mandag 14. mai 2012

3 helt vilt kaotiske uker, og litt om gardiner på terrassen

Endelig kan jeg sette meg ned - stressfri og forholdsvis uthvilt for første gang på lang tid - godt plantet i sofaen etter de 3-4 travleste ukene jeg har hatt på mange, mange år! Ja helt vilt kaotisk har det vært hjemme hos oss! Først stod vi på som gale for å få unna en del ting og gjøre alt klart til den snille, myke, kjære tibbegutten Timian  skulle flytte hjem til oss og bli en del av familien vår. Alt gikk knirkefritt den første uken og både store og små hjemme hos oss var vilt begeistret for den helskjønne lille vofsen vår, men så begynte elendigheten... 

Etter knappe 1,5 uke hjemme hos oss begynte jeg å reagere allergisk på den lille hjerteknuseren vår. Først nektet jeg å innse at det hadde noe med valpen å gjøre. Jeg hadde jo vokset opp med hunder, og har aldri reagert allergisk på hunder før, så tanken på at det var Timian jeg reagerte på... nei det kunne det jo ikke være!!!... 

Etter enda noen dager måtte jeg til legen. Øynene var igjenklistret og knallrøde og klødde så mye at det lar seg nesten ikke forklare. Jeg hadde også fått et elveblest-lignende utslett på underarmene, halsen, brystet og under øynene som også klødde noe aldeles forferdelig! Jeg kom optimistisk hjem fra legen med øyedråper, allergitabletter og en sterk steroidsalve, og tenkte at dette går snart over... Det gjorde det imidlertid ikke...  

Timian ble badet i spesiell sjampo som skulle hjelpe til ved å fjerne allergener fra pelsen. Han ble også påført en slags væske som var anbefalt for å gjøre det mulig for en allergiker å bo sammen med hund, men til ingen nytte... Mor i huset ble verre og verre og måtte til slutt søke tilflukt på soverommet med kald våt klut over øyene i to døgn, det hjalp litt, men da jeg kom ned i stuen igjen var det like ille igjen etter bare fem minutter! Jeg begynte å ane at vi kom til å måtte gjøre det utenkelige: Vi måtte levere tilbake Timian!! Jeg må innrømme at jeg vurderte et øyeblikk å la hunden bli og heller selv flytte, for jeg kunne vel like gjerne ha røsket hjertet ut av ungene mine og trampet på det, for å fortelle ungene mine at valpen de var blitt så glad i måtte ut av huset, er vel noe av det vanskeligste jeg har gjort...  

Heldigvis finnes det engler på jorden, for et mere hjertegodt menneske enn oppdretteren som solgte oss Timian skal man lete lenge etter! Takket være henne ble det ikke så forferdelig for ungene å gi slipp på valpen som vi først fryktet, for hun (oppdretter) var rask å komme til unnsetning da hun fikk høre hva som hadde skjedd. Valpen fikk komme hjem til oppdretter igjen, der han hadde bodd de første fem månedene av sitt liv før han flyttet hjem til oss, og der han nå vil bo sammen med tibbemammaen, tibbepappaen, bestemoren og alle de andre han kjenner og som er glade i han. Det syntes selvsagt ungene ikke hørtes så verst ut! (Tusen, tusen takk for all hjelp snilleste May ♥ !) Valpen reiste hjem igjen for en uke siden, det ble unektelig litt tomt her og en del tårer til å begynne med, vi savner han alle sammen, men det blir heldigvis bedre etterhvert som tiden går... Vi kan nå se på bilder av Timian og smile når vi ser han. Han har det nok finfint hos oppdretter som bor på landet, for han er leken og glad i fart! Vi har mange fine minner fra den korte tiden vi fikk sammen med han, og han vil nok ha en egen plass i hjertet til ungene for alltid. 

Jeg har ikke røde igjenklistrede kløende øyne mer, eksemet er så å si borte, ungene har gått tilbake til fritidssyslene de hadde før valpen kom og valpen fant seg fort tilrette hos foreldrene sine og matmor igjen, så tross alt gikk det bra, og alt er tilbake til normalt igjen. Vi våger endelig se fremover igjen både store og små. 

Summen av de siste ukene gjør at jeg nå kjenner på at kroppen er nær totalkollaps, så nå skal jeg gjøre ingenting annet enn å sove, trene og tøye de neste par ukene! -Og kose meg med hage, hus, ungene og blogging! ;) Har også tre uker med ubesvart mail.., skal ta et dypdykk i den også denne uken. Rart hvordan det i lange perioder skjer ingenting i livet, og så plutselig skal alt foregå samtidig, det slår aldri feil! ;)) Den siste måneden min har vært slik. Veldig kjekt å være med på koselige ting, slik som konfirmasjonen til vår eldste gudsønn i helgen, men også kjekt å bli ferdig med et x antall undersøkelser/utredelser på sykehuset m.m. Men nå skal jeg prioritere meg, bloggen og lignende rolige helt stressfrie aktiviteter i mangemange uker fremover slik at jeg får hentet meg inn igjen. Jeg er forresten så glad for at jeg har bloggen å "søke tilflukt" i når jeg trenger å koble ut! -Og jeg er så glad og takknemlig for alle dere som pleier å stikke innom her! ♥ Noen timer med bloggen og jeg kjenner jeg har fått hvilepulsen tilbake! ;) 

Jeg har også sittet mye på terrassen den siste uken og bare sett på våren! :)) Det er fremdeles ganske tomt der, alle blomstene kommer ut til 17. mai tenker jeg, men hagemøblene er hentet frem fra vinterdvalen og "gardinene" på terrassen er hengt opp, og da ble det sommerstemning på terrassen med en eneste gang! 

Gardiner på terrassen tror jeg muligens er det lureste vi noensinne har kommet på! ;) De er fleksible "levegger" som kan justeres etter sol og vindforhold. Vi kan ha utsikt/utsyn når vi vil det, og skjerme helt eller delvis for innsyn når og der vi ønsker det, så denne løsningen kan virkelig anbefales! Trekonstruksjonen i seg selv er dekorativ også uten gardiner. Vi tar ned gardinene om vinteren og henger opp en lykt fra kroken midt i hvert av feltene. Jeg får stadig spørsmål om hvordan disse gardinene er laget. 

Prinsippet er enkelt: Det er gardinringer i tekstilen både oppe og nede, og disse er tredt på en flaggsnor både oppe og nede på gardinen. De to kraftige flaggsnorene (en oppe og en nede) er spent mellom stolpene. Det er to gardiner i hvert felt (to for å kunne ha en bærekrok på tauet/snoren oppe i midten). Du må bruke en kraftig tekstil som tåler fukt, og så må du spenne flaggsnorene stramt. Da blafrer de ikke i vinden. Blir det storm skyver vi gardinene til side og knyter de med gardinbånd (1 m løs flaggsnor) til stolpen. Tau og gardiner oppbevarer tar vi ned og lagrer tørt, inne, om vinteren. Bruk rustfrie kroker og ringer! ;)) Mange flere bilder fra denne terrassen og terrassegardinene våre: HER.


Ha en fin mandagskveld! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:7 kommentarer:

Arlens boblebad sa...

Det var trist å høre om hundehistorien, selv har vi to små puddler, og jeg kunne lett sette meg inn i situasjonen.Kanskje du skulle prøvd allergi vennlig hund?
Det er derfor vi har valgt puddler, siden min mann er veldig allergisk, men går veldig bra.
Likte veldig godt gardinene på terassen,tror det må prøves..
Klem Linn

Anonym sa...

Hei!
Så utrolig trist:( ikke særlig å oppleve dette for noen av dere. Føler veldig med deg!
Gardinene på verandaen ble kjempe fine:)
Sov godt

Klem Merete

Lillian sa...

Hei.
Det var trist å høre at dere måtte levere tilbake hunden. Har selv hund å har vokst opp med hund.Så de må være vondt å ikke kunne beholde den.
Men godt at dere fant en løsning :)
Men en annen ting, kan jeg spørre om du har laget gardinene til verandan selv? I såfall hvordan gjorde du det? Jeg har lett etter stoff jeg kan bruke og måter jeg kan gjøre det på, men ikke funnet noen løsning enno :( Håper du kan svare meg slik at jeg blir klokere :) Klem fra Lillian

Ann sa...

Takk for tipset Lill, men Timian blir nok den eneste hunden i vårt liv, vi har minnene med oss videre, jeg våger ikke ta sjansen på at det går bra med en allergivennlig hund, - for dersom det ikke går bra må ungene oppleve dette atter en gang :S -I tillegg må det jo være litt forvirrende dette her for hunden også... Huff, huff. Nei vi havner nok i Facebookgruppen "Hundemennesker uten hund" vi ;)

Gardinene på terrassen er kjempepraktiske! :)) Ja vi har lagd dem selv Lillian. Vi har satset på rimelige gardiner som kanskje må byttes ut om 5-7 år, men de var greie å lage så det gjør ingenting! ;) Du kan sy slike selv av markise eller båtkalesjestoff, men hos oss ble det kjempedyrt fordi vi skulle ha så mange, og markiser ser ofte litt shabby ut likevel etter ti år. Å få sydd slike ble enda dyrere, så vi valgte å lagd dem selv. Jeg liker ikke å sy, i tillegg til at sømmer i regn fort blir stygge, så derfor valgte vi et stoff som ikke rakner. (Et som kun måtte klippes, ikke syes!) Vi har brukt en sterk, ganske tykk voksduk kjøpt i løpemeter! ;))) Av en myk, matt, ikke-elastisk kvalitet. Tror det var på Jysk vi fant dette stoffet, men voksduk i løpemeter finner du i mange butikker. Prisen på gardinene i forhold til markisestoffgardiner ble så gunstig at jeg kunne ha byttet disse ut hvert år og likevel kommet billigere unna enn med markisestoff, sett over en tiårsperiode! ;) Gardinene hang ute i hele fjor fra påsketider til oktober, og de var like fine da vi tok dem ned, så dette er noe jeg trygt kan anbefale. Jeg vet ikke, men når jeg ser slitasjen i fjor (lik null) regner med disse vil holde seg helt fine i hvertfall i 5 sesonger før de må skiftes ut.

Når du har funnet tekstilen du skal bruke, kjøp en gardinlengde for mye slik at du har en "testgardin" som du kan prøve å lage hull i før du lager alle. Spenn opp snorene og mål avstanden mellom snoren oppe og snoren nede. Det målet pluss 5 mm er passende avstand mellom hullene (senter-senter). De 5 mm sørger for at gardinen strammes (for å unngå blafring) når du henger den opp. Legg gardinen på gulvet og lag hull. Løsne flaglinen/tauet og tre på en gardin for å sjekke at alt stemmer. Passende avstannd mellom hullene horisontalt (bortover) er ca. 20 cm.

Til å lage hullene trenger du en hull- og maljetang. Det finner du til ca. 60,- kroner på f. eks. Biltema. Der finner du også maljer i aluminium svært rimelig (20 - 25,- kroner for en 20 pk.). (Aluminium så er du sikker på de ikke vil ruste). Flaggline selges rimelig både på Biltema og på Jula. Kroker o.l. til stolpene finner du også i disse butikkene, se i hyllene for båtutstyr, det som ligger der ruster ikke! ;)

Husk at det bør være en øyebolt midt på hver opphengsline, -fordi ellers vil tyngden av gardinene gjøre at gardinene "sagger" på midten. Av samme årsak MÅ det være 2 gardiner i hver lysåpning (2 gardiner mellom to stolper).

Dette ble laaangt, men håper det er til hjelp! ;)

Masse lykke til, og ha en fin tirsdag! :0)

Stor klem, Ann.

Anonym sa...

Lenge siden jeg har lest her nå, og mye som har skjedd !!! Føler virkelig med dere som måtte returnere skjønne valpen. (Men selvsagt helsa først) Skjønner ikke helt hvor du henter all energien hen... jeg er frisk men er ikke i nærheten av å ha din kapasitet på å kjøre prosjekter i heimen ;-)Du inspirer !
hilsen hundevenn med Tibbe :-)

Ann sa...

Takk du, -ja for både det ene og det andre! ;) Synes nemlig selv at jeg ikke har energi til noen verdens ting lenger, får jo omtrent ikke gjort noe i heimen lenger etter at jeg ble revmatiker sammenlignet med hva jeg klarte med før! ;) Men, men... og takk og lov for at vi restaurerte og bygde på huset for mange år siden mens vi enda var på topp! :DD

Stor klem, Ann.

Ann sa...

NB, NB! Jeg har skrevet et eget DIY/Gjør-det-selv blogginnlegg om terrassegardinene våre i ettertid, du finner det her: http://glassveranda.blogspot.no/2012/05/gjr-det-selvdiy-hvordan-enkelt-og.html

Klem, Ann :0)