tirsdag 24. april 2012

Gjør-det-selv/DIY: En liten og lekker trappesperre/ trappegrind for liten hund

Dette er en av de tingene vi lagde i helgen. Dette er en liten levegg/"bom"/ trappegrind. Vi venter nemlig en nydelig liten firbent hjerteknuser til helgen, vi gleder oss veldig til at han skal bli en del av familien vår, men vi ønsker å holde han borte fra 2. etasjen i huset til at han har blitt helt stueren! ;) 

Gjør for ordens skyld oppmerksom på to ting: 1) Denne lille leveggen fungerer IKKE som baby/barnesikring. Til det MÅ man ha trappegrind som er fast i veggen, med lås/barnesikring, laget av hel vegg eller sprinkler tett i tett. (Vi har laget denne her av tekstil). 2) Til hund: Denne fungerer KUN nederst i en trapp, IKKE sett den som sperre på toppen av en trapp, for dersom den skulle velte kan hunden din falle ned trappen sammen med leveggen og skade seg! Når det er sagt: Har du en liten hund og setter denne nedenfor en trapp som sperre fungerer den heeelt utmerket! ;)) Slik lagde vi den: 

1) Mål trappehullets bredde/lysåpning på trappen din, trekk fra 3 cm så har du passelig bredde på trappesperren din. Lag en ramme som den på bildet: To lange vertikale pinner blir sidestolper/ben. Mellom disse to like lange horisontale materiallengder (pinner). (Bruk for eksempel materialdimensjon 15x45 mm). Skru delene sammen. Når rammen er ferdig, lag så en til ramme, akkurat maken til den første. Til slutt kapper du to korte lengder (ca. 16 cm) av material dim. 36x68 mm. Disse skal ikke skrues fast enda. Disse to skal bli "labber" på trappesperren din helt til slutt.   

2) Mal alle delene i ønsket farge. De to rammene dine skal når malingen har tørket og tekstilen er festet, skrues sammen, derfor trenger du ikke male de to flatene som skal klemmes sammen (se nedenfor).

3) Du trenger nå en litt kraftig tekstil som er pen på begge sider. (Alternativt kan du legge en dobbel tekstil med vrang-sidene rygg-i-rygg). Jeg klipte et stykke av en hvit duk som hadde fått kranglete flekker i ene enden. Enden uten flekker passet fint til dette formålet! -Gjenbruk! ;) Du kan jo velge en fargesterk tekstil om du foretrekker det. 

4) Klipp et stykke av tekstilen slik at det passer i rammen. Stift det fast med en møbelstiftemaskin til den siden av rammen som ikke er malt.

5) Når det er gjort: Legg den andre rammen oppå. Nå er trappesperren like fin fra begge sider. 

6) Reis trappesperren din og hold den slik med bena vendt mot taket. Mens den står slik skrur du "labbene" beskrevet i pkt. 1) fast til rammebena fra undersiden. En skru skrues inn i  hvert ben, det vil si to i hver "labb".

7) Snu nå trappesperren din slik at den blir stående med bena på gulvet. Du må nå enten skru sammen de to rammene til hverandre i toppen og avslutte med å montere et skapdørhåndtak på toppen som gjør den enkel å flytte på. Eller som kan du gjøre som oss: Vi fant et kraftig håndtak med fire skruehull (to i hver ende av håndtaket). To av skruene skrues ned i ene rammen, de andre to i den andre, og dermed holdes det hele på plass av seg selv.

8) Valpe-trappesperren er klar til bruk! :0) Fordi vi har brukt en tekstil er denne lett for meg og deg å flytte på, men ikke for valpen. -Og når valpen er stueren kan vi bare kvitte oss med denne trappesperren, uten å måtte sparkle skruehull og male vegg/gelenderstolpe! ;) Minner om at dette ikke fungerer på småbarn, og heller ikke på toppen av en trapp, kun nederst i en trapp for å hindre en valp i å gå opp trappen.    

Du skal du se et bilde av trappesperren i drift, plassert ved trappen, etterhvert, men nå blir det kvelden her, begynner å bli smal i øyene her jeg sitter! ;) Vi tenker bare valp vi denne uken, hele dagen og halve natten, har lest noen tusen sider valpe-info nå tror jeg, hi, hi, gjett om vi gleder oss! ;)) Ha en fin tirsdag! :0) 

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Så herlig idee, og kjempe fin ble den også:)
Dette var en idee å ta med seg videre!
Ha en fantastisk dag!

Klem Merete

Elin sa...

Heisann !
Skal dere få valp ?.....så kjekt. Gleder meg til å se den snart. Vi har nå hatt hund i over fire og har ikke angret en dag. Litt ekstra arbeid er det så klart , men mest er det glede, selskap , kjærlighet, moro og ikke å forglemme mer trim !
Så smart en trappesperre du har laget ! ....og du har sikkert valpesikret området i huset den skal ha tilgang til også.
En herlig tid dere går i møte. Husk å ta masse bilder. De vokser til i rakettfart !
Lykke, lykke til !

Anonym sa...

Nå har jeg fulgt bloggen din en god stund, men ikke kommentert før. Vil først si at dette er en av mine absolutte favorittblogger :)

Og så: lykke til med valpen. Kjenner at jeg er litt misunnelig! Vi har 3 voksne hunder, som vi selvfølgelig elsker, men det er ingenting som slår det å ha valp :)))

Mvh.
Irene uten blogg :)

Anonym sa...

Fint! Du har ikke tilfeldigvis et snasent tips til trappegrind (for barn) i sveitsertrapp med tømmervegg på ene siden og dreiet stolpe på andre? Her risikeres stadig liv og lemmer pga manglende god løsning...

Inspirerende blogg, forresten! ;p

Ann sa...

Tusen takk for både det ene og det andre! :))
Åh ja Elin, og Irene, nå gleder vi oss veldig! :))) Det ser og høres utrolig koselig ut med hund, vi har ikke hatt hund før, men besteforeldrene mine hadde det. Blir jo litt annerledes nå, for den gang var det bestemor som stod for oppdragelse og dotrening, vi ungene bare lekte og koste med den! ;)) Vi har valpesikret, og sperret av, 1. etasjen slik at den ikke har tilgang til 2. etasje (soverommene + bad) eller sokkeletasjen (ungenes lekerom o.l.). Om vi har tenkt på alt her i stue/kjøkken/gang/terrasser m.m. vil vise seg, men jeg håper virkelig vi har tenkt på alt nå... er jo som da vi fikk baby for første gang, er livredd for å gjøre noe feil, men det gikk jo bra! ;) Kan jo hende vi må justere en del ting etter hvert som vi ser hvor kreativ den lille er! :D
Du med sveitsertrapp: Kanskje kan dere lage en tett liten gjerdemodul, en miniversjon av det vi lagde her (som rekkverk): http://glassveranda.blogspot.com/2011/07/prosjekt-ny-terrasse-del-5.html Slike gjerdeelementer selges også ferdige hos mange byggevarehus. Du bare hengsler den i steder for å sette den fast mellom to gjerdestolper. En barnesikret slå/lås i andre enden så har du et grovt, rustikt trappegjerde/grind som du kan male i samme farge som f. eks. stolpen? Bare en forslag! ;)

Ha en fortsatt fin uke alle sammen! :0) Her i huset fortsetter vi med valpeforberedelsene! ♥ :)))

Stor klem, Ann :0)