lørdag 17. oktober 2009

Alt det vakre i Provence-stil

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 10 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører den amerikanske interiør- og møbelkjeden Pottery Barn! (All 10 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American interior- and furniture company Pottery Barn!)

Det ser ut til at det er Pottery Barn uke hos Glassveranda denne uken, men jeg fikk lyst til også å vise dere litt av Pottery Barns Vintage-varer.J
eg var i Italia på en vingård i ca. 4 uker hver eneste sommer fra jeg var 18 år til jeg var... ja seks eller sju sommere i Italia ble det etterhvert, i idylliske Piemonte. Alle inntrykkene jeg satt igjen med etter denne tiden i Italia, har preget meg på alle måter senere i livet. Jeg elsker hvite vegger, steingulv, dagslys som formelig flommer inn vinduene, grønne store planter, rustikke møbler i mørkt treverk som bærer preg av bruk, elsker sunn og spennende mediterransk inspirert mat basert på ferske råvarer, de nydelige tomatene, hele grønne oliven, ruccola-salat, basilikum, ostene, rødvin. Hjemmelaget ekte iskrem med knuste bær, frukt eller nøtter i. Nykvernede kaffebønner. De nydelige duftene... de flotte fargene! Naturfarger, tekstiler i lin, bomull, flettede kurver, sand- og jordfarger, store trefat, kraftige mortler av stein, krukker i klart glass med mat i; Olivenoljer i alle varianter, trøfler, tørkede paprika, tørkede laurbærblader, terrakotta-krukker i alle tenkelige former og størrelser. Den klassiske musikken som alltid finnes i bakgrunnen, de store ildstedene, de enorme maleriene på hvite glatte vegger, alle de levende lysene som blafrer svakt om kvelden. Stemningen, lyset, materialene, teksturene, fargene, duftene, lydene. Jeg elsker alt dette vakre, som minner meg om de varme skjønne sommerene på en vingård i Piemonte, og hjemmet vårt bærer naturligvis også klart preg av dette, kanskje spesielt spisestuen vår.

Piemonte-stilen kaller vi den hjemme hos oss, men verden for øvrig omtaler den nok som Provence-stilen. Jeg har reist mye i Provence også, og regner med å tilbringe de aller fleste sommerferiene i Provence i årene som kommer. I et, i hverfall foreløpig, lånt feriehus på den franske riviera. Jeg drømmer om et eget, men hvem gjør ikke det... Provence-stilen er Piemonte-stilen. Kanskje ikke så merkelig, de to ligger jo bare "et steinkast" unna hverandre.

Jeg begynte i går arbeidet med å tømme spisestuen vår for alt innhold. Helt tom vil jeg ha den! Jeg trenger et "hvitt lerret" når jeg innreder. Når alt er ute av rommet, er det enklere å tenke nytt. Jeg tegnet opp rommet i går kveld, tegnet t.o.m. en helt ny lampe! Den har jeg aldri sett noe sted, så jeg må nok lage den selv. Den skal henge over spisebordet.

Spisestuen skal bli enda mer karakteristisk, enda mer Provencalsk, men samtidig mer moderne. Jeg har latt meg inspirere av Darryl Carter. (Dyrehoder og dyreskinn kommer imidlertid aldri inn i vårt hjem...). Jeg ønsker en helt unik spisestue, en spennende spisestue. Spisestuen
vår er i dag stilig, men ganske kjedelig og identitetsløs. Jeg har i alle år lurt på hva jeg skulle gjøre med den. Jeg er svært fornøyd med samtlige rom i huset vårt, men spisestuen har manglet noe. Jeg fant aldri ut hva, hadde ikke tid til å gruble mere på det heller ettersom vi til stadighet begynte på nye prosjekter, men nå vet jeg hva! Den er for skikkelig, for pen, for tradisjonell. Den mangler spenst! Men spenst skal bli, må vite! Jeg har en plan, og når jeg har en plan er det ingen vei tilbake! Det er bare å sette i gang! Det er nok ikke siste gang jeg nevner spisestuen vår her på Glassveranda.V
interpaviljongen vår
er fylt med spennende antikviteter, og nå skal i hvertfall noe av det inn i spisestuen. Jeg må nok en tur i
kjellerboden også. Kanskje jeg finner noe spennende der. Det var jo der jeg fant den gamle smijernslampen og margarinkassen, og den blå sykkelen kom jo også fra en kjellerbod. Finnes ofte mye spennende i gamle kjellerboder!

Nei nå må jeg fortsette med spisestue-prosjektet mitt! Kjenner jeg ble overrumplet av en aldeles voldsom arbeidslyst!

Ha en strålende helg! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Pottery Barns komplette vareutvalg finner du her: Pottery Barn

Du kan lese om spisestuen vår eller andre rom i huset vårt, under etiketten "En presentasjon av rom i mitt hus ". Du kan også lese om husbyggingsprosjektet og hvordan det hele begynte, under etiketten "12 års iherdig arbeidsinnsats".

6 kommentarer:

Nooria sa...

Jøss nå ble jeg imponert! Skal du virkelig lage en lampe helt selv? Har du tilgang på "råvarene" da? Jeg skulle gjerne hatt et hus i provence selv... men jeg får vel kanskje starte med å leie ett ;-).

Ha en fortsatt fin helg og inspirerende tegnejobb!

Sassa sa...

Hej o godkväll!
Kronärtskockor är så vackra ! Väntar man tillräckligt länge och öppnar dem och hjälper dem på traven så blir de lila: en underbar färg!!
Måste inhandla dessa snarast!!
Ha en bra helg önskar Sassa

ღ OTHILIES GÅRDSHANDEL sa...

Hærlige bilder. lykke til med lampa:)Ha en fin søndag.

Ingunn sa...

Du imponerer. Gleder meg til å se resultatet.

Fine bilder du viser. Nå fikk jeg lyst på ost og nydelig brød til. Og kanskje med artiskokker med smør. Ref det siste bilde du viser. Er det vanlig å bruke smør til?

Ha en fin søndag videre.

Klem Ingunn

Ann sa...

Takk for koselige kommentarer! :) Visst er det mye vakkert i Provence og Piemonte? Ikke minst mange vakre grønnsaker! :)) Smaker godt gjør de også.

Ingunn: Jeg har ikke sett italienerne bruke smør på artisjokkene, men så er heller ikke smør særlig mye brukt i italienernes kosthold. Men jeg kan godt tenke meg at artisjokkene er gode med smør også. F. eks. med dette kryddersmøret:
1 hvitløkbåt kuttet i biter knuses i morter
10 ss smør
Friske urter (knuses også i morter)
- Ha dette på artisjokkene mens de er glovarme. Du kan også ha god hjemmelaget aioli til. Nam! ;)

Italienerne ovnsbaker den gjerne, i folie, sammen med sitron, hvitløk, olivenolje og basilikum, eventuellt timian.

De er også gode kokte med urteolje på:
1 dl olivenolje
3 ss hakkede f r i s k e urter (f. eks. basilikum, timian og/eller kruspersille)
1 ss sitron/limesaft
Kjør i foodprocessoren til jevn konsistens og la den stå en times tid, så er den klar.

Artisjokkene er kjempebitre, men blir kjempesøte når de kokes i lettsaltet vann. Hvordan kokes disse da? Skjær av stilkene, slik at de kan stå støt på benken og fjern de nederste bladene. Skjær gjerne også litt av toppen, slik at selve blomsten åpner seg. Hvis du skal lage mange artisjokker samtidig så dekk dem med sitronvann etterhvert som de er klare, for å unngå at de blir mørke.

Artisjokker spises gjerne hele, blad for blad, lag for lag. Da er det nok å dampe eller koke dem, og kanskje lage en god dipp til i dyppe bladene i når de spises. Det er litt vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en artisjokk skal koke, det kommer an på størrelsen og hvor modne de er, men det tar vanligvis 20-50 minutter.

Til fire artisjokker trenger du vann, en sitron og litt salt. Del sitronen i små biter og ha sitronbitene i vannet. (Sitronen i vannet forhindrer at den mister fargen sin under kokingen). Tilsett salt og legg artisjokkene i kasserollen når vannet koker. Du finner ut om de er ferdige ved å nappe i et av bladene. Løsner det lett av seg selv, er artisjokken ferdig.

Hvordan spises denne artisjokken da? Dra av et og et blad på artisjokken. Den nederste delen av hvert blad er myk. Dette er et saftig "kjøtt" som du suger/gnager i deg. (Ikke spis de aller innerste lilla bladene, og ikke det som er hardt). Dypp gjerne bladene i litt aïoli. Dette er en fin forrett. Beregn en medium artisjokk pr. person og du kan gjerne servere litt brytebrød til.

Vin til? Innen vinteorien er artisjokken en av de aller vanskeligste grønnsakene å finne en passende vin til! Men tro meg: Italienerne drikker vin også til artisjokkene ;) Årsaken til at artisjokken er litt vanskelig, er at den inneholder stoffet cynarin. Cynarin stimulerer søtsmaksløkene vi alle har i munnene våre, og det gjør av du etter å ha smakt på en artisjokk blir mye mer sensitiv overfor søte smaker. Hvis du smaker på en vin like etter du har smakt på en artisjokk, er smaken fullstendig annerledes. Den er svært søtlig. Derfor er vanskelig å finne en vin som passer til artisjokk. Mitt tips er å velge en surere, bitrere vin til artisjokker enn det du normalt ville ha gjort.

Artisjokkdipp:
1 dl rømme
50 g romtemparert ekte smør
1 fedd hvitløk
2 ss finhakket løk
1 ss sitron
Litt salt og pepper
Ferske urter
Knus hvitløken og urtene og bland til en jevn blanding.

Jeg har spist mest ovnsbakte artisjokker og så selvfølgelig pizza med artisjokker! :)
Pizza Quattro stagioni (de fire årstider) har artisjokker som representerer våren, oliven for sommeren, sopp for høsten og skinke for vinteren. Pizza Capricciosa har nøyaktig de samme ingrediensene som Quattro stagioni, bare at her er de blandet. Nam, nam! Den beste av alle pizzaer i verden synes jeg likevel er Pizza Margherita! :)) En enkel, ren, nyyydelig smak når den er laget korrekt!

Men nå har jeg sporet heelt av, så ha en fin uke videre, og kos dere gjerne med en artisjokk eller to i helgen! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Ann sa...

Hjelpe meg!!? Det ble jo strengt tatt et helt innlegg! :O

Klem, Ann :)