fredag 24. mai 2013

Vi skal bygge pergola - Del 2: Beregning av sol/lysforhold, skygge og valg av tak!

I går fikk du se skissen av en pergola som vi nå skal bygge i hagen! Dersom du gikk glipp av det blogginnlegget så finner du det: HER

Når man skal bygge et hus, enten det er en hytte, en bolig, en garasje, en paviljong eller som i dette tilfellet: En pergola, så er det kjempeviktig å studere lysforholdene på tomten og hvordan det nye byggverket vil kaste skygge i løpet av en sommerdag!

For å illustrere dette har jeg lekt med min datters dukker i dag, hi, hi! ;)) Tenk deg at arket på gulvet er plenen, terrassen eller uteplassen din. I enden av den har du lyst til å bygge en pergola eller lignende takoverbygg, men du er litt usikker på hvilket tak du skal velge. Skal taket være flatt, skrått som på nederste bildet, eller et saltak som på øverste bildet?... Hvor bratt takvinkel skal du velge...?

Valg av takform og eventuell takvinkel er selvsagt en smakssak, og et spørsmål om hva som blir vakrest i forhold til annen bebyggelse på tomten og egne preferanser rent visuelt, men det aller aller viktigste er likevel å tenkte nøye igjennom hvor det nye byggverket/taket vil kaste skygge i løpet av dagen! På det øverste bildet har du fremdeles sol på deler av terrassen slik at du kan sole deg, mens skråtaket på det nederste bildet stjeler unødig mye lys! Ser du dukkemor har skygge helt opp til midjen til tross for at lysforholdene er de samme? 

I tillegg er det slik at jo brattere takvinkel du velger, desto mere lys stjeler bygget. Snur du det øverste bygget 45 grader på arket slik at takmønet går andre veien, vil du få en helt annen solgang/skygge på terrassen. Snur du taket på nederste bildet 180 grader vil lysforholdene på terrassen bli gunstigere, men snøen vil om vinteren rase inn på terrassen i stedet for utenfor rekkverket. I tillegg til takvinkel kan også takutstikkene rundt bygget ha en del å si for sollys/skyggeforholdene på terrassen, -alt dette er veldig viktig å tenke igjennom - og undersøke - før du begynner. 

Kan du sette pergolaen din på nordsiden av solplassen din, er ofte det det gunstigste sett i forhold til solbanen på himmelen, men det er jo ikke alle steder det er ønskelig, kanskje vil man bruke sin nye pergola til å skjerme for innsyn fra naboer, skjerme for plagsom vindretning eller lignende, eller kanskje må den være på sørsiden fordi den vil stjele dagslys fra oppholdsrom inne i huset hvis den plasseres inntil husfronten.

Hvordan kan man enkelt finne ut av hvordan skyggen av taket vil bli før man velger tak, takvinkel, møneretning, plassering av pergolaen i forhold til solplassen/terrassen? Jo man tager hva man haver! ;)) Nøyaktig hvordan man enkelt og greit kan gjøre en slik beregning med det man har tilgjengelig av ressurser i en vanlig husstand skal du få se i neste blogginnlegg, så følg med videre! ;) 

Ha en fin fredagskveld! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så fin en ide. Kanskje du tar på deg et lite oppdrag? På mail med bilder, komme med noen enkle forslag? Bygget et lite hus i fjor, til min sønn og meg. Det er ikke lett når man skal prøve å finne ut av det selv ;) Lykke til med prosjektet :)

Ann sa...

Du skal ha tuuuusen takk for tilliten, men jeg tar nok ikke oppdrag, det har jeg dessverre ikke overskudd til, men et lite tips: Gå ut i hagen og ta et par bilder mot huset slik at du får med litt av hagen foran/på den siden du vil bygge. Skriv så bildet ut på en vanlig skriver, gjerne i flere eksemplarer, også setter du deg i sofaen/godstolen med arket i fanget og koser deg med å skisse litt og eksperimentere litt med forskjellige løsninger på papiret, kanskje en pergola, et epletre, kanskje et staudebed, kanskje blir det ekstra pent med en søyleosp i bakgrunnen, en blodbjørk eller noen thuja? O.s.v. Lek deg litt frem med blyant og viskelær på utskriften, så skal du se brikkene fort faller på plass! ;) Det spiller ingen rolle om du er god eller elendig til å tegne, det viktigste er at du selv klarer å se for deg hvordan det blir, slik at du kan velge en løsning, så kan du eventuelt få noen til å tegne nøyere når du har bestemt deg for hvilken løsning du vil ha. Ta gjerne bildet sett mot et hjørne, ikke ta bildet rett fra front, fordi det da er mye enklere å se for seg hvordan det i virkeligheten vil ble seende ut i terrenget enn hvis du ser byggverket bare rett forfra! ;) Masse lykke til! :0) -Og ha en fin lørdag! :))

Stor klem, Ann.

Ann sa...

Kanskje kan også dette være til litt hjelp: http://glassveranda.blogspot.no/2010/01/kunsten-appellere-til-assosiasjoner-og.html

Klem, klem! :0)