søndag 6. mars 2011

Store, myke, fastelavnsboller med vaniljekrem og varme bjørnebær! Mmmmmm...!

I dag har jeg bakt disse store, myke, fastelavnsbollene med vaniljekrem og varme bjørnebær! Kort beskrevet: Mmmmmm...! :)) De smakte heeelt smaskens, riktig så lekre ble de å se på, og enkle å lage var de også!

Dette er fastelavnsboller av den typen som stekes i ovnen, ikke slike som stekes i smultgryte og rulles i sukker, men du verden de skapte sannelig fastelavnsstemning i hjemmet likevel! ;)

Dette trenger du for å lage 12-14 boller:

600 g siktet hvete- eller speltmel
120 g sukker
1 pose tørrgjær
2 ts kardemomme

1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
3,5 dl melk
100 g smør
1 egg for å pensle bollene med.


1) Bland alle tørre ingredienser i en bakebolle.

2) Let opp en liten kasserolle og smelt smøret. Ha melken i smøret etterpå.

3) Hell den ca. 37 grader varme melke-smør-blandingen over i bakebollen med de tørre ingrediensene i.

4) Elt til en jevn deig. Ser deigen for tynn/klissete ut så ha i litt mere mel.

5) Legg et klede over bakebollen og la den heve til ca. dobbelt størrelse.

6) Deretter knar du deigen godt sammen og deler den inn i 12-14 biter som du ruller til boller. Sett bollene på et stekebrett, legg et klede over og la de heve i en halv time.

7) Visp sammen egget oppi et glass og pensle deretter bollene med eggeblandingen. Stek bollene midt i ovnen på 210 ºC i ca 10 minutter.

Når bollene av avkjølte (ca. romtemperatur) bruker du en kniv til å dele dem i to.

Varm hele bjørnebær (bringebær og multer går også fint) i en kasserolle på svak varme så de ikke svies. (Poser med hele frosne bjørnebær selges i vanlige dagligvarebutikker). Ta litt av sausen fra bærene i en spiseskje og dynk bollebunnene litt med den varme bærsausen.

Visp vaniljekrem. Legg en stor kremdott på bollebunnen. Så en stor skje lune bjørnebær. Avslutt så med en stor dott vaniljekrem igjen før du legger bolletoppen lett på. Legg gjerne noen varme bjørnebær på fatet ved siden av krembollen til bynt. Ha tørr melis i en liten tesil og la det "snø" over bollen, pyntebærene og på fatet for øvrig.

Sjokoladeblomster og annen sjokoladepynt selges i små esker i vanlige dagligvarebutikker og er fine å pynte kaker og desserter med. Men du kunne like gjerne ha pyntet med et friskt grønt mynte-blad eller kanskje med litt sjokoladesaus kunstnerisk og litt vilt fordelt i form av tynne streker på fatet. "MMmmmmm!" blir det garantert uansett! ;)


Jeg ønsker deg og dine en finfin fastelavnssøndag! :O)

Klem,
Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

2 kommentarer:

Lene sa...

Nam, dette så virkelig godt ut. Vann i munnen.

Synøve sa...

Wow, det gjorde du med pizzazz! Sååå deilig, dette skal prøves med restene, kanskje imorgen :)