torsdag 11. september 2014

Nytt uteromsprosjekt: Vi pusser opp paviljongen og bygger nye møbler - Del 2: Skrape, slemme, male...

Gikk du glipp av "Del 1 - Skisse" så finner du den HER

Det er altså paviljongen i hagen vår som nå skal få et ansiktsløft: Den skal males fra topp til tå, den skal få takrenne, den lille terrassen/plassen utenfor skal pusses/slemmes, det skal også grunnmuren på paviljongen og viktigst av alt: Den skal få nytt interiør, ja helt ny innredning, -og de nye møblene skal vi bygge selv! 

Her på bildet ser du noe av det vi har gjort utvendig. 

1) Vi har i flere år nå sett på at malingen var begynt å få blærer og løsne fra treverket enkelte steder på paviljongens vegger. Aller verst stod det til på dørfrontene, og på bunnsvillen rundt hele paviljongen var også nødvendig å gjøre noe. Malingen dekket, men var løsnet, begynt å flakke av eller var oppsprukket... 

Når maling oppfører seg slik er det bare en ting å gjøre, og det er å skrape den vekk! Det er en tidkrevende og møysommelig jobb, men det er det eneste som fungerer på sikt hvis man vil bevare treverket, fordi løs/blærete maling indikerer at fukt har trengt inn under malingen. Fjernes da ikke malingen tørker treverket aldri opp, det blir stående i fukt, og dermed råtner det og vil smuldre i løpet av 4-5 år, og skjer det blir restaureringsarbeidet laaangt mer omfattende, fordi råttent treverk da må erstattes med nytt. Derfor måtte noe gjøres, og gjøres grundig denne sommeren.

Etter at all løs maling var skrapt vekk var det bare å støvsuge og vente... Vi var veldig heldig med været i sommer, knusktørt vær, steiksol og 30 varmegrader sammenhengende i ukesvis, og det gjorde at tørkeforholdene ble optimale. Treverket vi hadde skrapt frem var knusktørt etter noen uker i steiksol, vi lot det tørke litt ekstra lenge, skal prosessen bli vellykket MÅ absolutt all fuktighet i treverket være tørket opp før ny maling påføres. 

2) Vi skrapte også dekket utenfor paviljongen. Det var pusset da det var nytt, men snø og frost hadde med årene slitt på pussen og medført at den delvis var forsvunnet, delvis var løs. Det ga en flekket, litt ujevn, overflate, og der pussen mangler kan vann trenge inn og sprenge på murdekke vinterstid. Vi hakket derfor vekk alt løst materiale, brukte stålbørste til å fjerne mose o.l. smårusk i hjørner og overganger. For ikke å få fargeforskjell klargjorde vi ikke bare terrassedekket utenfor paviljongen for slemming, men også den støpte trappen som går herfra opp til inngangsdøren vår, og herfra nedover til garasjen. Ting tar tid... :D

3) Da gjenstod det bare å støvsuge skikkelig, vi brukte en slik grovstøvsuger som man kan støvsuge både vått og tørt med. Til slutt ble dekke spylt skikkelig. Innvendig betongmur hadde noen små fuktskader, de ble også skrapt vekk for å behandles med ny vanntett puss.

4) Da vi var ferdig å søle og spyle fikk som sagt treverket tørke noen uker...

5) Men endelig kunne vi male! Først et strøk som fikk tørke skikkelig. Etterpå måtte treverket pusses lett over, og så fikk døren og bunnsvill enda et strøk ny hvit utendørsmaling. 

6) Til slutt pusset vi i hakk og småfeil i mur og dekke utvendig. To strøk også her. Husk på at dersom du skal i gang med noe lignende så bruk Hey´di KZ! Det er helt nødvendig for å sikre god heft mellom ny og gammel mur/betong, uten den vil ny puss/slemming/påstøp flasse av igjen allerede første vinter! Vi valgte å bruke Hey´di K11 til selve slemming, den er vanntett, for maksimal beskyttelse av betongdekke og varmekablene som ligger i dekke her i trappoppgangen. (De er forresten ikke påslått mange dagene i løpet av vinteren, men de er sannelig kjekke ha og kunne ha på noen timer når det begynner å bygge seg opp islag i trappen den kaldeste delen av vintern! ;) )

Vel, det var litt om restaurering av rønne! :D Del 3 kommer om ikke så lenge, følg gjerne Glassveranda på Instagram du også, og ha en fortsatt fin høstuke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:2 kommentarer:

Merete - Lys lilla sa...

Veldig mye jobb!! Gleder meg til å se mer :-)

Ann sa...

Hi, hi, ja, men det verste er nesten all ventingen på at treverket skulle få tørke ut skikkelig, var "tortur" å ha den ferdigskrapte paviljongen stående "til pynt" i hagen i ukevis før den endelig kunne males! :D ;)

...Fortsettelse følger snart ;) ..Men kanskje må jeg blogge noe vakkert i annethvert blogginnlegg, because my eyes!! :D ..Ja hvis ikke skal det ikke mange blogginnleggene til før hele bloggen har "rønnestilen" :O :D

Ha en riktig fin helg Merete!

Stor klem, Ann.