmalingen/laseringen. Dersom ditt skap er i ubehandlet furu e.l., bør du beise, male eller lakke det, og så aldringsmale det først etter at dette strøket har tørket skikkelig. Dette fordi man ikke kan aldringsmale/lasere ubehandlet trevirke uten at trefibrene reiser seg og må pusses lett over (i treverkets lengderetning!) med et sandpapir.

6) Puss de beisede, malte eller lakkede overflatene på framskapet lett med et sandpapir. Gjør det samme med det lille "bordet" du har laget.

7) Tørk støv av framskapet og "bordet" med en klut som ikke loer. Støvsug gulvet rundt framskapet slik at lokalet er "støvfritt".

8) Et framskap er både tungt og uhåndterlig, så få hjelp av noen til å løfte framskapet oppå det lille "bordet". Noen må holde, mens du skrur. Skru bordet fast i framskapet fra "bordet"s underside. Forsikre deg om at skruene skrus inn i massivt treverk, slik at konstruksjonen blir solid og stabil. (NB! Alle høye skap bør uansett sikres ved at de skrus fast i veggen bak ved bruk av små vinkler e.l. Dette for å sikre at de ikke velter dersom små barn skulle finne på å henge etter dørene, klatre i skapet e.l.). Du har nå et høyt flott framskap med lange ben! Ta en til runde med den lofrie støvkluten for å sjekke at skapet og omgivelsene rundt er støvfrie.

9) Skyv et rent ark inn under hvert av møbelets ben.

10) Ta ut skuffene.

11) Nå trenger du en smal malerull (svamp), en malekost og en helt ny, helt ren, lofri klut, oljemaling og et særdeles godt arbeidslys. Du er herved advart: Dette er et tålmodighetsarbeid! Denne maleteknikken (Aldringsmaling/lasering med fille) er også langt mer tidskrevende enn maling på vanlig måte med heldekkende maling og malekost. Du kan nå maskere glasset i framskapet både innvendig og utvendig, så er du klar til aldringsmaling:

12) Mal først skapet innvendig; først bakveggen, så sidene, så "taket", til slutt rundt døråpningen. Gjør ferdig øverste rom i reolen først, før du starter på neste. Bruk rull og pensel for å fordele malingen jevnt, og dra malingen jevnt, svakt og forsiktig av igjen med den nye helt rene lofrie kluten. Du henter nå delvis frem fargen som er under igjen. Gjør deretter det samme med framskapets utvendige sider, og så fronten. Skapdørene maler du til slutt. Gjør deg hele tiden helt ferdig på én side, før du går videre til neste. Dersom det går for lang tid fra malingen er smurt på/rullet på, til du drar dem av igjen med kluten, blir resultatet mislykket. (Da "klabber" malingen på kluten, og du får skjolder og ujevnheter).

13) Mal så skuffefrontene, og helt til slutt maler du møbelets ben. (NB! Husk å mal også listene som skal holde vitrineglassene på plass dersom du startet med å ta disse ut!)

14) Ta nå en lofri fille og gå over hjørner og kanter forsiktig med en pekefinger mens malingen fremdeles er fuktig. Du fjerner nå malingen i 1-2 mm bredde langs alle kanter for å gi møbelet en slitt finish. (Mange som velger å aldringsmale møbler velger å i tillegg pusse over møbelet med et sandpapir etter at det er ferdig og malingen har tørket skikkelig, for å få den typiske Shabby Chic-stilen. Jeg vurderte dette, for å gi spisestuemøblene fargen "Smørstempel/ostestempel fra 1824". Jeg har imidlertid konkludert med at jeg er mer begeistret for Chic enn Shabby. Jeg liker malte, glatte flater som er enkle å rengjøre, og har derfor valgt fargen "Smørstempel/ostestempel - Light" :)) D.v.s., jeg pusser ikke disse møblene etter at de er ferdig malt/lasert).
15) Når malingen har tørket skikkelig setter du på nye knotter eller håndtak etter eget ønske på skuffefronter og skapdører. Fjern maletape/sett inn vitrineglassene og sett listene som skal holde glassene på plass. Puss vitrineglassene skinnende rene og blanke.

NB! Mitt skap var litt "frynsete" på toppen. Topplaten var jo ikke synlig, men det var utrolig irriterende at støvkluten var komplett ubrukelig på toppen av dette skapet! Jeg benyttet derfor anledningen nå til å gi det to strøk maling på toppen (pusset lett over toppen med sandpapir etter at første strøket var skikkelig tørket), og nå glir endelig støvkluten lett og fint også på toppen av framskapet! Nevner det bare, i tilfelle ditt skap også er litt "frynsete" på toppen, slik at du husker å gjøre noe med det når du først er i gang :)

16) Montér inn spotbelysning i skapet. Et lyspunkt under hver hylle fordeler lyset. Alle de vakre tingene som står i skapet til daglig lyssettes og legges merke til gjennom vitrinedørene, samtidig som du får mere lys i rommet.

Du har nå et nydelig helt nytt og spennende aldringsmalt møbel som ikke er til å kjenne igjen! Nå gjenstår det bare å sette på plass alt du ønsker å ha i framskapet!

Jeg har rett og slett satt inn alt som stod der fra før av. Dette er "alt mulig"-skapet mitt, skapet med det rare i, det flotteste dekketøyet mitt står i vitrineskapet i dagligstuen og i de vitrineskapene som deler av spisestuen og dagligstuen vår. Jeg er så utrolig fornøyd med det "nye" aldringsmalte framskapet mitt!! Selv de mest ulekre isbøtter blir lekre i det skapet nå!

De to neste prosjektene mine er: Prosjekt Aldringsmalt bord med bordplate i brunt treverk og Prosjekt Selvkomponert lysekrone kan du se før-og etterbilder av her på Glassveranda kanskje allerede i løpet av denne uken, og kanskje får du også se det nye digre flotte maleriet til spisestuen på 1,5 m x 1,9 m!

Prosjekt Aldringsmalt skjenk kan du lese om her: Prosjekt Aldringsmalt skjenk, før - etter bilder.

6 kommentarer:

Hos Camilla sa...

Skikkelig smart med de beina.. den ideen skal jeg stjele ;-)

Brocante sa...

Spisestuen kommer til å bli lekker etterhvert! Nydelig skap!

Daisys home sa...

Dette ble bare utrolig fint!Og så masse arbeid du har lagt ned på dette,men flott ble det.Har selv pusset opp et lignende vitrineskap,men i hvitt glansgrad 80.Så aner hvilken jobb dette er.Har et større stående også,som bare venter på å bli tatt.Så får se hva jeg orker.Fin inspirerende blogg du har,klem

HildeS/Frøken Fryd sa...

WOW, så utruleg flott skapet ditt vart.
Det må har vore litt av eit arbeid å gjennomføre dette, men heilt sikkert verdt det når resultater vert så fantastisk.
Flott blogg du har.
Smil H

Ingunn sa...

Wow sier jeg også. Utrolig fint ble det, og mye lettere sikkert i interiøret.

Jammen har du mye energi.

Klem og god helg ønskes deg fra Ingunn

altamor sa...

Flott skap! Men jeg ville nok satt benene opp-ned i stedet... Uansett, jeg fikk mange ideer nå!