søndag 17. mars 2013

Nytt i trendbildet 2013

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 15 vakre bildene du ser i dette innlegget tilhører det danske interiørmagasinet Bo Bedre. (The 15 beautiful photos shown in this reportage belong to the Danish Interior design magazine Bo Bedre).

Det er et par trender man rett og slett ikke kan komme utenom i 2013, og det er tekstiler, tapeter og trykk med botaniske - organiske - mønster på. Planter, trær, blomster, og ikke minst knopper! 


Med denne trenden følger naturlig nok mere grønt enn hva vi har sett i trendbildet tidligere, men i år er alle regnbuens farger å se i butikkene, ikke minst mye lilla og blått, -gjerne i kombinasjon med grønt. Jeg skrev om Årets farge 2013 - Smaragdgrønn - i begynnelsen av desember. Du kan lese om fargen: HER


Det "alt-spraymalt-hvitt-og-liksomshabby" er helt ut, enten man liker det eller ikke. 

Det betyr ikke at den genuine franske landsstilen ikke vil leve videre, den har jo eksistert i hundrevis av år, -med ekte antikviteter, genuine gamle gjenstander og ekte patina, men stikkordet er ekte, og tingene skal gjerne ha store formater og kombineres med noe utsøkt, ikke med fake shappyisme.

Det samme gjelder den kjære gamle autentiske norske herregårdsstilen som i en rekke år har vært dratt til et shabby ytterpunkt, den ekte stilen lever videre og den er det også viktig å bevare, mens nye hus med alt i masseprodusert og/eller i sprayhvit "shabbychic blondestil" rett og slett har gått ut på dato. 

Når det er sagt er det ikke mye i verden som er vakrere enn en et gammelt hus med interiøret sitt og "sjelen" intakt, men det skal være ekte, med ekte antikviteter, ekte håndarbeid og tekstiler i naturmaterialer (lin, bomull, skinn), slik det var i gamle dager. Slike hjem er klassiske og tidløse. 


Og for all del: Antikviteter skal ikke males, da er de ikke antikviteter lengre! De er storslåtte og unike p.g.a. sine små skrammer, hakk og såkalte "skjønnetsfeil", ikke til tross for dem! Ekte antikviteter kan godt kle også et nytt hus enten det er i gammel stil, eller i funkisstil, brukt som "smykker" i interiøret, men de må være ekte. Har du ikke gamle ekte antikviteter er det greit å vite at et klassisk rom i gammel stil også blir utrolig lekkert med moderne møbler! Mange vil heller ikke ha antikviteter, eller er lei av gamle ting, og da kan man trygt velge å innrede klassiske rom med moderne designmøbler, slik som på forrige bilde. En miks som på bildet her ovenfor, er også flott og tidsriktig! Gammelt og nytt kan kombineres som aldri før, eldgammelt og slitt sammen med blankt og nytt! Et eldgammelt spisebord med en heltre bordplate som bærer preg av å ha levd litt, kan godt ha to aquagrønne moderne stilrene, bolleformede transparente akrylglass-lamper hengende over, igjen kombinert med en stor moderne fruktskål av kobber med koksgrå emaljefór inni passert på bordet. 


På veggene kan gamle postere med planteprint rammes inn, og kombineres med store fargerike rammeløse malerier! Utsnitt av sorthvitt foto som viser en hånd, en del av et ansikt, to små bar føtter i sand eller lignende trykt på baksiden av Plexiplater i store formater er også i trendbildet som aldri før! 


Moderne kunst som inneholder mye gull og kobber på baksiden av glass og akrylplastplater i store formater, er også i tiden! 

Miks gjerne ultramoderne stoler med eldgamle eikestoler rundt bordet! Bruk gjerne fargerike tekstiler med store grafiske mønstre på stolene, gjerne forskjellige stoffer! 

Tenk særpreg! Rene enkle linjer med skulpturelt uttrykk er veldig i tiden, prøv gjerne å tilføre noen overraskelsesmomenter, noe uventet, i det estetiske uttrykket. Miks og match! 


Ja de varme metallene er også tilbake for fullt: Messing, kobber, gull og bronse! -Og veggene skal helst ha litt farger. 

Foretrekker du lyse vegger, så tilføy farger i rommet ved bruk av tekstiler, abstrakte fargerike malerier og print! Det litt mere luksuriøse er tilbake i trendbildet, litt glam og maksimalisme er igjen lov, så fór gjerne matte mørk lilla gardiner med en mellomgrå blank silkeaktig tekstil og la de være skikkelig side, ja for side, slik at de nærmest "flyter" litt utover gulvet nedenfor. I tillegg til lilla og grønt er blått og grått farger vi vil se mere av i 2013.

Gulvet ja... lyse "hvitvaskede" tregulv er en klar trend i 2013, men også svært mørke. Det viktigste er at trestrukturen skal vises igjennom, man skal se at det er ekte tre. Ekte slitte tregulv er alltid i trendbildet. Marmor er også et tidløst materiale vi vil se mye mer av i 2013, men også det skal være ekte stein
Et ting vi ikke har sett særlig mye av de tidligere, men som nå kommer for fullt, er farger og mønstre som denne tapeten, men i taket! - De fleste i kun en eller to farger vel å merke: Sikksakk, triangler, rektangler, trapeser, -ja masse vinkler og kantete skal det gjerne være, og symmetrisk!

I et trendy rom finner man i 2013 også kunstneriske møbler, "annerledesmøbler", lamper og annet brukskunst, -med slike kan du virkelig setter ditt personlige - unike - preg på hjemmet! 

Både kunst og brukskunst, er endelig på full fart inn også i norske "hvermannsen"s hjem, og er ikke bare å finne hos de få og mest profilerte!

Designmøbler - såkalte ikoner - går selvsagt aldri av moten, de er varige, men ikke fyll rommene med dem, for da "dreper" de hverandre! Et ikonmøbel står fint på egne ben!

En annen kommende trend jeg vil trekke frem er kledde tremøbler! Kommoder som er kledt med tekstiler og skinn fra topp til tå. Får vi ikke se mye av det i 2013, så kommer det garantert for fullt i 2014! 

Liker du tekster i interiøret? På veggen? Vel, i år skal de være i taket med store fonter! ;) 

En siste trend jeg vil trekke frem, er at ute er det nye inne! Overgangen mellom ute og inne viskes stadig mere ut, vi har ikke lenger "hage med sitteplass", vi har uterom, og gjerne flere å velge mellom! Der skal det være sittegruppe som er like komfortabel som sofaen i stuen, med deilige puter med geometriske mønster i speke farger, eller duse farger med botaniske mønster. 

Der skal gjerne være utekjøkken med spiseplass, krydderurter og andre nyttevekster! -Og selvsagt mangemange blomster i forskjellige farger, former og dufter! Også kunst vil bli mere vanlig også i hagen fremover, -ja til og med bilder på veggen og levegger i uterommet! -Også i friluft!   

Så er det opp til hver enkelt av oss å bestemme om, hva, og hvor mye av dette, man vil ta i bruk i eget hjem... 

Min anbefaling er å som vanlig å tenke kvalitet og varighet! Det ordet jeg fant som oppsummerte trendbildet best i fjor var: VÅG! (Du kan forresten lese hva jeg skrev i fjor: HER). 

I 2013 handler det om å forenkle, og satse på få "statement"-gjenstander i rommet heller enn mange små pyntegjenstander, gjerne brukskunst istedet for såkalt "pyntenips", det skal være ekte og gjenvinnbare materialer, varme metaller, det skal være personlig og ha særpreg, og være ryddig, strukturert og praktisk. 

Grensene mellom ute og innerom skal, så langt det lar seg gjøre, viskes ut, -vi skal nyttiggjøre oss også av utearealene våre. -Og akkurat dette tror jeg er en trend som har kommet for å bli, og en trend som vil øke i omfang også årene som kommer, -vi ligger nemlig noen lysår bak i utviklingen her i nord, sammenlignet med land lengre sør i Europa. Neida været er ingen hindring, -vi kan bygge enkle takkonstruksjoner over, og lage de vakreste uterom under. -På den måten både utvider vi bruksområdet, og forlenger sommersesongen i begge ender.

Trenden 2013 er, kort oppsummert, at vi skal våge å være individualister, vi skal investere i det som er ekte, og vi skal FORENKLE interiøret! 

Teksten er min egen, men gjør igjen oppmerksom på at alle disse 15 bildene som du ser her er fra det danske interiørmagasinet Bo Bedre sin nettside, -flere inspirerende interiørbilder og hjem finner du: HER

Ha en fortsatt fin dag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


5 kommentarer:

Unknown sa...

Inspirerende! Jeg liker det siste du skrevet! At det skal være personlig og ekte! Trender er ikke til alle, men det er en trend for alle.

Klem,
Vicky

Anonym sa...

Herlige inspirerende bilder:)
Ha en herlig uke
Klem Merete

hill`s interiørblogg sa...

Flotte bilder og man kan godt bli inspirert av sånt.
Klem fra Hill-Iren

semming sa...

Ahhh når ser slike innlegg kan vi ikke noe annet en glede oss til vi kommer så langt

Ann sa...

Takk for koselige tilbakemeldinger! :))

Ha en fin dag alle sammen! :0)

Stor klem, Ann.