søndag 2. juni 2013

Bilder av ferdig gelender, og uferdig fontene med vannspeil i hagen

Forrige blogginnlegg handlet vel mest om det store blomstrende epletreet i hagen vår, heller enn om trappegelenderet vi måtte rive og nå har bygd opp igjen, så i dag tenkte jeg å vise noen flere bilder av det nye rekkverket. (Oppskrift på hvordan å snekre et slikt finner du: HER).

Her ser du hvor epletreet og trappen vi har bygd nytt rekkverk til er plassert i forhold til huset vårt. Du ser forresten litt av vestfasaden på huset her på bildet.

Det er en slags patio her nede i enden av trappen, en indre gårdsplass, som ligger mellom huset og garasjen vår. Her midt i dette brosteinsbelagte området står det største epletreet vårt. 

Her ser du enden av det nye gelenderet. Du ser også at det har begynt å "snø" epleblomster? Det går ca. en uke fra de springer ut i blomst til de slipper de hvite blomsterbladene for at det som var blomster etterhvert skal kunne bli til epler. Bakken vil være helt hvit her om få dager, dekket med epleblomstblader, men enn så lenge er treet et flott skue og det dufter også helt vidunderlig i hele denne delen av hagen p.g.a. alle epleblomstene.  


Nymalt, skinnende hvitt, med stolpehatter av metall, -ja riktig så lekkert ble det, også er det jo så himmelsk herlig med alt som er unnagjort, ikke sant? ;) 


Her ser du forresten en annen ting som endelig er gjort! Vi har en bitteliten fontene med vannspeil nedenfor paviljongen, like ved hengebenken (du kan se bilder av den med puter i: HER), og denne er nå behandlet med et par strøk kraftig gummimembran, og Tec7 i overgangen mellom fjell og støpt "dam". Det ser ikke så fint ut slik det er nå, steinene ligger bare slengt fordi den lille dammen skulle rengjøres skikkelig, men det skal jo etterhvert nytt vann i, og stein og noen andre dekorative detaljer på plass her, og da blir det straks bedre! ;)

(Flere bilder av denne paviljongen kan du forresten se: HER).
Vi håper den nye gummimembranen vil gjøre at den lille fontenen vil holde bedre på vannet... Nå skal det sies at vi er bittelitt i tvil om at vannet har "rømt" via bunnen eller om det rett og slett bare fordamper fryktelig fort i solsteiken, men heretter vil det ihvertfall ikke lekke ut, det vil i såfall "bare" fordampe... Vi har den senere tid måtte fylle nytt vann i fontenen stort sett daglig, fordi vannstanden fort blir for lav, det går forsåvidt bra, men det er litt tungvint.

Da vi for en del år siden bygde om denne delen av hagen, flyttet veien hit, støpte trapp, bygde paviljong, la belegningsstein, bygde bed m.m, så støpte vi også den lille dammen/vannspeilet. Ser du at det kommer liten bekk ned berget som munner ut i dammen? Kanskje vanskelig å se utfra dette bildet, men den kommer ned helt til høyre på bildet. Den er naturskapt, og det renner alltid litt vann ned fjellsiden her når det regner. 

Vi har laget et avløp - en rille - i dammen på det nivået vi ønsker vannoverflaten skal ha, slik at dammen aldri flommer over selv om det skulle regne mengder. Den lille sildrende bekken er et koselig dekorelement i hagen, så vi har en pumpe i bunnen av fontenen/dammen som kontinuerlig pumper vannet via et skjult rør opp til toppen av bekken, dermed sildrer det vann her også i tørre perioder når det ikke er regn.  

Tenkte det kunne være interessant å se den slik som dette - uferdig og uten vann - også, slik at du ser hvordan den er bygd opp. Det er bare ca. 10 cm dypt her, for at den ikke skal være farlig for unger. Midt på er et hull som er ca. 30 cm dypt - et lite pumperom - men det er i sin helhet fylt med pumpen og dekket av et kraftig glassfiberlokk når det er vann i fontenen. Stikkontakten til pumpen er tredt via et rør under veien nedenfor trappen og inn i garasjen hvor den står i støpselet, høyt oppe på veggen, som en hvilken som helst annen kontakt ville ha gjort. (Selve kontakten er montert av elektrikerfirma. Minner om at slike installasjoner ikke er lov å gjøre selv men skal gjøres av autorisert elektriker). Du skal selvsagt få se denne lille dammen/vannspeil med fontene slik den blir ferdig også etterhvert. Vi skal fylle den med vann så snart epletreet slutter å drysse! ;)


Nyt sommeren, for nå er den endelig her! -Og SOM jeg har savnet varmen fra solen, alle de fargerike herlig duftende blomstene, grønne frodige trær, summende humler og lange, lyse sommerkvelder!!! 
Jeg ønsker deg og dine en riktig fin start på den nye uken! :O)

Stor sommerklem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

7 kommentarer:

Sine sa...

Å dette var gode opplysninger. Jeg har i dag jaktet på opplysninger om pumper og fontene. Vi har i 8 år hatt en sementring (kloakkrør) som vi har støpt bunn i og som vi har tenkt åp ha til fontene, uten at det har blitt noe mer av det. Nå er ungene litt større, så vi lurer på om vi skal trø til. Den er 30 cm dyp. Jeg lurer på pumpetype og andre ting, så dette var informativt. Den membranen du snakket om, hvor får en fatt i slikt?

Anonym sa...

Jeg er helt imponert over alt dere får til. Veldig kjekt å følge med!

Sommerhilsen fra Olaug Brit

Ann sa...

Tusen takk for så koselige tilbakemeldinger! :o))
Ja en slik sementring blir nok super som dam/fontene! :)) Foreldrene mine har en slik stående på gårdsplassen sin, men den har de støpt en søyle midt i, oppå den har de fått montert en lekker lyktestolpe med tre lykter på, fylt opp med jord rundt og plantet fargerike tuer med sommerblomster! Knallfint!
Men det var en liten avsporing, tilbake til gummimembran! :D Det selges 10-litersspann med gummimembran i byggevareforretninger der su får kjøpt material, maling og denslags. Husker ikke helt hvor vi kjøpte vår, det var en rest vi hadde stående, men det du trenger er gummimembran egnet for tak, dammer, basseng o.l. Noen av dem som er egnet for bad/våtrom (vegger/gulv før fliselegging) kan også brukes. Det som er viktid er at du finner en gummimembran som tåler både høy varme og minus 30. Det står på spannet. Gummimembran er en slags gele som du påfører med rull eller en stor malekost, alt eller hvor flatt underlaget er. Du trenger 2-3 strøk. Tec7 er en slags silikon som er ekstrem fleksibel og tåler å stå i vann og ekstreme temperaturer. Bruk gjerne den i tillegg rundt rørgjennomganger o.l. Punpe får du på på et større lokalt gartneri, eller hos f. eks. Grønt Fokus på nettet. Plantasjen har antagelig også. Fortell han/hun i butikken hva du ser for deg, så finner de en passe stor. De fleste vil ha en fontene som kaster vannet ca. 1 meter opp i luften, får duen for kraftig en kan det hende naboen din blir fryktelig våt, så spør noen i butikken som har skikkelig peiling! ;))) Pumper kan ha flere utganger, slik av den også kan pumpe oppover/bortover i tillegg til å lage fontene"klokke".

Masse lykke til med prosjektet, og ha en fin mandag begge to! :0)

Stor klem, Ann.

Huset i Edels hage sa...

OIOIOI! Heerlighet for en hage og noen nydelige uterom du har! Gelenderet var bare nydelig flott, og med sin enkelhet gav det luftig følelse og faktisk en overkommelig oppgave å male opp om noen år!!! ;) hihi... Jeg tror rett og slett jeg ønsker meg noe slikt når vi om noen år skal lage oss nytt!! Inspirert som alltid her inne - og fantastisk med arbeidsbeskrivelse og! Gøy å se fontenen slik "bar", og gleder meg til å se den når den er ferdig også :) Jeg er så imponert over hva dere får til, alle de ideene, og alle de flotte måtene dere gjennomfører alt på!! Ønsker deg en flott mandag videre, og ser frem til å se Pergolaen ferdig og! Klemklem,Edel

hill`s interiørblogg sa...

Herlighet som dokker jobber, og så er det så nydelig. Alt strev og arbeid lønner seg til slutt.Da kan man kose seg med kaffe og puste fornøyd ut og nyte synet av det man har gjort. Gleder meg virkelig til å se hjemmet deres.
Ha en flott Mandag.
Klem fra Hill-Iren

sivknivklestativ sa...

For en flott uteplass du har. Og et nyyydelig blomstrende epletre. Fin mandag til deg og dine.

Ann sa...

Tusen takk alle snille damene! :)))
Ja dette tok bare en brøkdel av tiden å male sammenlignet med det vi hadde her i trappen før, og fordi det er en enklere konstruksjon er det også mindre utsatt for fuktskader, så dette blir nok supert! ;))
Vi skal mest bare kose oss i solveggen om ettermiddagene denne uken, forrige uke ble litt i overkant innholdsrik! ;) Bilder av ferdig fontene, og fortsettelsen på pergola-prosjektet, kommer om ikke lenge! ;0)

Ha en fortsatt fin uke alle sammen!

Stor sommerklem, Ann :0)