onsdag 9. september 2009

Alt om lekerommet - Del 3

Jeg har tidligere skrevet om ungenes lekerom her på Glassveranda, og har i ettertid fått henvendelser fra flere av Glassverandas lesere med ønsker om å få se flere bilder fra dette lekerommet.

Det ble etterhvert ganske mange bilder og mye tekst, og jeg har derfor funnet det hensiktsmessig å dele opp
lekeromsreportasjen i flere deler. Del 1 og Del 2 har du kanskje lest tidligere denne uken? I dag kommer Alt om lekerommet - Del 3:

På lekerommets nordvegg har vi satt opp noen lange hyller, en rekke reoler, en CD-hylle, to tårn med mellomstore arkivbokser i plast med lokk til oppbevaring og sortering av leker m.m.

Tanken bak er at absolutt alt av leker i dette lekerommet skal ha sin faste plass, alle leker skal oppbevares i hyller og bokser med lokk når de ikke lekes med. Således unngår vi mye støv på lekerommet, og ungene slipper også å lete etter steder å sette tingene sine når de rydder. Videre lærer ungene seg å sette ting i system, være velorganisert og strukturert, på denne måten. Det tror jeg ungene vil ha godt av å ha lært seg allerede mens de var små, senere i livet!

Ungene vet nøyaktig hvor skoene til Barbiedukkene ligger, og trenger ikke gjennomsøke fire lekekasser for å finne dem. Da ungene var yngre var det selvfølgelig vi som ryddet lekerommet, men etter at de begynte på skolen har de selv hatt ansvaret for dette helt på egenhånd. De må gjerne rote hele uken uten å rydde for min del, men det må være "militærorden" i skap og hyller innen barne-TV på lørdagene, ellers får de ikke lørdagsgodteri!

Høres det strengt ut? Vel, unger har godt av å ha ansvar, det å lære å ta ansvar. Dette er bare et lekerom. Men det er deres lekerom, det er fylt med mange spennende og flotte ting som de disponerer akkurat som de vil, og når de vil. Jeg synes det er rett og rimelig at de da også skal ta ansvaret for å ta vare på tingene sine. Det verste jeg ser er unger som har mengder med ting, men ikke vet hvor heldige de er. Unger som vet prisen på alt her i verden, men ikke verdien av noe. Mine unger har mange flotte ting, og et lekerom som mange av vennene misunner dem. Det er ikke selvsagt å ha et slikt lekerom. Det bør følge et ansvar med. Lekerommet skal være ryddig innen lørdag kl. 18.00. Jeg synes ikke at det er et urimelig krav. Og du kan tro de lærte fort at vi mente alvor! De lærte også raskt at det var mye enklere å rydde litt hver dag før leggetid, enn å måtte være inne å rydde hele lørdagen. Ungene må gjerne rote så mye de bare orker mens leken pågår, men når leken er ferdig for dagen skal lekene legges tilbake på plass igjen. Systemet gjør det enkelt for ungene å holde lekerommet ryddig og sist, men ikke minst, orden på lekerommet gjør arbeidet med å tørke støv og vaske gulvet mye enklere for oss foreldre enn dersom lekene hadde ligget løst i hyller eller strødd utover gulvet.De fargerike reolene/skapene har vi kjøpt på Europris. Halvparten av hyllene har skapdører. Oppå de lave skapene står plastkurver som inneholder Gormiti-figurer, Pokemon-figurer, små dinosaurer, riddere, små hester, pusekatter o.l.

De fleste rom i huset vårt er malt i lyse, rolige og harmoniske farger, og har møbler i nøytrale ton-i-ton farger. Det er slik vi voksne i huset liker å ha det rundt oss, men ungene elsker farger! Unger er generelt sett svært glad i sterke, flotte farger, mønster, kontraster og forskjellige tekstiler. Vi har derfor bevisst prøvd å skape en fargerik eventyrverden på ungenes lekerom! Tak, gulv og vegger er i lyse, lette og nøytrale farger, men alt tilbehør, alle møbler og veggdekor er i sterke, klare, spenstige fargekombinasjoner. Et rom tilrettelagt aktive barn, fylt med gnistrende flotte farger til glede og inspirasjon!


På øverste hylle på nordveggen sitter en samling store kosedyr. Lengre ned i reolen står fjernstyrte biler. Plastboksene stablet i tårn inneholder små lekebiler, plastdyr, Baby Born tilbehør, Barbieklær, Polly Pocket-tilbehør etc.

I den høye reolen med fargerike dører har ungene ferdigbygde Lego-sett; Star Wars-skip, prinsesseslott og lignende byggverk som de leker med ofte og derfor ikke ønsker å demontere etter leken. Øvrige, løse, Legoklosser er i Lego-reolen på sørveggen som ble presentert i Alt om lekerommet - Del 1.

I flere av bokhyllene har vi små kommoder av kartong. Disse er fra Ikea. Skuffene i disse kommodene bruker vi til magnetleker, Kinderegg-figurer og lignende småting. En sort i hver skuff. Utrolig praktisk!


O
gså CD-stativet benyttes til småting som man ellers ikke riktig vet hvor man skal gjøre av. Hamax-perlene oppbevares i små transparente plastbokser med skrulokk. Lengre ned i CD-reolen står
Hamax-brettene. Her står også en boks med magnet-bokstaver og en med magnet-tall, oppladbare batterier til fjernstyrt-bilene, kort som ungene samler
på, Rubix kube, Pom Poms, hoppestrikk og diverse annet småtteri
. Hyllen er oversiktlig, du finner det du leter etter med en gang. CD-hyllen kjøpte vi på Bohus da ungene var små. Hyllen står reist nå, men den gang lå den vertikalt langs veggen under nederste hylle, og min sønn hadde alle småbilene sine i denne CD-hyllen. Han lekte med bilene i timesvis hver dag og organiserte bilene i "garasjene" sine som han kalte hyllene. En utrolig flott og oversiktlig bilhylle var det, som nå nettopp har blitt en stående hylle fylt med alle slags småting som brukes ofte. Lekebilene er nå sjeldnere i bruk og bilsamlingen hans er derfor lagt i en plastboks. Ikke så oversiktlig som før kanskje, med likevel lett tilgjengelige hvis han ønsker å leke med dem.

På nordveggen bak sofagruppen er det spent en flere meter lang stålwire. Også denne fra Ikea. Denne ble tidligere brukt til å henge opp ungenes tegninger og malerier, men det er ikke så ofte de vil det lenger. Nå benytter vi den primært til å feste de største og mest ulydige kosedyrene på øverste hylle slik at de ikke faller ned støtt og stadig. Den siste meteren av stålwiren bruker vi til å henge opp ungenes oppblåsbare lekegitarer m.m.
Vi synes selv at vi har lyktes med å skape et funksjonelt lekerom som vokser med ungene. Vi gjør noen små justeringer etterhvert som interessene deres endrer seg, Ole Brumm er rett og slett ikke kul lengre, og jeg begynner å ane mistanke om at også Kaptein Sabeltann nå er i faresonen. Vi har derfor valgt veggdekor av skumplast i stedet for å male tegneseriefigurer og lignende direkte på veggene. Like effektfullt, men mye mer fleksibelt! Dette og dukkekroken, samt en vegg av Lexan, skal dere få se her på Glassveranda i morgen i 4. og siste del av Alt om lekerommet.

4 kommentarer:

Vibeke / Mammas Hus sa...

For et sinnsykt rom!! Heldige unger. :)

Helt enig med deg; unger trenger å lære ansvar. Vi jobber med det her også. Og her tar jeg det så langt at leker som ikke blir ryddet på plass det fjernes. Jeg har en eske i skapet hvor "glemte" leker ligger. Mye av det er ikke savnet engang...

Smilla sa...

Har fulgt innleggene om lekerommet - og det er jo bare HELT fantastisk hva dere har fått til! For et eldorado for barna! Og for en drøm å ha et eget rom med sorteringssystemer og god plass.

Her har felles soverom også funksjon som lekerom, så jeg sliter med å finne plass til alt, og samtidig ha et ryddig, godt rom for gutta å sove i. Rett og slett veldig misunnelig på den ordningen der ja :O)

Liza sa...

Hei!
Ja det var et velutstyrt lekerom! Det var jo enormt med leker!!!

Flott hus du har :)

Hilsen fra Liza

Ann sa...

Mange tusen takk for de utrolig hyggelige kommentarene!

Er redd det kunne gått litt tid før mine hadde oppdaget at noe var forsvunnet også... kommer forresten veldig an på hva jeg hadde beslaglagt!! ;)

Vi hadde ett rom til ungene til å begynne med. Der sov de begge to, der hadde de klærne sine og alle lekene også. Det er nok det som er vanligst i de fleste hjem, og ungene kjente ikke alternativet den gang og stortrivdes på det lille rommet sitt! Unger har en egen evne til å tilpasse seg, og det viktigste er jo at ungene er lykkelige, ikke hvor de er lykkelige. Men nå er de nok litt for godt vant... de hadde nok protestert dersom de ble flyttet tilbake til det lille rommet nå!

Men det lille rommet fungerte også på et vis, det måtte jo gå, men det var egentlig nokså... kaotisk! Vi (foreldrene :)) drømte om et stort flott lekerom med lun varme i gulvet og et ryddig system for lekene i årevis! Det tok mange år (http://glassveranda.blogspot.com/search/label/12%20%C3%A5rs%20iherdig%20arbeidsinnsats), men vi fikk det til til slutt! Det er vi utrolig takknemlige for, og stolte av, å ha fått til!

Mange spør meg nå om det ikke er mye arbeid å vaske et såpass stort hus med alle de rommene. Sannheten er faktisk at det er mye mindre arbeid nå enn før! Nå har alt en fast plass. Alt er oppe fra gulvet! Det gjør renholdet så mye, mye enklere enn før. Det finnes ikke sengetøy og klær på lekerommet. Det gjør at det ikke blir så støvete der. Heller ingen klær på soverommet. Det har ungene i entréen (http://glassveranda.blogspot.com/2009/06/entree-med-integrert-ir-badstu-21-m.html) og på vaskerommet (http://glassveranda.blogspot.com/2009/07/bad-2-og-vaskerom-11-m.html). Det som tok tid før var all støvtørkingen og det å måtte flytte på omtrent alt hver bidige gang vi skulle vaske!! Jo mer plass, desto enklere er renholdsarbeidet har det vist seg... gjelder inntil visse arealgrenser det da antagelig :)

Vi setter virkelig pris på dette lekerommet alle fire, og jeg skjønner svært godt at det er flere som kunne tenkt seg denne ordningen hjemme! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.