søndag 18. oktober 2009

Fargen "Smørstempel/ostestempel fra 1824"

Dette er et gammelt smør- eller ostestempel fra 1824. Stempelet lå inni den gamle matkisten, "matbommen", som jeg fikk av min mor. Stempelet har initialer, og det har vært i familien vår i snart 200 år. År 1824 står det gravert på baksiden av stempelet, sammen med navnet på gården som stempelet kom fra.

Slike stempler ble brukt til å lage avtrykk i smør og oster, primært i den hensikt å dekorere matvarene, men også for å vise hvilken gård, eller hvilket meieri, som hadde produsert matvarene.

I går hentet jeg frem dette stempelet, og satte det i et tallerkenstativ av blank plast på den brunbeisede eikeskjenken i spisestuen. Jeg har alltid likt fargene på dette smørstempelet svært godt. Det har nok vært helt hvitt en gang i tiden, men stempelet er tydelig slitt, og det samme er fargen. Det brune treverket vises delvis, og smørstempelet har et genuint, karakteristisk, rustikk, vintage, utseende. Ekte, spennende, sjarmerende.

Hvordan bygger man så opp interiøret i spisestuen på en slik måte at man får inntrykket av at spisestuen har fått et støk eller to med fargen "Smørstempel/ostestempel fra 1824"? Det er dette jeg nå har bestemt meg for å gjøre! Darryl Carters i praksis. (Finn noe i rommet som taler til deg, og bygg opp interiøret rundt denne detaljen...) Dette blir spennende!

Jeg kom til å tenke på dette smørstempelet da jeg i helgen begynte arbeidet med å planlegge den nye, spenstige, spisestuen vår. Den skal bli enda mer Provencalsk enn den er i dag, men samtidig mer moderne. Jeg ønsker en helt unik spisestue, en spennende spisestue, en jeg aldri har sett maken til noen steder. Spisestuen vår er i dag stilig, men ganske uinteressant, litt identitetsløs. Den er for... vanlig. Den mangler karakter, den mangler statement! Nå skal den bli mer Provencalsk, mer rustikk, mer vintage, men det må selvfølgelig gjøres på en slik måte at spisestuen fremdeles passer inn sammen med de øvrige rommene i huset vårt.

Stilendringen skal skje uten å endre fargen på gulv, tak og vegger. Kun ved hjelp av møbler og tilbehør. Jeg har etter en del grubling kommet frem til at kombinasjonen antikviteter, mørkt brukt treverk, klart glass og vintage kan bli utrolig spennende. Hva med Plexi-glass? Kan jeg få antikvitetene til å stå på spinkle, transparente langstrakte, stativer av plexi-glass? Selges det slike stativer, eller må jeg belage meg på å tegne og lage disse selv? Jeg tror disse kunne blitt kjempestilige! Akkurat nå har jeg hodet fullt av idéer og jeg har allerede en rekke skisser på papiret. Forestill deg store, tunge, "svevende" antikviteter på stativer av plexi! Rent, klart, letthet, luftig, -gammelt presentert på en helt ny måte! Kjempetøft! Jeg ser det for meg klart og tydelig, og denne idéen jeg bare sette ut i livet!

Jeg har malt den ene skjenken i dag, i morgen står framskapet for tur. Hvilken farge? La oss for enkelhets skyld kalle fargen "Smørstempel/ostestempel fra 1824"!! Den kan ikke beskrives, den må oppleves!! Skjenken ble bare helt ubeskrivelig råtøff! Dere skal få se bilder av "kunstverket" etterhvert, men foreløpig er skuffefronter, skapdører etc. spredt utover hele stuen. Kanskje jeg får tatt et bilde av en skapdør i hvertfall, når malingen har tørket, slik at dere får et lite foreløpig innblikk. Etterhvert skal dere selvfølgelig også få se den "nye" spisestuen i sin helhet. Men slik dette har utartet seg mistenker jeg at det vil ta noen kvelder og helger å ferdigstille dette spisestueprosjektet :) Den planlagte lampen som skal henge over spisebordet vil i seg selv ta en liten evighet å lage, og så trenger jeg et stort tøft luftig maleri som illustrerer renhet, klarhet, letthet og kanskje vann, -et maleri i mange hvitfarger, mange bruntoner, lin, med innslag av lys grå, kanskje også litt koksgrå og ... helt lys turkis? Er alt det i det hele tatt mulig å forene i ett og samme maleri? Ja og så må det være i størrelsen 1,5 m x 1,9 m!

Jeg ønsker deg og dine en riktig fin uke!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

5 kommentarer:

Merete sa...

Ja dette gleder eg meg til å sjå satt ut i livet! For et mot du har!
Hilsen Merete

Lykkeliten sa...

Må si meg enig med Merete: For et mot du har!
For min del er det en helt uaktuell tankebane å skulle lage passende møbler i plexiglass hvis jeg ikke finner det jeg vil ha.
Er rett og slett imponert, og koser meg med å følge med på dine prosjekter.
Her i huset har noen småmøbler fått ny farge, men jeg blir liksom aldri ferdig med noe som helst jeg ;-)

Ingunn sa...

Hei,

Jeg liker ideen din om plexiglass og at de vakre tingene kan flyte oppå slik at det ikke blir så tungt.

Jeg er som deg ikke glad i tunge mørke møbler - i alle fall ikke langs vegger.

Ha en fin helg. Håper knottevalget blir bra. Det vet jeg det blir. Du er virkelig flink med detaljer.

Glad du blogger.

Klem Ingunn

Lin sa...

Hei, du er kjempeflink!!! Jeg har lett etter hvordan man aldringsmaler, og fant bloggen din. Må si jeg er litt redd for og begynne på mitt eget prosjekt. Lurer da på hva slags maling bruker du, farger osv osv, olje eller vann? All help is appreciated :)

Ann sa...

Tusen takk for både det ene og det andre! :))

Du finner mer om aldringsmaling/resultatet her: http://glassveranda.blogspot.com/2009/10/prosjekt-aldringsmalt-skjenk-i.html

Jeg brukte Lady oljemaling (mørkeblått spann), farge: Hvit, glans 15. Men du kan bruke hvilken som helst hvit/hvitlig maling, og sikkert en annen glansgrad også, men det er kjempeviktig at det er OLJEmaling du bruker, hvis ikke vil den tørke alt for fort til at du rekker det du skal! Det er med andre ord malingsteknikken som gir "Smørstempel/ostestempel fra 1824"-looken, selve malingsfargen jeg bruker er bare vanlig Hvit.

(Gjør for ordensskyld oppmerksom på at jeg aldri bruker fargen Hvit når jeg maler møbler som skal være heldekkende hvite, det blir for hardt/kaldt og gir ikke et vellykket resultat. Jeg bruker alltid oljemalig farge; Lys Antikk til "hvite" møbler ;)).

Lykke til Lin, og riktig god helg til dere alle! :)

Klem, Ann.