torsdag 10. september 2009

Alt om lekerommet - Del 4

Jeg har tidligere skrevet om ungenes lekerom her på Glassveranda, og har i ettertid fått henvendelser fra flere av Glassverandas lesere med ønsker om å få se flere bilder fra dette lekerommet.

Det ble etterhvert ganske mange bilder og mye tekst, og jeg har derfor funnet det hensiktsmessig å dele opp lekeromsreportasjen i flere deler.

Alt om lekerommet Del 1, Del 2 og Del 3 har jeg presentert her på Glassveranda tidligere denne uken, og jeg håper dere har hatt glede og/eller nytte av disse lekeroms-reportasjene. Her er fjerde og siste del: Alt om lekerommet - Del 4:

Dukkekroken kaller vi den, kroken under den hvitmalte trappen som fører ned til lekerommet i husets sokkeletasje, fra dagligstuen vår. Her sitter alle de mellomstore dukkene i hyllene sammen med den lilla symaskinen, håndveskehundene og Barbiebilene. Innerst i kroken står en rød dukke-sportsvogn og en rosa dukke-bagvogn. En dukkebabyseng har også fått plass i dukkekroken. Selve dukkekroken er ikke så stor, men super til sitt bruk. Om småjentene synes det er dårlig med plass inne i selve kroken, har de jo hele lekerommet til å leke i, men underlig nok trives de svært godt inni selve kroken!

Veggen over dukkekroken er laget av Lexan. Som nevnt i Alt om lekerommet - Del 1, i forbindelse med dukkeskapet, ligner Lexan på Plexiglass, men er tilnærmet uknuselig (tåler ca. 250 ganger mer enn glass før det brister) og Lexan-glasset har ripefast overflate.

Glassveggen sørger for en åpent, lys og luftig trappnedgang, i motsetning til hva som hadde vært tilfellet om vi hadde valgt en massiv, malt, helvegg. Med denne interiørløsningen ser vi når noen kommer ned trappen til lekerommet, i tillegg til at vi ser ned til lekerommet. Glassveggen er helt genial, om jeg kan få lov til å si det selv. Uten glassveggen hadde denne trappnedgangen vært en typisk lukket, litt klaustrofobisk, litt småskummel og uoversiktlig kjellertrapp/tunnel. Voksne og unger som kommer på besøk for første gang, stanser alltid opp øverst i trappen for å se gjennom glassveggen. Den er en spennende interiørdetalj i tillegg til at den er praktisk. Lexan-glass selges hos Glassmestere, men også ved større reklameprodusenter som lager lysskilt o.l.

Den hvite designerlampen av ståltråd er utrolig vakker! Vi har to på lekerommet, en liten over dukkekroken, og en stor over sofagruppen på vestveggen. Jeg kjøpte lampene fordi de var så utrolig flotte! Jeg bare "måtte" ha dem til tross for at de var nokså dyre. Det verste er at jeg ikke husker merket/hvilken designer som har lagd lampene! Begge lampene har en signatur på en metallplate, men det er helt umulig å tolke hva som står der! Men det spiller egentlig ingen rolle, lampene lyser som to vidunderlige trådmåner der de henger, de er vakre, ungene elsker disse lampene, og det er det som er viktig.
Denne barnestolen hadde jeg også da jeg var liten. Jeg var svært glad i denne stolen. Den hadde et gul-grønt, slitt, stoff da jeg fant den på loftet hos mamma og pappa, og fant dette herlige møbelstoffet i en tekstilforretning som jeg sydde til stolen. Ungene har den i bruk daglig på lekerommet. Jeg blir helt varm om hjertet når jeg ser denne stolen! Jeg er ikke sikker på om den er spesielt vakker der den står, men den betyr i hvertfall noe spesielt for meg og mine. Synes det er litt trist at mange slike gamle barnemøbler fra 60- og 70-tallet bare blir kastet. Stolen fungerer helt fint den, og jeg pleier å sitte i den når jeg blir invitert på liksom-te hos ungene nede på lekerommet!

Ved siden av dukkekroken har vi festet fire verktøy/skrue-reoler på veggen. Disse selges av jernvarehandler, byggevareforretninger o.l., og er egentlig ment for oppbevaring av skruer, mutre, spiker o.l. i garasjer og verksteder, men de er helt fantastiske til oppbevaring av perler!! Min datter har ufattelige mengder med plast-, glass-, tre- og metallperler, og sitter gjerne og lager smykker i timevis hver eneste dag. Disse skruereolene vil vi gjerne anbefale alle småjenter og mødrene deres i hele verden! Nei reolene finnes ikke i rosa dessverre, men det glemmer dere fort ettersom reolene er så utrolig praktiske! Vi har festet våre på veggen ca. 15 cm over gulvet for at det enkelt skal la seg gjøre å støvsuge og vaske under perlereolene.
Rosa plastperler i en skuff, orange i en annen, endelig fikk vi orden i perleavdeligen også! Nederst i reolen er det noen større skuffer. Her lagres de ferdigproduserte smykkene og armbåndene. Fra tid til annen sender vi et smykke, et armbånd og gjerne en nøkkelring eller to til farmor som bor så fryktelig langt unna. Stor stas for ungene, og stor stas for farmor!

Ungenes interesser endrer seg fortløpende etterhvert som de blir eldre. Ole Brumm er, som nevnt i Alt om lekerommet - Del 3, rett og slett ikke kul lengre, lille My er kjempeteit, Biler-bilene er for småunger og Kaptein Sabeltann har visst også blitt barnslig nå! Det er jammen ikke så lett å følge med! Dette er årsaken til at vi har valgt veggdekor av skumplast på ungenes lekerom, i stedet for å male tegneseriefigurer og lignende direkte på veggene. Det er like effektfullt, men mye mer fleksibelt. Veggdekor i skumplast selges i de fleste leketøy-butikker. Enkelte butikker har et enormt utvalg! Vi hadde mange flere slike veggfigurer da ungene var yngre, men for tiden har vi kun disse Witch-figurene i dukkekroken. Min sønn ville vente å se om de kanskje fikk inn Transformers eller Star-Wars-figurer i leketøysforretningen. Skumplast-figurene er enkle å sette opp, og de er enkle å få ned igjen uten at malingen på veggene skades. De festes enkelt og
greit ved hjelp av noen skumputer med dobbeltsidig tape som tapes fast bak figurene.

Til høyre for dukkekroken, mellom dukkekroken og dukkeskapet med vitrinedører, finnes et høyt TV/media-skap som går fra gulv til tak. Her har ungene en TV med DVD-spiller, Playstation, Eye-Toy, Playstation-ratt, dansematter, Karaoke-mikrofoner, Kinetics, fjernkontroller, Buzzknapper etc. Her kan de også se Barne-TV og DVD-filmer om de ønsker det. Det er ikke bakvegg i nedre del av TV-skapet. Dette er et bevisst valg vi har gjort. Løsningen gir mer dagslys i dukkekroken, og gjør gulvvaskingen enklere ettersom dukkekroken blir lettere tilgjengelig.

En diger transparent Barbie-dunk av dus rosa plast med hjul og sjokkrosa lokk står til daglig nederst i TV/media-skapet. I denne dunken har ungene alle utkledning/karneval-klærne sine; Kjoler med strutteskjørt, skumle masker, glittermasker, parykker av alle slag, sjørøverhatter, prinsessekroner, drakula-kapper, Jedi-kapper, hekseneser, kaninører, musehaler, englevinger o.s.v. Mye underholdning i den dunken, for både store og små barn! Min datter påstår at jeg kler parykken med de signalorange Pippi-flettene ganske godt! Spesielt med vikingehjelmen med horn på oppå der igjen! Jeg er ikke like sikker...

Dette var fjerde og siste del av reportasjen om ungenes lekerom. Takk til alle dere som har fulgt med denne uken, og tusen hjertelig takk for de hyggelige kommentarene! Godt å vite at noen faktisk også leser det jeg skriver!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

6 kommentarer:

Marta - livet på landet sa...

Hei!

Flott blogg du har!
Og for et FANTASTISK lekerom!!!!
Sammenlignet med dette virker lekerommet jeg planlegger utrolig lite....
Du har heldige barn:)

Hilsen Marta

Ingunn sa...

Så koselig lekerom. Barna dine er heldige.

Klem fra Ingunn og god fredag :)

Ann sa...

Å tusen takk! :) Det er ekstra inspirerende å blogge når man får så koselige kommentarer!

Ungene mine er heldige, de er heldigvis også klar over det selv. Jeg synes det er så uendelig viktig at de lærer å sette pris på, og være takknemlige for, det de har. Ikke bare ting, men at de har en mamma og en pappa, at de er friske, at de er smarte, at de får lov til å gå på skolen, være med i idrettslag, får lov å gå på Musikkskolen o.s.v.

Jeg vil at de skal forstå at ikke noe i livet er selvsagt. Og, ikke minst, vil jeg at de skal være fullstendig klar over at det finnes mange unger, også i skoleklassene deres, som ikke er like heldige, og ikke sole seg i glansen av dette, men vise forståelse og skjønne at disse ungene er akkurat som dem. De har bare ikke like mange ting. Det er eneste forskjellen. De er akkurat like glad i leker som dem, like glad i godteri og foreldrene elsker dem like mye som vi elsker våre unger.

Kanskje mammaen deres ikke fikk lov til å gå like lenge på skolen som din mamma, og dermed heller ikke fikk en jobb som gir nok penger til å bygge et slikt lekerom? Kanskje foreldrene rett og slett ikke synes at unger skal ha så mange leker fordi det ikke er bra? Jeg vil at ungene skal lære å tenke over at vi alle er forskjellige men like mye verdt, at livet består av en masse avgjørelser og at det ikke alltid er så lett å velge riktig, at livet er et sett med tilfeldigheter, at det å få lov til å være frisk hele livet ikke er selvsagt, at gutten som mobbes på skolen kan bli sjefen din når du blir voksen! At dusten bakerst i klasserommet kan bli mannen din når du blir stor. Å være foreldre er jammen ingen enkel oppgave!

Jeg snakker og snakker, men nå er det helg!!

Ha en riktig fin helg begge to!

Klem, Ann,
Interiørbloggen glassveranda.

Anette {foreldremanualen} sa...

Kjempegøy å se og masser av inspirasjon til vårt lekerom!! :-D

ABE sa...

For et gjennomført flott lekerom. Discobildene tok kaka og det hele er så flott planlagt at jeg nesten får lyst til å gå inn på mine ungers lekerom og rydde og organisere litt sent på kvelden. Dette var stor inspirasjon!

Miriam sa...

Dette er helt fantastisk. Kjempekjekt å lese og se bildene fra det flotte lekerommet !! Så heldige onger dere har som har foreldre med så gode tanker om respekt, andre mennesker og takknemmelighet. Og selvsagt er de heldige som har sååå fint organisert lekerom med mye forskjellig. Dette gjør meg inspirert og glad ! Takk.