onsdag 7. mai 2014

Summende hage og Humlestafett!

Anne på Moseplassen sparket i dag igang en humlestafett, hvor målet er å få så mange bloggere som mulig til å skrive om humla, og jeg er en av bloggerne som i dag fikk overlevert stafettpinnen fra Anne. Takk for den, klart jeg blir veldig gjerne med på dette! :)  

"Visste du at humla er livsviktig for oss mennesker? Uten dem kan vi miste en tredel av verdens matvareproduksjon, og du kan se langt etter godsaker som kaffe, frukt og bær." 

-Dette opplyses det om på kampanjen Summende Hager som Facebook-side, som du kan finne: HER. Jeg har selv vært medlem på den Facebook-siden i ca. et år nå, og jeg anbefaler deg også både å melde deg inn der, og i tillegg dele siden Summende Hager på Facebook, slik at flest mulig kan få kunnskap om den store tilbakegangen i antallet humler og bier som vi nå ser både i Norge og på verdensbasis, og hva vi kan gjøre for å forhindre en ytterligere reduksjon i bestanden og dermed en miljøkatastrofe. 

Visst er det godt med frukt og bær? Noe må gjøres for å forhindre utryddelse, og heldigvis er dette noe vi alle sammen, ja hver og én av oss, kan gjøre noe med! Enten du har en hage, terrasse, en bakgård, eller bare en trapp/tram eller en bitteliten balkong, så kan din innsats utgjøre en forskjell! 

Hva kan så du og jeg og naboen gjøre med denne humlekrisen da, tenker du kanskje. Jo, vi kan sette ut humlemat! -Og ettersom humla en liten, rund og fluffy, så er det ikke alle steder den kommer til, derfor kan det være greit å kjenne til hvilke blomster som er humlas favoritter.

-Kort forklart så er dette blomster som er vide og åpne, slik at det er lett å komme til både blomstens nektar som de selv spiser, og pollen som de samler som mat til humlebarna.

Mange roser er rene serveringsfatet for humlene, slik som denne: stor, åpen, vid, -og det gjør nektar og pollen lett tilgjengelig for humla. 

Vi har svært mange humler i hagen vår, det kan nok skyldes at en av humlas favoritter er syrinblomster, og at vi har i overkant av 150 syriner i hagen vår. Ja det summer over alt her, men humlene finnes ikke interessert i hva vi mennesker holder på med, heldigvis, så jeg har aldri opplevd å bli stukket. Humler er fredelige og koselige insekter, en hage uten humler er helt utenkelig, det ville vært som en hage uten fugler... nifst stille!

Jeg pleier å plante ut lavendel i krukker tidlig om våren, slik at humlene skal ha noe å kose seg med frem til at epletrær, kirsebærtrær, rips, jordbær og denslags også står i blomst. Lavendelen blomstrer fra tidlig om våren til sent om høsten, og dermed vet de at der er det alltids mat å finne. Vi har også mange rosebusker i hagen vår, også disse er svært populær humlemat. Vi har plenen full av rødkløver, det liker de, og solsikkene digger de også. Flere tips til humlematfavoritter finner du inne hos Anne på Moseplassen.

Som du skjønner så kan du bidra du også, ja uansett størrelsen på hagen din! Har du bare en liten balkong så sett ut ihvertfall en lavendel i krukke, da har humlene mat, og du har et vakkert, lettstelt og herlig duftende blikkfang på balkongen! ;) Lyden fra travle humler, kanskje mens du leser en bok og koser deg med kaffen, bidrar absolutt også til sommerstemningen, -ja for meg er det selve lyden av sommer!

En annen ting som er viktig for å øke humlenes overlevelsesmuligheter er å unngå å bruke giftige insekts- og plantevernmiddel i hagen. Sprøytemidler dreper så alt for ofte ikke bare de krypene du ønsker å fjerne, de kan dessverre også ta knekken på humlene... 

Det er ingen grunn til panikk dersom du finner ut at humlene har laget humlebol i hagen din. De må jo bo et sted. De gjør ingen skade på huset ditt heller dersom de har funnet et hulrom å bygge bol i under grunnmurskanten eller raftekassen på huset ditt, lar du dem være i fred så kommer de ikke til å være til bry for deg heller. Humler er veldig ålreite på den måten, de er ikke aggressive slik som enkelte andre flyvende vesener med striper på kan være, de er kun interessert i blomster.

Summende Hager er en kampanje drevet av Miljøverndepartementet i samarbeid med Det norske Hageselskapet. Anne på Moseplassen har så tatt initiativet til å engasjere bloggerne i arbeidet med å spre informasjon om det alvorlige globale problemet som tilbakegangen av antallet humler og bier representerer, det synes jeg er fantastisk flott, og jeg håper derfor så mange bloggere som mulig vil støtte kampanjen ved å blogge om humla. 

Jeg velger å gi stafettpinnen videre til følgende tre bloggere:
Toves sammensuriumMalivas verden og Husfruas memoarer
-Alle disse tre er dyktige interiørbloggere som også vet å sette pris på blomster, frukt, grønt, hage, sommer og uterom, så jeg tror de vil kunne gjøre en fin jobb med å spre info om at humla nå trenger hjelp! ;) (Lag et blogginnlegg med 1 bilde eller 10, et kort blogginnlegg eller et langt, akkurat det er ikke viktig, det viktige er at humleinfo spres slik at flest mulig blir oppmerksomme på problemet og hvordan de kan hjelpe. Gi i blogginnlegget stafettpinnen videre til 3 andre bloggere).

-Men er du også blogger og har lyst til å skrive om humla uten å ha fått stafettpinnen av noen, så gjør for all del det! Det aller viktigste er at vi får spredt informasjonen om hvordan hver enkelt av oss kan bidra for å redde humlene fra utryddelse. Har du ikke egen blogg så kan du likevel hjelpe til ved å plante for eksempel en lavendel i en krukke og sette ut, og snakke om det i kaffepausen på jobben etterpå! Du kan også bidra ved å spre informasjon om humla på Facebook. 

"Redd-humla-huskeregler", oppsummert:
1) Planter/busker/trær som har vide/åpne blomster
2) Ikke bruk giftige sprøytemidler i hagen
3) Humlene trenger et bol, men heldigvis er de fredelige vesener å ha i hus og hage
4) Del/spre humleinfo videre

Bildene i dette blogginnlegget har jeg knipset i hagen vår, vi har litt forskjellige typer humler her hos oss, men søte og vennligsinnede er de alle sammen! :))

Har du lyst å lese andre tips og idéer til uterommet så ta gjerne en titt nedover her på Glassveranda, her finnes blant annet en rekke "gjør-det-selv"-oppskrifter som med bilder og ord nøye beskriver hvordan å snekre forskjellige hagebord, benker og plantekasser m.m. 

Du er selvsagt også velkommen til å følge Glassveranda på Instagram eller Facebook hvis du har lyst til det, ha en fortsatt fin våruke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


7 kommentarer:

Anne (Moseplassen) sa...

Hei Ann :)
Så fint innlegg! Supert at du er med og sprer kunnskap om humla! Nå håper jeg riktig mange blir med, både av de som blir utfordret direkte, og av alle dere andre som leser om det uten å bli nevnt. Alle kan bidra, og alle bidrag er verdifulle!

Hannesin sa...

Hei !

Så fint innlegg ! Jeg leste om "La humla suse" hos Moseplassen for et par år siden, har snakket varmt om den siden. Og selvfølgelig økt mengden og sortene med "humleblomster" i hagen :)

Sammen kan vi alle ta et tak !

Hilsen Hanne

Anonym sa...

Nydelige bilder og viktig tema, så fint skrevet var det også. Kanskje jeg forsøker meg på slikt et humleinnlegg på min blogg også, jeg har en bokanmeldelsesblogg, men tror jeg gjør det likevel! :) Takk for titten og inspo. Hilsen Ellen-Marie.

Trine sa...

På et hageforedrag på Nesna i vår ble det snakket om Humla og insektshotell man kan ha i hagen for å få den til å legge egg. Man kan enten lage de selv, eller kjøpe. Så de har både småe og store på Plantasjen.
Trine

NOSTALGI I NR. 9 sa...

Så bra innlegg om en nydelig og nyttig skapning. Jeg sitter ofte i drivhuset og får da besøk av humler. Der har jeg en liten hov til å fange dem med å slippe dem forsiktig ut i plommetrærne igjen.
Nyt maidagene :-) klem Anita

toves sammensurium sa...

Herlig innlegg med masse god informasjon - er kjempeglad du utfordret meg siden jeg allerede var obs på denne situasjonen og hadde påbegynt et innlegg om Humlene våre !!
GOd helg!
TOveklem:)

Anonym sa...

Humler er fotogene også, skulle gjerne hatt flere her i byen. Har stor takterrasse, få blomster, får kanskje gjøre en innsats for å rette på det. Mvh Eivind :)