torsdag 24. mars 2016

Paviljong i syrinhage, og nye steinbedsplaner

Det du ser her er paviljongen vår og syrinhekken som rammer inn hagen vår i blomst. Jeg gleder meg vilt til de igjen skal bli grønne og frodige, hagen ser så kald og naken ut i vinterhalvåret, mens den om sommeren er grønn, lun og privat.

Hos oss har vi full vår den ene dagen og gjerne full vinter den neste på denne årstiden, og april måned er normalt like ustabil, så mens værgudene prøver å bli enige seg imellom om vi skal ha vår eller vinter, så tar jeg heller et dypdykk i bildearkivet hvor jeg fant en rekke bilder som ble knipset sist sommer men aldri ble vist på bloggen, og i tillegg koser jeg meg inne i varmen med å legge litt planer for hagen, -planer som skal iverksettes kommende sommer. 

Steinbedet vi lagde i fjellskråningen nedenfor paviljongen skal "bygges ut" og få enda flere stauder. Noen nye klatreroser ble plantet plantet inntil paviljongen sent i fjor høst, gleder meg til å se de vokse seg kraftige og frodige i år, planen er at det skal bli en "elv" av røde roser opp langs høyre side av paviljongen som skal få tråder å vokse opp etter slik at de kan vokse også langs takrennen over paviljongdøren. 

Også i steinbedet, langs murkanten der du ser det allerede vokser en, skal det plantes flere klatreroser. Det ble så vakkert her utpå sommeren i fjor da det bugnet med røde store roser oppover muren, derfor har vi bestemt oss for å plante noen flere klatreroser her. Den som allerede er her ser ut til å trives godt. Plantene i denne skråningen står lunt, i le for vinden nesten uansett vindretning, og det blir grytevarmt her på fjellet som er innrammet av murvegger, og grunnen er alltid passe fuktig p.g.a. små groper i fjellet hvor vannet blir liggende når det regner.

Vi skal også plante flere fargerike staude"tuer", skal finne et bilde av dem i blomst senere slik at du får se, men de er virkelig flotte og fargerike i landskapet når de er i blomst. Du kan se prosessen - og lese om hvordan vi bygde dette steinbedet, HER.

Holder også på å skissere et nytt steinbed på fjellet i området til høyre for paviljongen, overfor bedet som er der i dag, kommer tilbake til det etterhvert. 

Plenen vi sådde inn på ny i fjor, med plenfrø beregnet for skygge, ble også skikkelig frodig og flott i løpet av sommeren. Vi lot den vokse uten å klippe den i hele fjorsommer, slik at den skulle få etablert seg best mulig, den er jo uansett ikke på et veldig iøynefallende sted i hagen! ;) Håper vi får småfugler i fuglekassene - borettslaget -  vi snekret og hengte opp på garasjeveggen i fjor, jeg har stor tro på det fordi det har sittet fugler i syrintreet nærmest kassene og lokkekvitret etter en partner på inn- og utpust nå i flere uker! :D

Tok også noen mosefjerne-runder i fjor med eddikvann, i trappen på nordsiden bak garasjen har det lett for å danne seg mose som du ser på bildet, mosen slår seg også ned her og der på takene når somrene er fuktige, og må fjernes for ikke å skade taket. Vi tar gjerne en slik mosefjerningsøkt både vår og høst, det tar et par timer men noe skal vi jo ha å gjøre, det blir fort kjedelig å bare ligge å sole seg! ;) 

Jeg får av og til "jeg blir sprø"-følelsen når jeg finner mose på steder hvor den helst ikke skal være, ser ugress i blomsterbed som ikke hadde ugress en uke tidligere, og ser at jordbærlandet burde vært luket. -Når jeg myser på forvokste plener, og går fordi busker og trær i hagen som strengt tatt burde beskjæres og ser at veggen trenger et friskt strøk ny maling, og helst snarest... men jeg kunne faktisk ikke tenkt meg et liv uten disse "problemene"! ;)) Hagen og huset holder oss alle fire i konstant bevegelse, vi plukker, rydder, sorterer, luker, ordner og fikser, litt her og litt der, litt ute og itt inne, litt ekstra i helgene og på ettermiddagene kanskje, og jeg tror det er sunt. 

For hva skulle vi ellers ha gjort i fritiden? Sett på TV? Drukket vin? Snakket og spist? Dratt til byen på kafé og shopping? Joda, fint og flott av og til, sikkert, men ikke all fritiden, da hadde jeg blitt stresset da, laaangt mer stresset enn jeg blir av en umalt vegg eller en mosedott på feil sted i hagen! Vi har det dessuten veldig koselig i hagen mens vi holder på. Jeg, mannen og ungene er sammen, vi maler sammen, luker sammen, hører på radioen og synger falsk til musikken sammen, tar pauser i solveggen sammen, slår kanskje av en prat med naboer som også slåss med plen og ugress, kanskje også med forbipasserende som er ute og går tur... Hus- og hagesysler er både hyggelige og kan være ganske sosiale også synes jeg! ;) ...Men nå er ikke jeg i utgangspunktet en veldig sosial person. Jeg kan være det, men aller helst vil jeg sitte i solen og bare lytte til sommersendingene på radioen mens eg leser, tegner eller maler, hører på fuglekvitter og travle humler som suser forbi, da har jeg det heeelt perfekt! :D

Så, mens snøen laver ned i dag så skisserer jeg litt hagepaner, for til tross for uenige værguder så kommer våren til å vinne til slutt i år også, det gjør den alltid - heldigvis! ;)

Kanskje kan du også kose deg med å legge hageplaner hvis påskeværet ikke blir optimalt? Du må uansett påskesysler ha en fortsatt fin påske!

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: