tirsdag 8. februar 2011

Tid for å planlegge sommerens hage- og uteromsprosjekter!

Jeg skulle bare lete igjennom arkivet over vår- og sommerbilder fra hagen vår, men så ble jeg sittende å drømme om sol fra knallblå himmel, sommerdufter, soloppvarmede terrassegulv, ferske jordbær, travle surrende humler, frodige grønne trær, varm sommervind, fargerike blomster og alt det andre herlige som hører sommeren til! -Jeg ble sittende leeeenge! :O)

I utgangspunktet skulle jeg bare velge ut ett bilde fra hagen i full fart: "Lengter du etter sommer, sol og blomstring? Det er enda et stykke igjen til våren, men vi kan jo jukse litt her på bloggen og dele bilder og minner fra tidligere sommergleder og sammen drømme oss vekk :)" -Dette skrev Anne på Moseplassen, og det hørtes sannelig ut som en vidunderlig idé for gudene skal vite at i hvertfall jeg lengter etter våren nå om dagen, og jeg er sikkert ikke alene om det!

Det øverste bildet til venstre er av paviljongen vår. Mer om den kan du lese HER.

Syrinene i hagen vår kan du lese om HER.

Oliventreet står i lysthuset vårt. Det kan du lese om HER. Bildet rett til venstre er fra lysthustrammen. Flere bilder av den HER.

Det jeg kanskje gleder meg aller, aller mest til er å stelle og stulle ute i drivhuset! Gleden over å endelig kunne stikke fingrene ned i varm soloppvarmet jord om våren kan nesten ikke beskrives! Dersom du ikke har noe forhold til hagearbeid vil jeg virkelig anbefale hagearbeid på det varmeste! Hagearbeid er balsam for sjelen!

Mer om drivhuset: HER.

Flere bilder fra terrassen: HER og HER.

Stemorsblomster er kanskje verdens enkleste blomst å få til å blomstre i hagen! Den er ikke kravstor og klarer seg stort sett selv! Jeg synes de er aldeles nydelige! - Og så er det jo så fint at man kan sette dem ut så tidlig om våren! I og med at de tåler litt frost er stemorsblomstene blant de aller første jeg setter ut på terrassen om våren! Bildet er av en stor krukke blomstrende mini-stemor som pleier å stå på bordet på terrassen utenfor ungenes lekehus, i hagen. Flere bilder av lekehuset HER.
Jeg gleder meg også til å hente frem den blå sykkelen igjen som pleier å stå til pynt ved siden av en hvit benk nedenfor jordbærlandet vårt. Jordbærlandet ser du HER.

Jeg gleder meg også til å ta våronna i barkebedene våre! (Litt om våronn og barkebed: HER). Våronna gjør jeg alltid ferdig før 17. mai, -dagen da alt må se "perfekt" ut i hagen etter vinterens herjinger. 17. maitoget passerer huset vårt, så det hviler et ekstra ansvar der føler jeg, hi, hi, men det er greit for jeg koser meg skikkelig ute i hagen om våren! :))

Her et til bilde fra drivhuset. I en periode om våren bærer jeg ut krukkene om dagen, for så å bære dem inn i drivhuset igjen om natten for å unngå nattefrosten. Jeg er nok ikke den eneste som holder på på denne måten? Er man hagegal, så er man hagegal og da KLARER man bare ikke vente til i juni med å få ut sommerblomstene! :)) Noen krukker "må" ut på terrassen allerede til påske, og da MÅ de inn igjen om natten. Andre "må" ut før 17. mai, og heller ikke da kan man være helt trygg for nattefrosten...


Litt grillmat og tapasretter synes jeg også hører sommeren til, gjerne i kombinasjon med et glass god vin på terrassen ved solnedgang. Å spise under åpen himmel gjør vi så ofte vi kan, -sammen bare vi som familie, eller sammen med venner, og jeg koser meg godt alene også jeg, med en god bok og noen ferske søte melonbiter i lyden fra kvitrende fugler, summende humler og sommerglade barn som leker, ofte i skyggen fra epletreet. Åh SOM jeg lengter etter sommeren!

Jeg ble ikke ferdig med den delen av hagen hvor hagebenken henger i fjor sommer, (flere bilder av hagebenken HER), så nå gleder jeg meg veldig til å fortsette straks snøen har smeltet!Noe av det aller beste med sommeren er ferske bær, frukter, grønnsaker og krydder, -helst fra egen hage! Det vokser ikke kiwi i hagen vår, men de smaker utrolig godt sammen med melon og søte jordbær ute på terrassen likevel! ;))

Jordbærlandet vårt er ikke så stort, men det holder oss med flere jordbær enn det vi selv klarer å spise i løpet av sommeren! Ferske saftige søte nyplukkede jordbær, smaken, duften, fargen, -er nok noe av det første jeg tenker på når jeg tenker på sommer! Ingenting er vel som en jordbærsuss på kinnet fått en varm sommerdag av et solbrunt, lykkelig og smilende barnefjes! :))

Det er bare uker igjen til årets første vårmåned er i gang, og nå er det tid for planlegging av årets hage/uteromsprosjekter! Tenker du nå "Huff ja" og "Om bare..." så kan jeg trøste deg med at det kun var et gammelt lite slitt hus, en tom plen, en humpete grusvei og en fullstendig overgrodd hage/bringebærris/kompostdunge her da vi kjøpte huset/eiendommen.

Vi har utbedret hagen litt etter litt over en 12-14 år nå, og i sommer skal vi rive den gamle sør-øst-terrassen (ikke denne på bildet!) og bygge en ny. Det går ikke så fort her hos oss ettersom vi gjør alt arbeidet selv, men litt etter litt har det da blitt både trær, barkebed, grillpaviljong, lysthus, badepaviljong, drivhus, sportsbod, terrasser og brostein hjemme hos oss, og jeg føler at jeg og min kjære er levende beviser på at ingenting er umulig, det umulige tar bare lengere tid! :)) -En gammel og utslitt klisje, ja, men det er likevel så sant, så sant!! Har du en hage "det ikke er håp for", så ikke tenk "Krise!", tenk "Mulighet!" ;) -Start i én ende av hagen i år, og skap hagen litt etter litt over noen år fremover!

Hage- og uteromsprosjekter kan være kjempegøy, eller det kan også være et slit, et stress, et ork! Mitt råd er å bruke hele sommeren på ett prosjekt, gjør litt nå og litt da, og ta heller neste prosjekt neste år! Ikke forsøk å klem alt inn på én og samme sommer fordi du vil ha alt ferdig med én gang! Da blir det så mye å gripe fatt i at faren er stor for at prosjektene dine aldri blir påbegynt i det heletatt. Har dere økonomi til å leie inn folk til å gjøre jobben for dere så er dette en helt annen ting, men jeg og min kjære har alltid hatt mer enn nok med å finansiere planter, trær og material til alle prosjektene/planene våre, -å skulle leie inn folk til å gjøre arbeidet for oss i tillegg har aldri vært noe tema, -da hadde vi aldri noensinne fått råd til å gjøre noe som helst i hus og hage. Nei for oss "vanlige dødelige" er det bare å ta tiden til hjelp, på denne måten kan dere kose dere med hage- og uteromsprosjektene, og dere unngår at det hele bare blir et pes! "Må-gjøres-NÅ-med-en-eneste-gang!"-prosjekter er ikke noe koselige! Ikke ødelegg sommeren med stress, det kommer flere sommere, jeg lover! ;)

Jeg har krukker med lavendel både på trappen utenfor ytterdøren vår, i lysthuset, i paviljongen, i og utenfor drivhuset, på lysthustrammen, ja over alt i hagen om sommeren, og med lavendel følger en himmelsk herlig sommerduft og dermed også humler! Humlene er ikke bare nyttige, de er snille også! Jeg kan sitte ved siden av lavendelen å lese i en bok, og travle humler flyr forbi hele tiden, av og til kræsjer de i hodet på meg også der jeg sitter, men jeg har aldri noensinne blitt angrepet av en humle. Ondskapsfulle humler finnes ikke! De er alt for målbeviste og arbeidssomme til å ta seg tid til å angripe en jordbærspisende tobarnsmamma som koser seg i solen! :)) Humler er noe av det koseligste jeg vet! Jeg gleder meg like mye til å se årets første humler hver eneste vår! Når humlene kommer frem igjen er det endelig sommer!

Det siste bildet i dette innlegget, det av humlen med snuten borret godt ned i en av de bittesmå klokkene på en velduftende lavendelstilk, får bli mitt bidrag til Moseplassens "Frøken Solslikk"-konkurranse. Alle bildene i konkurransen skal ha et "Frøken noe"-navn, og jeg har gitt mitt bilde navnet "Frøken Honningslurp" :))

Jeg håper vår- og sommerbildene hos Moseplassen, og disse fra hagen vår, vil vekke vårfølelsen i deg også! :) Du finner også en link som heter "Vakre uterom" i menylinjen rett under headeren/logoen her på Glassveranda dersom du vil ha mer inspirasjon til sommerens hage- og uteromsprosjekter!

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

9 kommentarer:

w sa...

Så flotte bilder:)

Jeg har et spørsmål, hvordan får du bildene på siden til å bli linker. Blir veldig glad hvis du vil svare meg:)

W

Husfruen of Hilltop House sa...

Så masse herlige sommerbilder!
Ja, vi er nok mange som lengter til våren nå. :-)

Anne (Moseplassen) sa...

For et praktfullt innlegg :)
Hurra for hage!

Og kjempehyggelig at du vil være med på konkurranse.

Linda sa...

Nydelig innlegg med nydelige bilder:) Ja nå lengter jeg også veldig, men enda så er det nok litt igjen:) så jeg smører meg med tålmodighet:) Klem

Kristin Aurdal sa...

Så utrolig mange flotte bilder du har tatt, det var virkelig en fryd å lese innlegget og se på alle de fine bildene.
Ser at dere har stått på og jobbet en masse i de årene dere har hatt hage så flott som dere har fått det.
Du får ha lykke til i konkurransen :-)

Mita på landet sa...

For noen herlige bilder! Jeg gleder meg definitivt til vår og sommer!:)

Torill sa...

Åååå så fantastisk! Likte det bilete med lilla syrin, ingenting duftar betre i vinden.

Eg vert sjuk av bileta dine, eg lengtar slik! Diverre er sommaren kort og full i regn, men vi lev alltid i håpet. Du har iallefall inspirert meg.

November- symra sa...

Disse herlige lubne flygeudyktige sjarmørene som bare gjør sommerdagen perfekt!

Huldra sa...

Mmm.. Deilige sommerstemningen sin. Takk for at du spår en sommer når det er så hustrig kald, og hvitt, hvitt hvor øyet enn ser rundt her. Dette varmet på en kald vinterdag. :)