lørdag 4. desember 2010

Oppskrift på en himmelsk nydelig god, ekte hjemmelaget, egglikør!

Tenkte jeg burde dele denne oppskriften på en nydelige og kremete ekte hjemmelaget egglikør med dere! Du vil få mange, mange eggehviter til overs etter å ha laget julens egglikør, men fortvil ikke, for du skal i løpet av svært kort tid også få en oppskrift på noen helt vidunderlige og lettlagde kokosmakroner, og da trenger du alle eggehvitene du fikk til overs etter å ha laget egglikøren! ;)

Så, det er advent, alle har det travelt, så derfor rett på sak, oppskriften på en himmelsk nydelig god, ekte hjemmelaget, egglikør:

14 (fjorten!) eggeplommer
400 g sukker
1 ss vaniljesukker
1 liter helmelk
1/2 liter sprit (40 eller 60%, jeg foretrekker selv å bruke 40%)

Ha eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og rør om. Rør jevnt og hele tiden, og ikke ha på for sterk varme, for egglikøren blir ikke god dersom denne blandingen svies.

Når blandingen er så varm at du ikke klarer å stikke fingeren nedi uten å nesten brenne deg..., da har du melken i kasserollen. Varm opp til kokepunkt, men straks det oppstår bobler i blandingen så ta kasserollen av platen/koketoppen. Rør/pisk hele tiden i blandingen med en visp.

Avkjøl så egge"kremen/sausen". Rør gjerne i den noen ganger også under kjøling.

Når den er avkjølt heller du blandingen fra kasserollen over på flasker som er helt rene/kokt rene/sterilisert. (Du kan sterilisere flasker og skrukorker ved å koke de allerede vanlig rengjorte flaskene og skrukorkene i en stor ren kasserolle i minimum 20 minutter. (Går ikke flaskene helt nedi kasserollen så fyll også flaskene med vann og kok de så stående i kasserollen. Dampen vil sterilisere dem. (Litt om sterilisering av glass HER).

Hell deretter på eggekrem til flasken er halvfull, så har du på litt sprit. Rist flasken og smak. Er den for svak eller sterk etter din smak så justér med mere eggeblanding eller mere sprit, alt etter som.

Tenk også på hva den skal brukes mest til! Skal du bruke den mest til desserter (som saus til eplekake/terte og vaniljeis i stedet for vanlijesaus for eksempel), så kan det være gunstig at den ikke er for sterk. Skal du derimot drikke av den på lillejulaften sammen med din kjære foran peisen når juletreet endelig er pyntet og alt er klart til den store høytidsdagen, så kan den kanskje være litt sterkere enn dersom du skal bruke den som saus på juledessertene.

Egglikørflaskene bør vendes regelmessig, og egglikør ristes alltid lett før servering for å sikre at den fremdeles er godt blandet! Den hjemmelagde egglikøren er holdbar i minimum en måned.

Jeg har laget etiketter til egglikør-flaskene mine, og dersom du også kunne tenkt deg disse etikettene på dine egne egglikør-flasker, så kom bare innom Glassveranda senere i dag for å hente dem! Jeg har nemlig planer om å lage dem i et utskriftsvennlig format slik at alle som har lyst til å bruke dem kan skrive dem ut på egen skriver! ;)


Kos deg med juleforberedelser av alle slag i dag! Jeg ønsker deg og dine en koselig og effektiv, men stressfri, lørdag! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


7 kommentarer:

Ruth:-) sa...

Den likøroppskriften så bare helt nydelig ut:-)
Den skal prøves ut til jul, for jeg elsker å prøve ut slike nye oppskriffter. Og for en skjønn etikett du hadde på flaskene.
Ha ei fin førjulstid.
Mvh Ruth

Rose Garden Malevik sa...

Ser gott ut :)


S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

Välkommen att vara med :)
Håkan

Lene sa...

Dette må jeg prøve å lage et par flasker av. Så flott etikett, mulig jeg "stjeler" den ja...

Huset på landet sa...

Så spennende! Denne skal jeg lage i kveld :-))
Sendte mannen til butikken for å kjøpe H-melk. Og selv jakter jeg på tomme flasker i huset. Typisk at jeg akuratt har ryddet og kastet...
Lager et innlegg på bloggen min når jeg er ferdig, med link til bloggen din, om det er OK for deg.
Ha en fortsatt fin kveld!
Klem fra Line

Cami sa...

Hvor har du kjøpt de søte flaskene? Klem fra Camilla

Ann sa...

Takk for både det ene og det andre! :)) Helt greit Line, -veldig hyggelig! ♥

Camilla: Det er bare noen vanlige hvitvinsflasker jeg har brukt. Skyld de godt i kokende vann før bruk, så er de helt supre også til egglikør! :))

Ha en fortsatt fin advent! :0)

Stor klem, Ann.

Cami sa...

Takk for svar! Jeg har laget kirsebærlikør og den ble nydelig. Jeg har lett i så mange butikker nå for å finne slike små søte flasker for å sile likøren over på. Du har et fantastisk nydelig hus�� fin advent ønskes deg og. Camilla