onsdag 14. mai 2014

Kryptimian - blomstrende tepper!

Nylig kjøpte jeg 12 slike stauder som jeg nå har plantet fremst i de små blomsterbedene langs trappen opp forbi paviljongen vår.

Kryptimian, eller Thymus praecox '"Purple Beauty" som akkurat disse heter, er en staude som etter at du har plantet dem i blomsterbedet vil blomstre på ny sommer etter sommer. 

Disse blir lave flotte fiolettrosa blomstertepper, og er supre å plante fremst i et blomsterbed foran høyere planter og busker. 

Kryptimian er hardfør (H6/7). De trives greit i halvskygge også, men aller best i sol, så sjekk at de får greit med sollys der du vurderer å plante dem. De trives også best i forholdsvis tørr, mager jord. 

De fleste gartnerier har disse for salg i mai. Prisen på dem varierer fra gartneri til gartneri, og varierer litt også etter sort og størrelse, men du finner dem fra ca. 40,- pr. stk. til 70,- pr. stk. (De øverste fant vi hos Plantasjen, de nederste hos BoGrønt). Jeg planter dem i grupper på 3-4, men så er jo dette flerårige stauder som blomstrer sommer etter sommer uten at du trenger å tenke særlig mer på dem, kun nyte fargene og duften! 


Jeg kjøpte også et brett med lys lilla kryptimian, disse med navnet Thymus serpyllum coccineus, tror de vil bli flotte ved siden av de dyp fiolettrosa. Også disse planter jeg i grupper, slik at de blir tepper litt raskere. 

Det er så koselig å stelle og stulle litt i hagen om våren, det begynner å ta form nå, stauder og løkblomster har våknet til liv i bedene, så nå håper jeg bare på mer sol og mer varme dagene fremover slik at alt skyter fart!

Kryptimian er ikke bare vakre og dufter himmelsk, de er også super humlemat! 

Du kan lese mer om humlemat HER). 

Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


2 kommentarer:

toves sammensurium sa...

ÅÅÅ Ann,du skulle sett så fin TImianen til en av naboene her er,det er en fryd hvert et år.Skal ta bilde i år altså!Dessverre døde mannen i huset da både han og konen hadde vært på gravstedet på graven til datteren de nettopp og uventet mistet,bare 46 år.Så det er så tragisk som det kan bli,konen er fremdeles på sykehus mange mnd e ulykken.Savner å se han tusler i hagen,men heldigvis steller Timianen seg selv og blir like fin i år også!!!!
Har selv planer om å b ruke mye Timian…som deg er jeg i gang med hagen og elsker å se hvordan det blir bedre og bedre på alle måter i hagen :)
En belønnende jobb :))
TOveklem:)

Ann sa...

Timian steller seg gjerne best selv, så den passer perfekt i vår hage, hi, hi, for her går hageinnsatsen litt i rykk og napp, er været fint er vi ute hele tiden, er det surt en periode må plantene kunne stelle seg selv! ;))
Men det var da en tragisk slutt på naboskapet ditt! Skjønner godt at hjertet hans brast, å gravlegge sine barn er noe ingen skulle oppleve, huff, huff... Får håpe nabokonen noensinne kommer over sjokket... Det er rart med det, vi har en veldig gammel nabo vi også, han steller og stuller i hagen sent og tidlig, tror han nærmer deg 90 nå, men han er like sprek fremdeles! Det skal bli et veldig merkelig tomrom etter han den dagen han ikke er å se i hagen lenger. Jeg forbinder vår gamle nabo med lilla kuleprimula, for bedene hans er et imponerende skue om våren med alle de lilla kulene på stilk i bedene! :))
Kos deg i hagen, her har det vært for kjølig og rått for revmatiker-meg i hagen de siste dagene, men i morgen håper jeg på revmatikervennlig vær igjen! :))) Ja du vet hva jeg mener! ;)

Stor hagegledeklem fra Ann :0)