lørdag 8. mars 2014

Kvinnedagen 8. mars - Gratulerer med dagen!

Kvinnedagen er en viktig dag som bør markeres, 8. mars ble markert i Norge for første gang i 1915, og dette er en dag hvor kvinners situasjon og posisjon i samfunnet skal settes på dagsorden! I Norge er det mange som fnyser av denne dagen og ikke skjønner hva vi skal med den, men da skal vi huske på at årsaken til at vi ikke skjønner hensikten med dagen er at tidligere generasjoner kvinner allerede har "brøytet vei" for oss norske/skandinaviske kvinner i vårt samfunn! 

Det er viktig at vi er med å markerer dagen selv om de fleste kanskje føler at vi allerede er likestilt mennene våre i samfunnet! -Fordi vi har mange innvandrerkvinner i landet vårt som fremdeles sliter med kvinnesynet som var i kulturen de ble født og/eller oppvokst i. -Fordi det fremdeles er svært, svært mange land i verden hvor kvinner ikke kan leve like fritt i samfunnet likestilt mennene, ikke kan ta den samme utdannelsen og ha de samme verv og posisjoner i samfunnet og næringslivet som menn. -Fordi det fremdeles finnes menn som tror på at de er mer verdt enn sin livspartner. -Fordi det fremdeles finnes gutter og menn som tror de har rett til å bestemme over kvinnene i livet sitt. -Fordi det fremdeles finnes menn som tror at overgrep mot jenter og kvinner er OK. -Fordi det fremdeles finnes gutter om oppdras til å tro at søstrene hans er mindre verd fordi de er jenter.

Menn er selvfølgelig svært verdifulle - vi elsker jo mennene i livene våre; pappaer, bestefedre, sønnene våre o.s.v. - men poenget er at de er ikke mer verdt enn jentene/kvinnene! Det at de er menn gjør dem ikke til bedre ingeniører, bedre arkitekter, bedre leger, bedre advokater, bedre sjåfører, bedre styreformenn eller bedre sjefer! Men det finnes dessverre menn som faktisk tror det, den dag i dag, også i Norge.

Tankene mine går som vanlig også til mitt store forbilde i livet på denne datoen, min kjære bestefar, som døde 8. mars for nå 4 år siden. Jeg har bare gode minner om han, jeg har skrevet om han flere ganger før her på bloggen, blant annet: HERHER, HER, HER og HER. Så jeg skal ikke si så mye mer, annet enn at verden hadde blitt et langt bedre sted om alle verdens menn hadde hatt samme kvinnesyn som han! ;) 

Heldigvis bor vi jo i et land hvor menn stort sett vet å sette pris på - og heie fram - jentene sine, men dessverre er det ikke alle kvinner i alle land som er like heldige, og nettopp derfor er likestillingskampen minst like viktig å sette fokus på nå og i fremtiden, som for 50 år siden!

Følg gjerne Glassveranda på Instagram, og ha en riktig fin lørdag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


2 kommentarer:

Mira sa...

Så sant, det du skriver, fint innlegg.

Gratulerer med dagen du også.

Klem,

Anonym sa...

Veldig bra sagt, jeg er så enig så enig.
At de fleste av oss i Norge føler at vi har like muligheter og rettigheter som gutta betyr ikke at vi ikke skal fortsette å engasjere oss.
Vi skal fortsette å jobbe for at absolutt alle kvinner skal ha de samme rettigheter, og vi som mødre skal lære dette både til våre sønner og våre døtre.

Ha en fortsatt fin søndag
Sanne