onsdag 9. april 2014

Kryss-rekkverk? Oppskrift på hvordan å snekre et, finner du her!

Kryssrekkverk - gelender med kryss i - er flotte i hagen! De kan pryde både terrasser og trapper, og brukes til å lage avgrensede rom i hagen på flat mark og foran "vennligsinnede" skråninger. 

For et slikt kryssgelender kan ikke brukes over alt. Krabber en ettåring utenfor kanten her så vil han fortsette å krabbe/ skli/rulle saaakte ned blomsterbedet som er i skråningen utenfor rekkverket her på bildet, mens et fall fra terrassen som du ser like bortenfor på samme bilde ville vært katastrofalt, derfor har vi helt tett gjerde der.

De er derfor gjerne mest til pynt slike kryssrekkverk, men det er jo også viktig, ikke sant?! ;))) -Også er de jo skikkelig solide, stødige og "fine å ha å holde i". Her i trappen følte vi at vi trengte et slikt et trappegelender, selv om det før, da vi kjøpte huset, var en grusvei her med samme helning og den var heeelt uten rekkverk! ;)  

Men, de skal altså kun brukes der det strengt tatt ikke trengs stengsler/gelender slike åpne gelenderkonstruksjoner som dette, for eksempel rundt brosteinbelagte bakkeområder, rundt lave plattinger, bakketerrasser, innramming av gårdsrom, til å gjerde inn grønnsakshage og lignende. På terrasser oppe i høyden krever nemlig byggeforskriftene at du i tillegg må ha en plate på innsiden av krysset, -dette for at det skal være trygg fallsikring for også små barn og dyr, -de skal ikke kunne falle igjennom et rekkverk, og de skal heller ikke kunne klatre på det! 

På bildet ovenfor ser du kryssrekkverket vi snekret i fjor vår, dette går fra gårdsplassen, opp forbi paviljongen vår (se bildet nedenfor) og videre oppover til inngangsdøren vår. Her på bildet ovenfor ser du også at vi har et helt annet gelender på terrassen vår, dette for å i sikre trygg ferdsel for både voksne og barn der oppe i høyden. 

(Bildet er tatt om våren før vannspeilet i hagen har fått vann, og før hengebenken har fått puter... vi pleier å vente med begge deler til epletreet har "røytet" seg ferdig om våren! ;)   

I løpet av de to siste somrene har vi bygget slike kryss-rekkverk på begge sider av huset vårt. Fra gårdsplassen oppover til inngangspartiet på huset (bildet ovenfor), og på den andre siden av huset ble det laget kryssrekkverk i front av terrassegulvet som går mellom uteboden og huset vårt, og hele veien bortover til drivhuset. En del av det rekkverket ser du på bildet her nedenfor.  

En steg-for-steg byggeoppskrift som viser hvordan du selv kan snekre et slikt kryssgelender, finner du: HER. Flere bilder av kryssrekkverket ser du: HER og HER.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook og/eller på Instagram, og ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


2 kommentarer:

emmashem sa...

Vilken härlig veranda!
Kram Emma

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Åhh - så fint, Ann! Dere er så driftige og flinke!! Den hengebenken du har laget er skikkelig koselig. Tror jeg må følge din oppfordring der:-) Herlige stoffer du har brukt! Jeg driver og pusser opp en gammel bidermeier og skal bruke gamle melsekker. Innlegg kommer.

Ønsker deg en riktig god påske!

klem fra Hjørdis