lørdag 14. mai 2011

Drivhus-idyll

Ekte drivhus-idyll, det har jeg drømt om så lenge jeg kan huske, ja helt siden jeg var liten, men da vi kjøpte huset og eiendommen var det jo en million andre punkter på "Må-gjøres"-listen vår som hastet mer enn drivhus! ;) Fordi vi hadde planer om å tredoble husets størrelse, totalrestaurere og bygge om allerede eksisterende del av huset, bygge lysthus, skifte alle tak, en del grunnmurer, etterisolere, skifte ut og flytte på alle vinduer m.m., og skulle gjøre alt arbeidet selv, så hadde vi mer enn nok å ta tak i! Av samme årsak var det heller ikke aktuelt sett i et økonomisk perspektiv å skulle låne penger til drivhus. Men den som venter på noe godt... hi, hi! ;))

Nå, ca. 14-15 år senere, er drivhuset endelig ferdig! Og gjett om her er drivhus-idyll! :)) Her slipper ingen plastpotter i grelle farger inn, her skal det hovedsaklig være krukker og plantekar av blek gammel terracotta med ekte patina, potter og plantekar av torv, noen i sink, noen i keramikk, men ikke av plast!

De grå kvadratiske pottene av pappkartong har jeg kjøpt på Plantasjen. De brune torvkrukkene er gamle, men ubrukte, "Jiffy-pots"! Disse ble solgt i min oldefars butikk, men hvor gamle de er vet jeg ikke. Dette er litt av "restlageret" ;) Jeg har mange i originalemballasje, og ut fra emballasjen vil jeg tro de er fra 50-60-tallet, men jeg vet ikke. Jeg skal ta noen få i bruk hvert år, men skal først å fremst ha dem til pynt her inne i drivhuset. (Ikke for det, de fungerer helt utmerket, men for meg har de stor affeksjonsverdi og jeg vil de skal vare leeenge! ;))

Joda, etter å ha sett det hele for meg i tiår, drømt om hvordan det skulle bli å ha eget drivhus, så må jeg bare si at drivhus-idyllen jeg har fantasert om i alle år faktisk er minst like idyllisk i virkeligheten! :)) Drivhus er terapi! Drivhus kan anbefales! Og viktigst av alt: Dersom drivhus for deg i dag bare synes som en fjern drøm laaangt frem i tid, fortvil ikke, det var det for meg også til inntil få år siden! ;) Egentlig er vi faktisk heldige vi som ikke bare kan løpe å kjøpe alt vi kunne tenkt oss i samme øyeblikk som vi kommer til å tenke på tingen, f. eks. et drivhus, for jeg er sannelig ikke så sikker på at gleden jeg nå føler over å endelig eie et drivhus hadde vært like stor dersom jeg hadde fått det levert ferdig på døren like etter at vi hadde kjøpt huset og tomten! ;) Det er mye glede i det å glede-seg-til!

Drivhuset stod ferdig i fjor sommer, men det mangler enda et par detaljer. Blant annet over døren og rundt døren. Disse detaljene skal du etterhvert få se, for de er nå laget og ligger nymalt til tørk midt på stuegulvet vårt! ;) En annen ting det manglet var vann, men O store glede: Denne uken fikk jeg også vann i drivhuset! Hi, hi, jeg måtte bare ta et bilde av rennende vann også, gleden var helt ubeskrivelig da jeg endelig kunne tappe vann fra kranen! :)))

Jeg kom sent i gang med plantingen i år, men noen små grønne spirer har kommet opp av jorden! "Babyene" mine strekker seg fort, så det blir nok tomater m.m. i år også, om det blir i juli eller i oktober gjenstår å se! :D

De små potte-fugleskremslene mine av strå er nok mere søte enn de er skremmende, men det gjør jo ikke noe for det er ingen fugler i drivhuset uansett! ;) Hvordan jeg har lagd den blå vannekannen med polkadots på kan du se HER. Hvordan du lager tavleskilt på en sinkkanne ser du HER.

En hyssing henger over vasken mellom to av stenderne (veggbjelker) i drivhuset. Her har jeg hengt opp et par små sinkbøtter med ting i som er ofte i bruk. Her er alt lett tilgjengelig og riktig så dekorativt ble det også. Sinkbøttene kjøpte jeg på et gartneri i fjor... jeg er litt usikker, men tror også de er fra Plantasjen.Små skilter med hverdagsfilosofi, små vers eller uttrykk er også koselige ute i drivhuset...


Jeg har flere slike eggekurver, jeg har dem inne i stuen og spisestuen om vinteren, men om sommeren må jeg ha dem med meg ut! De er så vakre der de henger, og denne har jeg fylt med noen bittesmå Jiffy-pots av brun torv. Lekkert sammen med grått metall, hvitt treverk, grønne vekster og flommende dagslys!Hvordan du lager slike små blomsterpotte-tavler ser du HER. Hvor jeg har funnet alle de gamle skjønne terracotta-krukkene ser du HER.
Fra en krok under hyllen over benken henger også noen hageredskaper.
Dette er mitt siste "loppefunn"! To kjempestore Norgesglass fra min oldemors kjøkken! De lå i en gammel trekasse på mine foreldres garasjeloft! De var fryktelig møkkete, men glass er glass, etter en runde med varmt vann, Salo og skurekost var de skinnende blanke og rene som da de var nye. Jeg har fylt glassene med gamle Jiffy-pots-plantebriketter av torv, og her skal de stå til pynt på hyllen over oppvaskbenken i drivhuset! ;)

Disse bildene er fra østveggen i drivhuset, min kjære holder på å montere metallreoler på hele vestveggen! Her skal plantebrett m.m. stå. Bilder kommer senere. Jeg må også bestille en elektriker. Det ligger kun en slengledning fra huset bortover til drivhuset i dag, men det blir, det blir! ;))

Ha en fin lørdag! :0)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


8 kommentarer:

Bettum Villa sa...

Hei og hå.
Nå har jeg aldri drømt om no drivhus, men jeg kan likevel si at disse bildene fristet. Ser jo veldig idyllisk ut! Og nostagisk landlig (I like).
Mine drømmer går vel mer i gaten bugnende hobbyrom og/eller flott uteplass. Jeg har ingen av delene, men drømmene er der. ;) Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

Setter veldig pris på alle ord du legger igjen inne hos meg. For min del så har det ikke noe å si hvor ofte folk kommenterer, men hva de sier.

Klem Madelén

Prinsessen paa erten sa...

Fantastisk!!

Sommerhuset i bakken sa...

For et fantastisk drivhus! Det må vel være et drømmedrivhus. Så utrolig flott! Sukk, sukk og dobbelt sukk. Heeeelt nydelig!

Anonym sa...

Veldig plagsomt med musikken, burde vert en lett tilgjengelig knapp for å stenge den av!

Men meget pent drivhys da, Gleder meg selv til å få mitt eget drivhus på plass

Ann sa...

Tusen takk for koselige tilbakemeldinger, ja takk for både det ene og det andre! ;))
Når det gjelder musikken på Glassveranda: Musikken kommer fra en virtuell Ipod som du alltid finner under nederste blogginnlegg her på Glassveranda. Der kan du enkelt velge å slå av musikken, spole i spillelisten, velge en annen sang med "Menu"-knappen m.m.
Jeg storkoser meg ute i drivhuset, noen storproduksjon av planter vil det aldri bli der ute i mitt drivhus, kun planter til eget bruk og ikke flere enn at jeg enkelt klarer å følge dem opp med vanning m.m., men den herlige sommerlige - og rooolige - stemningen som jeg forbinder med drivhus er heldigvis ikke avhengig av antall planter! ;) Et drivhus i hagen kan anbefales på det varmeste, stort eller lite, mange eller få planter! :))

Ønsker dere alle sammen en fortsatt fin uke! :)

Stor klem, Ann.

Husfruen of Hilltop House sa...

For et drømmedrivhus! Kan tenke meg at du koser deg med å pusle her inne. Hvor har du forresten kjøpt de fine eggekurvene? En sånn har jeg veldig lyst på.
For min del er jeg forresten i gang med å lage kjøkkenhage for første gang, og det er veldig spennende å se at det spirer og gror.

Ann sa...

Hei og takk! :0) Men oj, det vet faktisk ikke, -det var blomsterdekorasjoner oppi disse eggekurvene da vi fikk dem i gave av noen venner! :) De er kjøpt hos en av blomsterkjedene, husker det var en logo utenpå cellofan-papiret.., men jeg husker dessverre ikke hvilken... Hvis noen andre leser dette innlegget og vet hvor man får tak i slike kurver så skriv det gjerne her nedenfor! Det kan være flere som er på utkikk etter slike og selv skulle jeg gjerne hatt enda flere! :))

Masse lykke til med kjøkkenhagen din! Gleder meg på dine vegne, hi, hi, koselig å se det spire og gro og ekstra koselig er det med grønnsaker og urter fra egen hage! ;))

Stor klem, Ann.

Villa Waleur sa...

Å dette var nydelig. Kanskje jeg også er så heldig om 10-15 år ;)