tirsdag 15. mai 2012

Gjør-det-selv/DIY: Hvordan enkelt og rimelig lage gardiner til terrassen

OK, etter å ha fått spørsmål fra fire hyggelige jenter bare siste døgn (!) om hvordan vi har laget gardinene på terrassen vår, hva de er laget av, hvor jeg fant stoff, utstyr etc., så kommer det nå et oppklarende - mer detaljert - "Gardiner på terrassen"-blogginnlegg! ;))

Gardinene på terrassen vår fungerer som fleksible "levegger" som kan justeres etter sol og vindforhold. Vi kan ha utsikt/utsyn når vi vil det, og skjerme helt eller delvis for innsyn når og der vi ønsker det, så denne løsningen kan virkelig anbefales! 

Denne levegg-løsningen er noe jeg og mannen skisserte oss frem til i fjor vår etter noen runder i tenkeboksen som følge av at vi i alle år har hatt flyttbare løse levegger på denne terrassen, -en løsning som var mere til irritasjon enn til glede ettersom de lett veltet når det var vind. Så til de av dere som har spurt om dette levegg-systemet er en ferdig pakkeløsning/byggesett som er å få kjøpt i butikken, så er svaret dessverre nei, denne gardiner-på-terrassen-løsningen har vi ikke sett noe sted, det var rett og slett bare noe vi tegnet og bygde etter veien-blir-til-mens-du går-metoden fordi vi hadde behov for en helt ny og mere funksjonell levegg/skjermvegg på terrassen vår ;) MEN: Det fine er at du nå skal få vite hvordan du kan bygge/lage dette selv! :))    

Først stolpene/ trekonstruksjonen: 

Høye stolper av trevirke festes på innsiden av noen av rekkverk-stolpene. (Beregn avstanden mellom dem ut fra bredde på gardin x 2 og ut fra eksisterende terrassestolper/ rekkverksstolper). Stolpene står på gulvet og du bruker avstandsklosser av tre eller lignende for feste "gardinstolpene" oppe og nede fast til terrassestolpen. (Festes på to punkter for at de ikke skal kunne diagonalvris av vær og vind). 

Vi lagde hver enkelt stolpe ved å skru sammen to og to lengder av materialdimensjon 36 x 68. Våre stolper er ca. 2,2 m høye. Bruk et vater til å finjustere stolpene slik at de står rette. Mellom to og to stolper, et stykke fra toppen (se bildet) skrur du så fast en liggende materiallengde (horisontalt) slik at 36 mm siden vender mot himmelen. Bruk vater også på denne før den festes. Gjør det samme med de andre stolpene. Stolpehatt/stolpekule lik den på bildet finner du rimelig på f. eks. Jula. (Prikken over i´en! ;))    

Så gardinene: 

Prinsippet er enkelt: Det er maljer (hull/"gardinringer") i tekstilen både oppe og nede, og disse er tredt på en flaggsnor både oppe og nede på gardinen. De to kraftige flaggsnorene (en oppe og en nede) er spent mellom stolpene (fra øyebolter). Det er to gardiner i hvert felt (to for å kunne ha en bærekrok på tauet/snoren oppe i midten). Du må bruke en kraftig tekstil som tåler fukt, og så må du spenne flaggsnorene stramt. Da blafrer de ikke i vinden. Blir det storm skyver vi gardinene til side og knyter de med gardinbånd (1 m løs flaggsnor) til stolpen. Tau og gardiner tar vi ned og lagrer tørt, inne, om vinteren.


Steg-for-steg, hvordan å lage gardinene: 
Vi har satset på rimelige gardiner som kanskje må byttes ut om 5-7 år, men de var greie å lage så det gjør ingenting! ;) Du kan sy slike selv av markise eller båtkalesjestoff, men hos oss ble det kjempedyrt fordi vi skulle ha så mange, og markiser ser ofte litt shabby ut likevel etter ti år. Å få sydd slike ble enda dyrere, så vi valgte å lagd dem selv. 

Jeg liker ikke å sy, i tillegg til at sømmer i regn fort blir stygge, så derfor valgte vi et stoff som ikke rakner. (Et som kun måtte klippes, ikke syes!) Vi har brukt en sterk, ganske tykk vokstekstilduk kjøpt i løpemeter! ;))) -Av en myk, matt, ikke-elastisk kvalitet. Tror det var på Jysk vi fant dette stoffet, men voksduk i løpemeter finner du i mange butikker. Prisen på gardinene i forhold til markisestoffgardiner ble så gunstig at jeg kunne ha byttet disse ut hvert år og likevel kommet billigere unna enn med markisestoff, sett over en tiårsperiode! ;) Gardinene hang ute i hele fjor fra påsketider til oktober, og de var like fine da vi tok dem ned, så dette er noe jeg trygt kan anbefale. Jeg vet ikke, men når jeg ser slitasjen i fjor (lik null) regner med disse vil holde seg helt fine i hvertfall i 5 sesonger før de må skiftes ut.  


Når du har funnet tekstilen du skal bruke, kjøp en gardinlengde for mye slik at du har en "testgardin" som du kan prøve å lage hull i før du lager alle. Spenn opp snorene og mål avstanden mellom snorene oppe og snoren nede. Det målet pluss 5 mm er passende avstand mellom hullene (dette målet gir deg avstanden fra øverkant av øverste hull til nerkant av nederste hull). De 5 mm sørger for at gardinen strammes (for å unngå blafring) når du henger den opp. Legg gardinen på gulvet og lag hull. Løsne flagglinen/snoren/tauet og tre på en gardin for å sjekke at alt stemmer. Passende avstand mellom hullene horisontalt (bortover) er ca. 20 cm. (NB! Husk at hullene nede på gardinen må være rett nedenfor de oppe på gardinen, hvis ikke vrir gardinen seg = ikke pent og ikke praktisk!)   

Til å lage hullene trenger du en hull- og maljetang. Det finner du til ca. 60,- kroner på f. eks. Biltema. Der finner du også maljer i aluminium svært rimelig (20 - 25,- kroner for en 20 pk.). (Aluminium så er du sikker på de ikke vil ruste). Flaggline selges rimelig både på Biltema og på Jula. Kroker o.l. til stolpene finner du også i disse butikkene, se i hyllene for båtutstyr, det som ligger der ruster ikke! ;)  Husk at det bør være en øyebolt også midt på hver opphengsline, -fordi ellers vil tyngden av gardinene gjøre at gardinene "sagger" på midten. Av samme årsak MÅ det være 2 gardiner i hver lysåpning (2 gardiner mellom to stolper).


Laaangt ble dette, men jeg håper det er til hjelp for andre som ønsker seg gardiner på verandaen, for gardiner på terrassen er faktisk noe jeg ikke begriper at vi har klart oss uten i alle disse år nå som de er på plass! ;))) Som sagt fungerer de som fleksible "levegger" som kan justeres etter sol og vindforhold. Vi kan ha utsikt/utsyn når vi vil det, og skjerme helt eller delvis for innsyn når og der vi ønsker det, så denne løsningen kan virkelig anbefales! Mange flere bilder fra denne terrassen og terrassegardinene våre: HER.

Ha en fin tirsdagskveld! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:20 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
For en herlig veranda du har:) kjempe koselig!
Fortsatt god kveld

Klem Merete

Unknown sa...

Fantastisk!!
Absolutt noe jeg har lagt på minne til sommerens prosjekter;)

Takk for at du deler, løsningen er genial og ikke minst lekker;)

KLEM

Anonym sa...

Dette var både en smart og vakker løsning ! Ville i samme slengen si at jeg setter stor pris på bloggen din. Jeg er innom hver dag og ser på de vakre bildene. Klem fra Margrethe - Sarpsborg

Unknown sa...

Dette var en kjempe smart idè!!
Nydelig terasse dere har ;o)))

Takk som deler!
klem Elisabeth;)

Gabriella - La famiglia Moskvil sa...

Hei!

For en idè!!!
Jeg har grublet i flere år på hvordan vi skal kunne spise grillmaten uten at alle forbipasserende ser på... Nå gjelder det å få herremannen med på et prosjekt! ;)

Si meg; har dere virkelig to lysthus?
Jeg hadde hvertfall STORkost meg på terrassen din!!! he-he!

Klem

Anonym sa...

Tusen takk for at du deler!!
det er en kjempe fin blogg du har, og flotte ideer!!!

mvh Hildegunn

Jorunns hobbyblogg sa...

oj, dette var helt genialt, tusen takk for tipset

Jorunn

Ann sa...

Tusen takk! :0)) Så flott Gabriella, ja dette er en helt super måte å skjerme for innsyn! ;)) Ja vi har to... kremt tre... lysthus/paviljonger! :D Men fiiine sånne, ikke sant? ;))) Det du ser oppå terrassen er "badepaviljongen", -der inni står spaet/jacuzzi. Paviljongen du ser i bakgrunnen er "Sommerpaviljongen", du kan se bedre bilder av den her: http://glassveranda.blogspot.no/2009/07/grillpaviljong-9-m.html I tillegg har vi lysthuset: http://glassveranda.blogspot.no/2010/04/oppussingsprosjekt-lysthuset-del-21-se.html Finnes også en bittebitteliten paviljong på tomten, det er ungenes lekehus/lekestue: http://glassveranda.blogspot.no/2010/05/ungenes-lekehus.html Vel, det tror jeg var alle runde hus på tomten kort oppsummert! -Og hvis noen lurer: Ja, jeg er veeeeldig glad i sånne små idylliske uterom i hagen! ;))

Ha en fin uke! :0)

Stor klem, Ann.

Tanja Mediå sa...

Hei :) Jeg elsker hele bloggen din, den nydelige terassen deres og ideen om gardiner som skjermvegger! Du skriver at du har brukt tykke voksduker. Jeg lurer på om du anbefaler å bruke sånne som er ganske tunge, helt glatte på den ene siden (gjerne mønstret) og litt "lodne" på den andre siden (uten mønster) eller om det er best å bryke tynnere voksgardiner? noen er virkelig ganske tykke og jeg er usikker på hva som er best til dette formålet?

Ann sa...

Hei, og tuuusen takk for så koselig en tilbakemelding, Tanja! :))

Vi valgte etter noen runder i tenkeboksen å bruke den tykkeste typen voksduk, -slike som er glatte på den ene siden og litt "lodne" på den andre siden som du sier. Disse er skikkelig kraftige, og tåler også at vinden sliter i dem. De blir heller ikke sprø av sollyset slik gardiner av ren plast kan bli etter noen år. Det kan godt være at typen "tekstilvoks"-duk hadde fungert også, men jeg har kun erfaring med denne typen voksduk, og dersom disse blir de stygge etter 5-6-år er planen å bytte dem ut med samme type voksduk som den vi bruker nå, for den er veldig praktiske, rimelig og i tillegg enkle å bytte ut! :)) Duk i løpemeter klippes i ønsket lengde + maljer av aluminium for hull og oppheng, null sying = heeeelt supert! ;)))

Lykke til! :0)

Stor klem, Ann.

Gyldenlakk - hage og pusterom sa...

Ble veldig inspirert av denne le-veggen deres - og lurer på om du har sydd sammen flere bredder for å få den høy nok? Hvor bred (høy) voksduk-stoff har du benyttet?

Takk for fine innlegg og inspirasjon!

Ann sa...

Hei, hei! :))
Hver duk er 140 cm bred og 2 meter høy. (Slike duker selges i løpemeter i de fleste stoff-butikker). Det henger to separate duker (140 + 140 cm side ved side) mellom to stolper, slik at en kabinkrok kan holde snoren oppe i midten, og for at gardinene skal kunne trekkes én til hver sin side som i et vindu! :o)

Tusen takk for så koselig en tilbakemelding, og masse lykke til med leveggen din! :0)

Stor klem, Ann.

Unknown sa...

Kjempefin terrasse!!!!! Det går ikke jordslag i gardinene?

Ann sa...

Tusen takk! :))
Disse har hengt oppe noen år nå, og de er like fine fremdeles. Men som sagt så regner jeg med at de må byttes ut hvert 5-7 år, fordi de da sannsynligvis vil være både værbitte og ha begynt å bli grå/svertet på baksiden. Men de var både rimelige og greie å lage så det gjør ingenting! ;) Som sagt så kan man selvfølgelig sy slike også av markise eller båtkalesjestoff, men hos oss ble det kjempedyrt fordi vi skulle ha så mange, og også markiser ser uansett ofte litt shabby ut etter ti år. Prisen på våre gardiner her, i forhold til markisestoffgardiner, ble så gunstig at jeg kunne ha byttet disse ut hvert år og likevel kommet billigere unna enn med markisestoff, sett over en tiårsperiode! ;)
Men har du en markterrasse, der regnvann kan sprette opp fra gresset på terrassegardinene, så kan det vel hende du får jordslag på dem over tid. (Men det ville også ha skjedd med markise/båtkalesjestoff). Våre gardiner henger jo 2-3 meter over bakkenivå, terrassen er utenfor 1. etasje hos oss, ikke utenfor sokkeletg., så her er ikke dette noe problem. Hadde dette vært en markterrasse hadde jeg kanskje valgt en tekstil av 100% polyester, tror jeg, for da kunne jeg tatt de inn og vasket dem hver høst før jeg la dem bort for vinteren. ...Eller kanskje hadde jeg prøvd voksduk uansett! :D De kan jo hvis "krise" legges på bakken, settes inn med husvask og spyles! ;) Her på vår terrasse oppi høyden fungerer voksduk helt supert, -ingen tegn på jordslag! ;)

Lykke til enten du velger voks, tekstilvoks eller polyester! :0)

Stor klem,
Ann.

Ann sa...

Ragnhild, dersom du får jordslag på tekstiler enten det er gardiner, puter eller andre ting, så ha 2 dl eddik i 1 liter vann og bløtlegg tekstilen i et døgn og skyll/spyl, da blir du kvitt det! -Gammelt båtkalesjetriks! ;))

Klem, Ann :0)

Unknown sa...

Tusen takk for utfyllende svar! Tror vi prøver voksduk først. Takk for inspirasjon.

Anonym sa...

Veldig mange fine ideer hos deg

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Tack för att du gav mig länken hit så jag lättare kan se hur ni har gjort:) Nu ska jag sälja in ide´n till gubben men det kommer inte bli några problem...
Lägger mig som följare av din blogg när jag ändå är här. Mycket fint att inspireras av :)

Ann sa...

Å så fint å høre at du fant hjelp i dette, og tusen takk selv Sylvia, ja for at du stakk innom her og vil følge med Glassveranda videre! ♥ Masse lykke til med prosjektet! :0)

Stor klem, Ann.

Anonym sa...

Tusen takk for glimrende løsning for veranda, dette må prøves :)

Mvh
Annbjørg