tirsdag 8. september 2009

Alt om lekerommet - Del 2

Jeg har tidligere skrevet om ungenes lekerom her på Glassveranda, og har i ettertid fått henvendelser fra flere av Glassverandas lesere med ønsker om å få se flere bilder fra dette lekerommet.

Det ble etterhvert ganske mange bilder og mye tekst, og jeg har derfor funnet det hensiktsmessig å dele opp lekeromsreportasjen i flere deler. Alt om lekerommet - Del 1 kunne du lese her på Glassveranda i går. Her følger Del 2:


Midt i lekerommet finnes det en hvitmalt limtrebjelke i taket. Hengestolen, klatrestigen og husken er festet i denne bjelken. Hengestolen er kjempepopulær, både blant våre unger og besøkende barn. Den er også solid og tåler mange barn og mye action! Den kan trygt anbefales. Det samme gjelder den store røde puffen. Lett å flytte på ettersom den er fylt med luft, og den har vært utrolig slitesterk!
D
ersom du studerer bjelken nærmere vil du raskt se at bjelken ikke har noen bærefunksjon
i bygningskonstruksjonen. Etasjeskilleren mellom lekerommet og dagligstuen er av Lecaplank, og limtrebjelken er derfor unødvendig sett i byggteknisk sammenheng. Den ble satt opp under taket etter at lekerommet var ferdig, og bjelkens eneste oppgave er å bære lekeapparatene! Når ungene er blitt tenåringer, kan lekeapparatene, og takbjelken, enkelt tas ned.


Detaljbildet nedenfor viser hvordan bjelken er festet i veggene. En bjelkesko i hver ende av limtredrageren er skrudd fast i stenderne i veggen bak veggplatene. (NB! Gjør for ordens skyld oppmerksom på at dersom du vurderer å gjøre noe lignende i et rom, så holder det ikke å feste bjelkeskoene i platene, de MÅ festes i stenderen bak platen for at ungene skal være trygge under lek i klatreapparatene).


Det er skåret ut for taklistene i bjelken. Hullene etter skruene i veggen må sparkles over og males den dagen bjelken skal tas ned, men takpanelet over bjelken og taklistene er gjennomgående og ferdig hvitmalt.

Solide opphengskroker til huskene og klatrestigen er skrudd fast i bjelken. Ingen fare for at noe skal rives løs eller gi etter her, uansett antall unger i hengestolen, eller fart på huskene! Det er godt å vite at ungene er trygge under leken.

Hengestolen, klatrestigen, husken og opphengskrokene har vi kjøpt på Ikea. Den røde, enorme, puffen midt på gulvet er også fra Ikea.Bortenfor ungenes Lego-reol som jeg viste i Alt om lekerommet - Del 1, finnes en rød sovesofa. Sofaen er fra Jysk. Den er fylt med mange koseputer i lys rosa, cerise, og rød, formet som sommerfugler, hjerter, stjerner o.s.v., noen lodne, andre bare myke. Småjentene trives godt her i kosekroken. CD-spilleren står i vinduskarmen bak sofaen. Her sitter de og lytter til lydbøker og musikk, eller leser i eventyrbøker. Her i kosekroken sitter også min sønn når han øver på gitarleksen før neste time på Musikkskolen.

I bokhyllen ved siden av sofaen har ungene en rekke spennende bøker og blader. De fleste bøker og blad har imidlertid ungene på soverommene sine i annen etasje. I bokhyllen i kosekroken står også alle brettspillene: Mastermind, Ticket to ride, Monopol, Sjakk, Ludo, Den forsvunne diamanten, Yatzy, Geni o.s.v. Bokhyllene har vi laget av Hobbbyplater. De er festet til veggen med hvite solide hylleknekter av metall. Samtlige hyller i lekerommet har avrundede hjørner. Dette for å unngå at ungene skulle kunne skade seg alvorlig dersom de faller under lek. I denne bokyllen har ungene også alle puslespillene sine, kortsamlinger (fotballkort, Pokemon, m.m.) etc.

I bokhyllen står også ungenes leire i en separat lufttett boks. Leireformene, kjevle og annet leirebake-utstyr finnes i en annen plastboks i reolen. Det at alt på dette lekerommet har sin faste plass i bokser og i hyller, og det at alt er oppe fra gulvet, gjør det enkelt å holde orden i sakene og holde rommet ryddig og organisert. Og sist, men ikke minst, dette gjør arbeidet med å tørke støv og vaske gulvet mye enklere enn dersom alt hadde ligget løst i hyller og på gulvet.

Maleskrin, glitterlim, glassmaling, tekstilmaling etc. er også samlet i denne reolen, vel og merke i en av de øverste hyllene slik at disse tingene ikke kan nås av de yngste barna som er på besøk her fra tid til annen.

Ungenes skattekiste er etterhvert blitt ganske spennende. Den er fylt med "diamanter" i alle regnbuens farger. "Diamantene" er syntetiske dekorstein som selges i de fleste interiørbutikker. Stor stas blant ungene. Gullmyntene av plastikk er også populære blant ungene. Unger som er på besøk her for første gang pleier å få velge seg en diamant eller to for å ta med seg hjem, og det er stor stas! Ungene i nabolaget samler også på disse "diamantene" og har egne samlinger, og de bytter seg i mellom slik vi pleide å gjøre med glansbilder og klinkekuler da jeg var liten. Den rødbrune skattekisten fant jeg i en interiørbutikk for mange år siden, men jeg husker dessverre ikke hvilken. Den brukes også når ungene leker sjørøvere.

I taket på lekerommet har jeg festet et titalls sommerfugler i alle farger. Disse er laget av nylon og dekorert med glitter, sølv- og gulltråd. Jeg kjøpte disse sommerfuglene ferdig på KID Interiør. De er både dekorative og vakre der de henger på hvitmalt takpanel og glitrer i sol- og lampelys.


Ungene har en rekke Lego-våpenskjold, Star Wars-sverd, heksestaver og sjørøverflagg. Disse har vi samlet i en antikkhvit søppeldunk/skittentøydunk av metall. Denne fant vi på Europris og den fungerer andeles utmerket til formålet! Ganske fin er den også der den står.


I vestenden av lekerommet har vi laget en sofagruppe. Bordet er laget av Hobby-plater, og dette har jeg planer om å male noe spennende dekor på i løpet av kommende helg, og gi det et par strøk klarlakk slik at det tåler leire, lek og vannfargesøl. Ungene har nylig fått bord i sofagruppen. Jeg ville ikke ha et bord der da ungene var mindre, ettersom de klatret på sofaene under lek, og jeg var redd de skulle falle ned å skade seg på et hardt trebord med skarpe kanter. Ungene har blitt eldre og større, de klatrer ikke lengre under lek, og nå det er supert med et bord her hvor de kan sitte å leke med leire, tegne, spille brettspill og lignende om ettermiddagene. Da de var yngre foregikk slike aktiviteter på gulvet.Det er mange spotskinner og andre lamper på lekerommet, men best effekt fra den roterende speilkledte discokulen i taket fant vi ut at vi fikk av lommelykter som ga et svært sterkt og konsentrert lys. Når det er barneselskap eller dansekonkurrranse på lekerommet, slår vi av alle lysene, og har kun på lommelyktene som lyser på discokulen. Det blir svært effektfullt og kjempetøft!

Lommelyktene er rett og slett hengt opp i taket ved hjelp av vanlige spikerbånd som selges hos byggevarekjedene.


Slik ser det ut på lekerommet når det er barnedisco hjemme hos oss! Tøft? Tøft! Ungene danser og synger høyt og er helt ellleville når discolyset spinner rundt i rommet. Ofte danser de om kapp på dansematter koblet til Playstation. God trim å danse i høyt tempo time etter time, og det er ekstra morsomt med det flotte danselyset, må vite!

Velkommen tilbake til Glassveranda i morgen! Da kan du lese innlegget Alt om lekerommet - Del 3.


6 kommentarer:

Hverdagen vår sa...

Nå har jeg kost meg gjennom lekerom både i går og i dag og gleder meg til i morgen:)
Fantastisk flott rom til barna-

Ha en flott dag.

Klem fra Eli

Ingunn sa...

Det må være flott å være barn her!

Imponerende som alltid.

Varm klem ingunn

Ann sa...

Å takk for kjempekoselige kommentarer! Jeg har virkelig kost meg med å lage disse lekerom-reportasjene også! Mye jobb med dette, bloggenkemannen har vært litt oppgitt over meg denne uken, og det ble også liten tid til å lese andres blogger denne uken... Men nå er det snart helg og da skal jeg kose meg med å besøke blogger! ...og være litt mer sammen med bloggenkemannen min ikke minst!! :))
Koselig at dere leser det jeg skriver! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Brigg sa...

wow så gøyt med hengelekene!!! så kjekt!

SsSsS sa...

så stilig med hengelekene, det var en super ide! Ungene her i gården syntes skattekisten var veldig spennende!

Fargebarn sa...

For et fantastisk barnerom. Dette må jo være paradis for unger. Digger svinglekene.