søndag 6. september 2009

Alt om lekerommet - Del 1

Jeg har tidligere skrevet om ungenes lekerom her på Glassveranda, og har i ettertid fått henvendelser fra flere av Glassverandas lesere med ønsker om å få se flere bilder fra dette lekerommet.

Det ble etterhvert ganske mange bilder og mye tekst, og jeg har derfor funnet det hensiktsmessig å dele opp lekeromsreportasjen i flere deler, så i dag kommer første del av Alt om lekerommet:

Det går en hvitmalt trapp fra dagligstuen vår, ned til lekerommet i husets sokkeletasje. Rett nedenfor trappen står et dukkeskap. Skapet er et Billy bokskap fra Ikea. Ettersom det ikke er så gunstig med vitrinedører av glass på et lekerom, er glasset i vitrinedøren erstattet med Lexan. Lexan ligner på Plexiglass, men er tilnærmet uknuselig (tåler ca. 250 ganger mer enn glass før det brister) og glasset har ripefast overflate.

I skapet har Barbiedukker, Barbiehester, Polly Pocket, havfruer og My Little Pony-hestene m.m. sine faste plasser. De er riktig vakre der de sitter utstilt i vitrineskapet når de ikke er i bruk. En takspot lyser opp skapet og nederste delen av trappen.
Når ungene kommer ned trappen er Prinsessekroken det første de ser. Vi har laget et ganske stort, lavt bord av Hobbyplater, som er akkurat passelig høyt til at småjentene kan sitte på huk og leke ved bordet. På bordet står en lekestall og mange flotte hester i pastellfarger, som børstes og pyntes daglig, slik at de er klare til Barbieprinsessene skal på ridetur sammen. Bordet har jeg og ungene dekorert med prinsessekroner, hjerter o.l. i fellesskap. Bordet har etterpå fått 3 strøk klarlakk for at det skal tåle litt ekstra. Prinsessekroken er veldig enkel, men er mye brukt.

Litografiene på veggen over Prinsessekroken er laget av den grafiske kunstneren E. C. Corbitt. De er alle fra The Rhythm of Sport - serien hans, bildene viser mennesker i sportslig aktivitet og jeg synes de passet fint inn her lekerommet hvor det er action fra morgen til kveld!

Til høyre for Prinsessekroken står det en PC på et PC-bord. Her har ikke ungene nettilgang, men de har muligheten til å holde på med Josefine-spillene sine og lignende. lærerike spill. De har også Word tekstbehandlingsprogram på PCen, og kan øve på å skrive. Ungene har faktisk ikke så mange andre PC-spill. De mindre lærerike spillene kan de spille på Playstation. På hyllen over PCen står Josefine-spill og spill for Playstation, samt noen tegnefilmer.

Litografiene på veggen over PC-bordet er laget av Martin Dahlberg. Enkle illustrasjoner av puslespillbrikker passer fint inn her på ungenes lekerom.
Midt på denne veggen har vi montert seks stk. skoskap fra Ikea. Skoskapene er i offwhite plast, og fungerer helt aldeles utmerket til formålet: I disse skoskapene har ungene tegneark i alle regnbuens farger, aktivitetshefter, glansbildebøker og monteringsanvisninger for legoskip, legobiler etc.

Tidligere fløt tegneark og bruksanvisninger om hverandre, de lå løst i hyller og støvet ned, eller lå knøvlete i lekekassene. Skoskapene fra Ikea fungerer så utrolig bra til å holde orden i ungenes papirer. I det ene av de seks skoskapene ligger tegninger de holder på med, et annet av skoskapene inneholder malerier de lager med vannfarger fra maleskrinet. Det at skoskapene er i plast gjør det også svært enkelt å tørke av dem om ungene skulle være uheldig å søle tusj o.l. på skapene. Skoskap fra Ikea til oppbevaring av papirer vil jeg anbefale enhver småbarnsfamilie på det varmeste.

Til høyre for skoskapene står en annen svært praktisk reol, også denne fra Ikea. Dunkene med lokk, også disse i plast, står skråstilt i hyllene, og er dermed svært oversiktlige og lett tilgjengelige for ungene når de sitter og leker på gulvet. Ungene har alle legoklossene sine i denne reolen.

På toppen av Lego-reolen står to plastkurver, en med fargeblyanter og tusj, den andre med linjaler, viskelær, sakser og blyantkvessere.Plastboksene står løst i Lego-reolen, og ungene kan enkelt ta de med seg utpå gulvet om de ønsker det. De er også fine på den måten av de lar seg vaske fra tid til annen. Når ungene rydder Legoklossene opp fra gulvet igjen, tar de boksene med seg ut på gulvet, plukker opp og sorterer klossene, for så å bære kassene tilbake i Lego-reolen igjen. Kassene er enkle å håndtere også for forholdsvis små barn. Kjempepraktisk for liten og stor.
Til høyre for Lego-reolen står tre store plastbokser stablet oppå hverandre. En med Thomas-toget, alle lokomotivene, tunneler og togskinner, en med Duplo-klosser og den øverste inneholder leke-butikk-leker. Disse kassene er for store og tunge til at små unger kan håndtere dem på egen hånd. Våre barn er imidlertid begynt på skolen nå og leker nå sjeldnere med toget Thomas og Duplo enn før. På denne måten unngår vi at klosser og tog støver ned, eller ligger og slenger rundt omkring på lekerommet i påvente av at noen skal leke med dem. Kassen med leke-butikk-lekene er ikke tyngre enn at denne klarer de å løfte ned på egen hånd.

Bortenfor står en rød sofa og bortenfor den enda en reol, en CD-spiller, en superduper sofagruppe, et lite dansegulv med discolys og... mer om alt dette kan du lese i morgen i innlegget Alt om lekerommet - Del 2.

5 kommentarer:

the Folding chair sa...

imponerernde - mange gode tips her. Likte særlig skoskapene, genialt!

ha en fin dag :)

Nooria sa...

Genial bruk av skoskap!

Kjolesnekkern sa...

Hei, det er bare så kjekt med bloggen din, SÅ mange tips!!!! Litt travel hverdag med jobb, skole og barnehageinnkjøring, men håper på rolgiere tider i helgene:-) Klem og god natta fra Marianne

Ann sa...

Takk! :o) Skoskapene er helt supre til papirer! Har faktisk vurdert å finne et i heltre og sette på en profilert topp og bunn, og lage en ny bordtopp av Hobbyplater, male det hele antikkhvitt, og bruke det som "bladkurv" i stuen. Én hylle til mors nyeste interiørmagasiner, en til fars nyeste båtmagasiner, en til ukas aviser, en til papirer/post som bør leses nøyere, etc. Tror det muligens blir et av mine vinterprosjekter :)

Helgene er jammen fine å ha! I ukene blogger og blogger jeg i fritiden, null tid til å lese mail, knapt nok kommentarer. Ulempen med bloggingen er at jeg knapt har tid til å lese andres blogger lenger!! Huff! Men i helgene, da koser jeg meg skikkelig med å lese andres blogger og alt som ble publisert der i uka som gikk. Trøster meg med at det er mange flere enn jeg som opplever at dagene ikke helt strekker til :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Anonym sa...

Hei Glassveranda!

Vil bare si takk for at du deler med deg av gode erfaringer og smarte løsninger. Du har akkurat fått meg klistret til en serie om deres lekerom, på tross av at jeg ikke har noen barn enda. Det er godt lesestoff uansett. Få ting er vel bedre enn å ha andres gode tips i bakhodet når dagen en gang kommer hvor jeg selv får bruk for et slikt værelse.
Ellers vil jeg rose din evne til å kombinere vakre og praktiske løsninger. I tillegg har jeg til gode å oppdage de store stavefeil. Det er rett og slett en glede å lesebloggen din!