tirsdag 13. mai 2014

Sypresser og tuja

Straks våren kommer, fuglene kvitrer og ungene begynner å sykle i gata med joggesko, vil jeg ha vårgrønne friske blad på trærne! Ja jeg vil helst at trærne skal bli sommergrønne med en eneste gang, som i NÅ!! ;) 

Men slik fungerer jo ikke naturen, men er du like gira på sommer som jeg om våren så kan du gjøre noen enkle grep i hagen som vil gi deg en grønn frodig hage mye tidligere om våren enn hvis du skal vente på at bjørketrærne får museører og gresset blir grønt. 

Jeg tok disse bildene for snart måneds tid siden, en dag jeg hadde kost meg ute solen med å spyle trappen og paviljongen, og vi hadde tatt våronna i blomsterbedene langs trappen fra garasjen til huset. Mildt og full vår kjentes det ut som, men omtrent ingen grønne blad å se på trærne...


Det er da det er fint å ha hagen full av tuja og sypresser! Vi har naturstrie pakket rundt dem om vinteren, og når jeg i april endelig kan pakke ut alle de vintergrønne trærne så blir det "instant summer" i hagen! :)) 


For når tuja og sypresser kommer ut av striesekkene sine om våren, er de jo knallgrønne fra første dag, i tillegg dufter de herlig av sommer!

Har du en tom/ny hage vil jeg derfor anbefale deg å huske på sypresser og tuja når du skal planlegge beplantning av uterommene dine. 

Sypress og tuja er også omtrent vedlikeholdsfrie, de steller seg selv. -Det eneste du må huske på - men det er til gjengjeld kjempeviktig - det er å være sikker på at telen er ute av bakken før du pakker dem ut av naturstrien om våren, også må du vanne dem rikelig gjerne et par dager før du pakker dem ut, men også daglig den første uken etter at de er pakket ut. Dette for å unngå at de tørker inn - "ruster" - og får brune stygge partier. Resten av året klarer de seg selv, -superdupre med andre ord! ;))

Som du ser på det nederste bildet, så er de veldig godt egnet til å dele av hagen i forskjellige rom. Denne "moloen" med sypresser skiller den trafikkerte delen av gårdsplassen vår fra den indre gårdsplassen mellom huset vårt, garasjen og paviljongen. Syresshekken gjør denne "patioen" (flere bilder fra den kan du se HER) ekstra lun, og i tillegg skjermer de for innsyn. 

NB! Sjekk herdighetssone på plantene før du kjøper dem. Sypresser og tuja varierer gjerne fra H1-H6, så det er stor forskjell på de forskjellige hvor mye vinter de tåler. Her jeg bor kan vinteren være svært hard, med mye snø og kulde, men naturstrien rundt dem om vinteren gjør at de klarer seg fint likevel! ;) 

Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og ha en riktig fin start på den nye uken i morgen! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


2 kommentarer:

Anonym sa...

Elsker uterommene dine, og trodde jeg hadde fulgt nøye med her inne på Glassveranda i alle år, men hva i all verden er det blå lille huset?! Er det bilder her på bloggen som viser hele det blå?!! Ble fryktelig nysgjerrig! :D Benteklem :-)

Ann sa...

Hei og tuuusen takk! ♥ :)) Hi, hi, åh så fantastisk at du følger med! ♥ Vet du, nå har jeg sømfart bildearkivet mitt og sett igjennom utallige gamle blogginnlegg, men jeg tror sannelig du har rett, det lille blå huset har aldri vært vist på bloggen før! :D Et hjørne av det dukker opp av og til på bildene, men aldri hele huset! Det er jo en skam, det som er så koooselig! :))) Det lille blå huset er rett og slett en hagebenk! Av og til er den til å sitte på, av og til fungerer den sånn halvveis som redskapsbod, av og til er den både lunsjbord og benk, -en myyye brukt benk i hagen vår i 15 år, også har den aldri fått være med på bilder?! Det skal jeg prøve å få gjort noe med uken som kommer, -skal knipse et bilde eller tre av den og legge ut så du får se den i sin helhet! ;)) Takk for tipset, kanskje er det flere som har lurt på hva det var fornoe! :D

Ha en finfin ny våruke! ♥

Stor klem, Ann :0)