onsdag 17. september 2014

Nytt uteromsprosjekt: Vi pusser opp paviljongen og bygger nye møbler - Del 4: Vi snekrer daybed!

Gikk du glipp av "Del 1 - Skisse" så finner du den HER. , "Del 2 - Skrape, slemme, male..." finner du HER og "Del 3 - Noe må gjøres med taket" HER.

Paviljongen i hagen vår skal få et ansiktløft: Den skal males fra topp til tå, den skal få takrenne, den lille terrassen/plassen utenfor skal pusses/slemmes, det skal også grunnmuren på paviljongen og viktigst av alt: Den skal få nytt interiør, ja helt ny innredning, -og de nye møblene skal vi bygge selv! 

Da taket omsider var ferdig malt, malte vi veggene: Både muren innvendig, nederst, og alle vinduene/veggene trengte et nytt forfriskende strøk hvit maling. Da malingen på veggene hadde tørket var vi endelig klare til å snekre en daybed! -En kjempestor sofabenk som skal dekkes med tykke skummadrasser og herlig myke puter. Du kan lese mer om møbelplanene våre i Del 1.

1) Aller først bygde vi selve ramme. Vi kappet material (materialdimensjon 48 x 98 mm), nok til å lage 3 identiske rammer som vi tilpasset slik av de vil følge paviljongveggene men med et par cm avstand fra veggene. (Litt avstand imellom er viktig, hvis ikke vil eventuell kondens/fukt fra betongveggene kunne trekke inn i treverket).

Vi skrudde hvert enkelt ramme sammen før vi bar dem inn i  paviljongen. På grunn av daybedens størrelse blir rammeverket ganske tungt, i tillegg er det kronglete å komme til å skru etter at rammen er på plass i paviljongen, derfor ble de tre rammene bygd utenfor, og båret inn og plassert oppå hverandre, etterpå. 

Alle hjørner er skrudd fra rammens utside, inn i neste materiallengde. Du ser det i venstre ende av benken på bilde 2. Vi brukte ca 7 cm lange smale utendørs treskruer, slike som ikke kan ruste. Det er aldri direkte vått her inne, det er jo tak over, men svingningene i luftfuktighet over året gjør det likevel nødvendig å bruke skruer for utendørs bruk/terrassebordskruer på hagemøbler.

Etter at alle de tre rammene (omkretsen) til daybeden/sofabenken var ferdig skrudd sammen, ble de én etter én båret inn i paviljongen. Her lagde vi etterpå en "skillevegg" inni benken (se bilde 1). Dette gjorde vi både for å få en skikkelig solid støtte/bæring for benkesetet/sengebunnen, men også for å få et "rom" under benken. Slik vi har gjort det kan vi ha oppbevaring i dette"rommet" på et senere tidspunkt hvis vi får behov for det. Planen er da å ledde/hengsle fremre del av setet/sengebunnen, slik at det blir som et lokk med oppbevaringsrommet ett tilgjengelig. Det gikk ikke særlig mye mer material med til å lage en tett skillevegg, og nå er jo oppbevaringsrommet klart i tilfelle vi senere skulle trenger et slikt. På bakerste del av benken trenger vi kun en bærefunksjon, konstruksjonen skal holde oppe sengebunnen og menneskene oppå, så der festet vi bare en støttebjelke til rammen og lagde to "søyler" under. Se bildet. 

Da alle bjelker i sengerammen var kommet på plass lagde vi ben/støttesøyler i alle hjørner, og i tillegg noen midt på (se bildet). Så var hele rammen til daybeden/sofabenken ferdig. 

2) Her på bilde 2 ser du også høyden på rammen bedre. 30 cm + 12 cm skummadrass + 7 (5 + 2) cm sengebunn - 7 cm gulv (Se pkt. 4) vil gi en sittehøyde på 35-40 cm, det blir perfekt slik vi skal bruke denne, den skal både være lett i "gå" opp i for å sette seg, OG man skal alternativt kunne sitte behagelig fremst benken med bena på gulvet. Med denne benkehøyden har vi også vegg igjen over madrassen, til alle ryggputene man skal kunne lene seg mot når man sitter her.

3) Sengefronten fikk tre strøk hvis utendørs husmaling. Treverket måtte pusses lett over med sandpapir etter at det første strøk var skikkelig tørket. Noen hull og små kvisthakk i fronten fikk litt overmalbar akrylmasse før de to siste strøkene ble malt på. 

4) Her ser du undersiden av sengebunnen/sitteflaten! Vi har rett og sett "stjålet" halve terrassegulvet i paviljongen, for å legge det oppå sofabenken. Vi så ingen grunn til å beholde det under og så snekre et nytt til å ha oppå, vi bare flytter halve gulvet oppå daybedrammen! ;) MEN, fortvil ikke, hvis du skal snekre en lignende daybed så ser du altså undersiden her, hvordan daybedbunnen er konstruert: Du lager en ramme av material med dimensjon 36 x 48 cm for eksempel. Deretter lager du "bjelker" i samme dimensjon som tilpasses i rammen, terrassegulvbordene skal skrues fast i "bjelkene", men på tvers av retningen "bjelkene" ligger i. Dette blir en stødig, trygg og solid sengebunn, det er viktig når kanskje fem tenåringer skal kunne sitte her å spille kort, skravle og drikke saft, uten fare for at alt knekker sammen hvis en til plutselig hopper opp på benken.

NB! Legg merke til at støtteveggene i den bærende rammen (bilde 1) går på tvers av retningen som "bjelkene" under sengebunnen/sitteflaten har!

Da gjenstår det bare å bære inn den ferdige sengebunnen/sitteflaten så er den enorme (den ble nemlig ganske stooor! :D) daybeden ferdig! Vel litt mer måtte males, men kommer tilbake til det om ikke lenge! ;) Bord må snekres, madrasser og puter skaffes, det skal plantes litt, skulle fjerne hatt en fin uro hengende fra taket, mer om både det ene og det andre kommer i Del 5 om ikke så lenge, følg gjerne Glassveranda på Instagram du også, og ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

2 kommentarer:

Anonym sa...

For et mot! Dere er stadig i gang med noe nytt, skulle så gjerne hatt halve orken! ;) blir nok bra når ferdig, gleder meg til å se. Ha en fin uke. Klem fra Irene M.

Ann sa...

Takk, nå har ikke vi vært så veeeldig flittige denne sommeren, litt utslått av varmen, men noe fikk vi da gjort, blant annet endelig pusset opp paviljongen, så jeg er kjempefornøyd likevel! ;) ;)

Ha en super helg og en fin ny uke du også! :0)

Stor klem, Ann.