onsdag 23. mars 2011

Prosjekt Smykkestativ - Del 2: Slik lager du din egen smykkestumtjener!

Skissen av smykkestumtjeneren ser du HER, og nå skal du få "Gjør-det-selv"-oppskriften slik at du kan lage en lignende dersom du har lyst på en smykke-stumtjener du også.

Dette trenger du:

- Litt restmaterial til bunnplate og en 8-kantet liten ”topp” som krokene/smykkestengene skal festes i
- 1 stk. gjengestang – M12 (12 mmm)
- 4 stk. muttere M12
- 8 stk. kroker (stenger for å henge smykkene på)
- En stk. dusjforhengsstang og et endefeste for slike stenger.
Disse metalldingsbomsene får du tak i på Jula, Biltema eller lignende sted.

Du trenger videre:
- En boremaskin
- Et bor dim. 12 mm (og i tillegg eventuelt et bor dim. 20 mm)
- En metallsag eller en vinkelkutter for å sage gjengestang og mettallrør
- En skiftnøkkel og en tang for å stramme mutterene skikkelig
- En stålfil

Da er du klar til å begynne:

1) Først skjærer du bunnplaten i en ønsket størrelse og form. Jeg har valgt en litt tykk variant av material i dimensjon 36 x 198 til både bunnplaten og den lille topplaten. Dette gir en solid og stødig fot på smykkestumtjeneren, og en topplate som du trygt kan skru i uten fare for at den klyves.

2) Hvor stor du lager bunnplaten er ikke så viktig, men tenk på at den skal kunne stå stødig og ikke tippe om ungene drar litt i smykkene dine! ;) Det samme gjelder toppen. For at toppen skal beholde balansen bør den være en rund sirkel, ikke en oval, men du får en mere stabil innfesting av smykkestengene hvis du velger en 8-kantet. Jeg valgte derfor en 8-kantet.

3) Bor et gjennomgående hull midt i både bunnplaten og i toppen. Bruk et bor med dimensjonen 12 mm.
Her ser du det 12 mm hullet ("opp-siden" av bunnplaten).
Her ser du undersiden av bunnplaten min. Her er hullet 20 mm stort med en mutter inni. (Se punkt 5). (De hvite sirklene er bare noen filtknotter/filtputer, -slike som brukes under stolben o.l. for å beskytte underlaget mot riper ;))
4) Nå må du bestemme/beregne hvor høyt ditt smykkestativ skal være. (Mitt blir ca. 80 cm høyt). Kapp gjengestangen i ønsket lengde med en metallsag eller en vinkelkutter. (Husk på at øyeskruen/pynteknotten som skal monteres på toppen helt til slutt også bygger noen cm!)

Montér den ferdigkuttede gjengestangen til bunnplaten med en mutter på hver side. NB! NB! Dersom du ikke skal ha ”føtter” på platen (under bunnplaten) så må du la mutteren på undersiden gå inn i platen slik jeg har gjort (se bildet). Dette gjør du ved å bore ett ca. 1 -1,5 mm dypt hull fra undersiden av bunnplaten med et bor dim. 20 mm.
- Og her ser du overflateskruen slik den skrues inntil toppen på bunnplaten.
5) Røret vi bruker for å skjule gjengestangen med, er en dusjforhengstang. Den er perfekt fordi konstruksjonen blir skikkelig tight og stabil, men en standard dusjforhengstang av aluminium er i utgangspunktet akkurat litt for liten/smal innvendig til å gå utenpå mutterene, så du må derfor pusse/file litt av de skarpe hjørnene på mutterene for å klare å tre den utenpå. Når røret går utenpå (NB! Det skal være tight!), tar du det av igjen og fortsetter:


6) Du må nå kappe dusjforhengstangen i riktig lengde. Hold røret opp ved siden av gjengestangen. Sett enden ned på bunnplaten og sett et strek med sprittusj der den må kappes. Hvor? Jo røret skal stoppe innunder den lille topp-platen/hjulet av tre som skal holde krokene/smykkestengene. Og når hjulet av tre har kommet på plass skal 8-10 mm av gjengestangen stikke opp av hjulet/topplaten. I mitt tilfelle er toppplaten 36 mm tykk. Lengden på dusjforhengstangen/røret blir derfor:
Gjengestangens lengde - 36 mm - 8 mm = dusjforhengrørets lengde
Kapp røret.

7) Skru på 2 stk. muttere høyt oppe på gjengestangen. Riktig høyde er når den øverste av de to mutterene stikker ca. 1 mm opp av dusjforhengstangen. Skru de to mutterene mot hverandre slik av de låses der oppe, og deretter trer du på røret!

8) Er alt nå gjort riktig vil dusjforhengstangen nå dekke alle de tre mutterene på gjengestangen! Både den nederste og de to øverste. (Vel, den øverste skal stikke opp 1 mm).

9) Nå kan du tre dusjforheng-endefestet over stangen og skru festet fast til bunnplaten.

10) Nå mangler bare toppen-platen, smykkekarusellen, den som smykkene skal henge på! :))
11) Toppen er skåret 8 kantet med en sag og pusset lett over med et sandpapir, på samme måte som bunnplaten, og den er også laget av samme materiale som bunnplaten. (Materialdimensjon 36 x 198).
Hvor vid/bred du vil ha karusellen er en smakssak, men mitt stativ skal stå inni et ganske smalt skap, og derfor valgte jeg å lage toppen på min smykkestumtjener 6 cm bred. Med krokene/smykkestengene montert på blir diameteren på selve smykkekarusellen 28 cm. Da passer den heeelt perfekt inn i skapet mitt! ;))
12) 8-kantet topp har fått 8 smykkearmer! En smykkearm er fastet med to små skruer til hver av de 8 sidene. Og vips: Smykkestativet er ferdig!! :))
Da smykkestumtjeneren var ferdig og alle delene passet perfekt i hverandre, plukket jeg delene fra hverandre igjen for å male den (treverket). Da malingen var tørket skrudde jeg den sammen igjen. (-Og tok monteringsbildene :))

Det tok ca. tre ganger lengere tid å lage dette bloggeinnlegget enn det tok å lage selve smykkestativet, hi, hi, :))), så jeg håper virkelig at noen av dere vil ta denne "Gjør-det-selv"-oppskriften i bruk! ;))
Da gjenstår bare en ting: En øyeskrue til toppen! Den er ikke med på bildene her, men du ser den på skissen i Del 1. Glemte å kjøpe den, men skal på øyeskruejakt i dag! ;) Håper jeg finner en i krom. Vet du hvor de selger slike? Har sett de mange steder i rustfritt stål, matt, så finner jeg ikke en i krom, blir det en industriell look på denne smykkestumtjeneren! :)) Jeg har også vurdert å heller sette en eller annen vakker glass- eller porselensknott her på toppen, eller kanskje et spir som på paviljongene våre? Hi, hi, vi får se, vi får se... Bilder av smykkestumtjeneren min 100% ferdig og i sitt rette miljø, der hvor den skal stå, kommer i løpet av uken!

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

4 kommentarer:

(eddas) sa...

Kjempefint:)
Ha en kos vårdag...
klemklem

Laila sa...

Kjempesmart, og hvis klossen hadde vært litt høyere kunne du hatt små kroker under de store, til ringer.
Bare en tanke fra en som har liten plass.
Ha en fortsatt fin dag, klem Laila

Line fra huset på landet sa...

Nå ser jeg det har skjedd mye siden sist. Du har så fantastiske mange og utrolig gode tips, ideèr og step-by-step hvordan å lage ting du Ann:) jeg blir SÅ inspirert.
Denne siste her med smykkestativ for eksempel..kjempesmart!
Håper alt er vel med deg og dine;)
Gode klemmer fra Line

Ann sa...

Tusen takk for koselige tilbakemeldinger! :)) Plass til ringer ble det også! ;)
Ha en fin ny uke! :0)

Klem, Ann.