søndag 20. mars 2016

Vårjevndøgn og rosehagen ved lysthuset

Det er vårjevndøgn i dag, og endelig er dagene like lange som nettene, -en merkedag på kalenderen for et sommermenneske som meg! ;) 

Jeg har så vidt vist noen glimt fra hageområdet rundt mitt kjære lysthus tidligere, mens lysthuset innvendig i sin tid ble godt dokumentert. Årsaken er rett og slett at jeg har slitt med å etablere en rosehage rundt lysthuset i flere år nå, og rosene har ikke trivdes her av en eller annen grunn...

Vel, det vil si, jeg vet årsaken... den var bare litt vanskelig å innse... 

For det første har ikke rosene jeg falt for egentlig tålt klimaet vårt særlig godt, og for det andre så har ikke rosene hatt nok sollys her nede på plenen, jeg elsker nemlig trær, og samler nemlig på trær! ;) -Høye trær, frodige trær, vidt forskjellige trær, og de skygger for de mye lavere rosebuskene jeg forsøker å få til å trives på nord-vestsiden av lysthuset vårt... 

Men i fjor tenkte jeg at NÅ gjør jeg et forsøk til, og for at rosene skulle ha en sjanse var det bare en ting å gjøre: Beskjære noen av de kjære trærne mine, de høye trær, -og beskjære dem kraftig og brutalt!

...Som sagt, så gjort... Det er nok noe av det vanskeligste jeg har gjort i hagen, det å mer eller mindre kutte ned de tre største trærne mine på plenen, men det var ingen vei utenom lenger, spesielt det ene piletreet var i ferd med å stjele alt lys fra denne delen av hagen, det var ikke bra for de andre vektene der nede, og heller ikke bra for selve plenen...  

Jeg skal gjøre klar noen bilder slik at du kan få se med egne øyne hva vi faktisk har gjort med blant annet det store piletreet... Det du ser her på de "ferske" bildene ovenfor er nymalt kryssrekkverk og noen nye roser som ble plantet rundt den nye trammen utenfor lysthuset utpå sensommeren i fjor sommer. Det er i hovedsak klatreroser, som jeg håper på skal vokse deg høye og kraftige i løpet av kommende sommer, og etterhvert danne et "tak" over lysthustrammen. 

Jeg gleder meg til uti april/mai når vi endelig skal pakke alle rosebuskene ut av naturstrien igjen, som de er innpakket i om vinteren, gleder meg til å se de vokse og blomstre igjen. I år tror jeg det blir en skikkelig rosehage, fordi rosene er byttet ut med mer hardføre sorter, slik som denne på bildet som heter "Flammentanz", og fordi de nå - etter at de høye trærne som skygget mye for dem ble kraftig beskjært - vil få rikelig med sollys.  

I tillegg til rosene rundt trammen finnes det heldigvis noen skikkelig store, gamle rosebusker i denne delen av hagen, som i tillegg til å ha en enorm blomsterprakt om sommeren også dufter helt vidunderlig! Har også plantet flere nye sorter i dette området utenom de rundt trammen, og krysser fingrene for at de vil trives og vokse seg like store som de gamle. 

Vårjevndøgn!!! Juhuuu, blir helt gjennomlykkelig bare av ordet! :D Tenk, snart er det skikkelig vår og så sommer igjen?! Sukk, det er en herlig tid vi har foran oss!

Skal titte litt mer i bildearkivet fra sist sommer, det ble nemlig knipset veldig mye bilder sist sommer som aldri kom på bloggen, slik som disse ovenfor. Kanskje kan jeg inspirere deg til å bli litt mer hagegal du også, ja hvis du ikke allerede er det! :D 

Har du lyst så kan du se bilder knipset innvendig i lysthuset HER og HER.
-Og hvordan du kan snekre ditt eget kryssrekkverk finner du oppskriften på HER. 

Ha en fortsatt fin søndag, fortsatt god påske til deg som har tatt påskeferie, og ha en finfin ny uke alle dere andre! :0)

Har du forresten fått med deg at jeg ganske nylig - etter år med sykdom - nå har tatt ny sats og har begynt på "Livet - De 2" som nyetablert kunstner? Vel, jeg har malt og tegnet i årevis, men det er nylig at jeg har våget å ta steget ut i "offentligheten" og vist bildene mine til flere enn min nærmeste familie! ;)) Følg gjerne kunstsiden min på Facebook, du finner meg og bildene mine HER.

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

1 kommentar:

Christina Mari sa...

Nydelige sommerlige bilder!
Det gleder et sommer menneske som meg også,selvom vi har hatt en fin vinter skal det blir godt at det våres og blir sommer om ikke veeeldig lenge.
Nyt søndagen.
Klem Christina