mandag 26. november 2012

Veggen revet, og det ble sååå supert med dagslys i gangen!

Det ble lyyyyst!!!! ÅH LYKKE!! Jeg har alltid hatt lyst til å bare kunne gå rett igjennom denne veggen, og nå kan jeg endelig gjøre det! Jeg kan ikke finne ord som beskriver hvor fantastisk det føltes å stå opp i morges og kunne se ut gjennom vinduet her! -Fra gangen!! Dagslyset formelig flommer inn vinduet og inn i den tidligere nokså mørke gangen. Det var syv lyspunkter (spots) her i gangen, men ingenting slår dagslys!! Det ble en HELT ny gang! :))

Stolpen du ser midt i døråpningen skal bort. Men når jeg først velger å vise dette, må jeg også gjøre oppmerksom på følgende: Dette er ikke er bærevegg, derfor kan den fjernes uten av det legges inn ny bærebjelke/ forsterkende konstruksjoner over/rundt den nye døråpningen. Skal man rive vegger MÅ man være sikker på at det ikke er snakk om en bærevegg! Har du ønske om å rive en vegg og er det minste i tvil: Kontakt fagfolk som kan undersøke det for deg! (En tømrer, bygningsingeniør, byggtekniker etter lignende). 

En ekstra bekreftelse på at det ikke er en bæresøyle man ser, får du når den sages over. Sager man av en stender/stolpe/ søyle (Lag et fint og 100% horisontalt snitt for sikkerhetsskyld, ikke sag skrått for da kan alt kollapse!) vil presset på sagbladet bli så enormt at det er nærmest umulig/kjempevanskelig å fullføre sagejobben med en håndsag dersom det er en bæresøyle. Denne sagde vi lett igjennom, og vi kunne etterpå titte gjennom der sagbladet gikk inn. Øverste del hang i taket, nederste del var spikret fast i gulvet, og hadde det da - mot alle odds - vært en bæresøyle med belastning på ville vi ikke kunnet titte ut mellom de to flatene (over/under kuttet), fordi flatene ville vært presset steinhardt mot hverandre straks kuttet var gjort! MEN: IKKE prøv dette selv dersom du ikke er 100% sikker på at du kan det du holder på med! Både jeg og mannen min har bl. a. byggteknisk bakgrunn, hadde jeg vært lege, pilot, baker, frisør eller lignende ville jeg ikke begitt meg ut på å kutte søyler i huset uten å først få bekreftet av en med byggteknisk kompetanse at dette ikke var en bæresøyle! Må bare poengtere det, for jeg vil inpirere til "nye plan- og interiørløsninger", og ikke til "ufrivillig riving av hjemmet rett før jul"! ;))) 

Hvorfor er det en søyle her da, og ikke en vanlig stender? Vanligvis, i nyere hus, ER det en bærende konstruksjon når det er snakk om en stolpe/søyle, men denne var det ikke fordi denne delen av huset vårt ble bygd rett etter krigen, og da brukte man de byggematerialer man fant tilgjengelig. Det var ikke dimensjonert material som det er i dag. I et nytt hus ville det være stedere her (bærende eller ikke-bærende) plassert med 60 cm mellomrom, i gamle hus er det svært variert hva man finner av materialdimensjoner og avstander. Den eldste delen av huset vårt er faktisk tømret, men det gjaldt heldigvis ikke denne veggen! ;)) 

Vel nok teknisk snakk, nå skal vi lage utforinger rundt dørhullet, sette på lister og male, og så RYDDE!!! (Lykke! :)) Vilt kaos i hjemmet er det akkurat no, men i kveld tror jeg vi har system i sakene igjen! I hvertfall i det meste av huset! ;) Du kan se HER hvordan det skal se ut før vi legger oss i kveld! Ha en fin mandag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så kjempe lyst og flott det ble:)
Kommer til å bli en helt annen gang:)
Fortsatt lykke til med prosjektet:)
Klem Merete

Anonym sa...

Utrolig hvor mye lysere det ble! :) Spennende :)

Har du valgt dørene som skal være der?

Mitt Kreative Krypinn sa...

Det ble kjempebra!
Og jeg er såååå imponert over hva dere får utført.
Greit å poengtere det med bærevegg, ikke så morsomt å få huset i hode :)
Lykke til videre!
Klem Marit

Ann sa...

Ja dette blir helt suuupert! :))) Du, planen om dører mellom gang og garderoberom ble forkastet! ;) Du kan lese om det/hvorfor her: http://glassveranda.blogspot.no/2012/11/gangprosjektet-rom-areal-planlegging.html Ja fant ut det kanskje var best å si noe om det Marit, i tilfelle noen i all sin iver hev seg rundt for å rive vegger de også! ;))

Ha en fortsatt fin uke! :0)