lørdag 26. januar 2013

Malingslakk - en miks av maling og lakk - gir en transparent, glatt, levende og lettstelt overflate

Nei, det var ikke lenge jeg holdt ut med ubehandlet furu! ;)) For noen uker siden bygde vi om den siste av de to reolene som står på ungenes soverom, og da fikk begge reolene ny benketopp av furu. Jeg hadde en vag plan om å bare la den være ubehandlet, men etter å ha forsøkt å tørke støv av elendigheten et par ganger holdt jeg det ikke ut lenger! 

Ubehandlet furu er lys og fager når den er helt ny, men den gulner lynraskt og, ikke minst, er klin umulig å tørke støv av! Derfor har jeg nå "malingslakket" den nye benketoppen med en spesialblanding, en miks mellom lakk og maling, som jeg fikk blandet i malingsforretningen.

"Spesialresept" står det på lappen på lokket. Jeg fortalte at jeg ville ha en matt lakk med litt "fylde", slik at treverket ville bli synlig, men få en hvitlig, kalket, glatt, overflate som var lett å tørke støv av. Det hadde de ikke, men han sa han kunne lage en spesialresept, en miks mellom maling og lakk, som jeg kunne prøve! O lykke! :)) Resultatet etter bare et strøk ser du her: En transparent, glatt, levende og lettstelt overflate! Denne var en lakk-malingsrest jeg hadde stående i malingsboden: Dette var den malingslakk-miksen vi malte trappetrinnene (av heltre) i trappen mellom stuen og ungenes lekerom med, den gang den var ny. Den ble "lasert" med denne miksen, og etterpå fikk den, fordi det var en trapp, et strøk klar lakk oppå som ekstra "slitesikkert" lag. Det ble en lekker trapp, helt melkehvit og kvistene kunne bare så vidt skimtes gjennom lasuren slik som her på benketoppen.

Trappetrinnene fikk for synlige kvister igjen etter 6-7 år, men det er ikke like mye trafikk på benketoppen som i trappen, så jeg regner med benketoppen vil holde seg fin i 10 år, kanskje enda lenger. Har du lyst til å se treverk, men ikke liker gulnet og/eller ru overflate, så kan en spesialmiks mellom malomg og lakk varmt anbefales. Spør i malingsbutikken, de kan blande det utroligste til deg bare de vet hvilket resultat du ønsker deg! ;)

Ha en fin lørdag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


4 kommentarer:

Fru Hansens Kreativiteter sa...

Så veldig delikat ut :)
Imponert hva dere får til, gang på gang !!
Til stooor inspirasjon :)
klem ingrid

Interi-gjør det selv! sa...

Så fint det ble, takk for tips ;-)

Anonym sa...

Hei! Takk for en fantastisk inspirerende og herlig blogg! Så flink du er:)Jeg ble svært interessert i dine erfaringer med malingslakk. Jeg har en panlelvegg på hytta som har gulnet veldig, og jeg har vært innom tanken på både beis, lut og voks... Har ikke landet ennå! Kan malingslakk være et alternativ? Navnet på det du fikk var bare "spesialresept", uten nummer eller beskrivelse av blanding? Takk for svar. Mvh Vivian (viviantw@online.no)

Ann sa...

Hei, og takk for hyggelige tilbakemeldinger! :))
Malingslakk kan kanskje være et godt alternativ ja! :)) Jeg brukte selv svamp for å male/påføre malingslakken med! Men er det store flater du skal behandle kan det nok hende at beis påført med malekost er et bedre alternativ, -det blir mindre griseri! ;)
Jeg har dessverre ingen blandekode på denne maling+lakkmiksen, fordi det er en spesialresept står det kun det på lappen på lokket... Men forteller du han/hun som står i malerforretningen hvor dekkende du vil den skal være, så kan de blande f. eks. 1 del hvit maling og to deler lakk, eller lignende. Jeg sa jeg ville ha noe med glatt og vannavstøtende finish som på en overflate lakket med matt lakk (glans 10), men ett det skulle se ut som om man har gnidd et syltynt lag med vanlig hvit maling på treverket med en svamp, og da blandet han dette til meg! :)) Spør i butikken, så hjelper de deg sikkert med å lage en tilsvarende miks! :))

Ha en fin ny uke! :0)

Stor klem, Ann.