torsdag 2. desember 2010

Nå skal amaryllisløkene i jorden!

Jeg har plantet amaryllis, julestjerner og svibler i vakre potter av glass og bøtter av aluminium, og laget en rekke julete blomsterdekorasjoner til julehuset vårt, og her er noen bilder som jeg tok mens jeg holdt på med plantingen på bordet i spisestuen. Du skal selvfølgelig etterhvert også få se dekorasjonene slik de ble da de var ferdig, men i dag tenkte jeg bare å vise dere hva jeg planter i, og gi noen tips til hvordan du best driver fram amaryllis.

Hva jeg planter i... jeg bryr meg ikke noe særlig om hva tingene mine er ment å skulle brukes til. Er "blomsterpotten" vakker, vanntett og sjelden i bruk ellers, så er den utmerket til å plante juleblomster i! Julestjernen her på bildet har jeg plantet i en isbøtte/vinkjøler av aluminium, en amaryllis har fått plass i den gamle gullfiskbollen vår. Litt mose skal oppi og litt julepynt, og ingen tenker mer på at dette er en gullfiskbolle, bare at den er vakker! ;) Plant i det du måtte ha for hånden!

Julestjerner har en lei tendens til å tørke ut hvis du ikke planter dem i en større potte enn det de selges i på garteriet, nå det er en god idé å gi den litt mere jord å boltre seg i, så varer den lengre.

Hvit amaryllis er min personlige julefavoritt. Leste du ikke blogginnlegget mitt om amaryllis i fjor, så vil jeg anbefale deg i gjøre det nå, for amaryllis er virkelig en fantastisk plante, også for allergikere! Du finner alt som er kjekt å vite om amaryllis: HER.

Amaryllisen på bildet har jeg kjøpt nå nylig, men i tillegg har jeg nå hentet frem amaryllisløkene mine som jeg pakket inn i avispapir etter avblomstring i fjor jul. De har ligget lagret tørt, mørkt og kaldt, og nå er det perfekte tidspunkt å hente dem frem igjen! 2-3 uker før jul - nå! - skal de settes i fuktig jord:

Plant løken slik at 2/3 av den stikker opp over jorden. Potten skal være noen cm større enn løken. Jorden skal være veldrenert. Sett gjerne løken i et glass med vann (kun røttene skal stå i vann), natten over før den plantes i jorden. Da suger røttene til seg tilstrekkelig med vann. La så potten stå varmt med mye vann den første tiden. Vann så løken meget forsiktig til blomsterstenglene er blitt høye, da kan du øke vannmengden igjen. (NB! Løken råtner dersom den får for mye vann). Amaryllis skal drives i temperaturer på mellom 17-25ºC. (Nattemperaturen kan med fordel være 5-7 grader kjøligere enn dagtemperaturen). Den skal ha mye lys, men helst ikke direkte sollys. Da får du en vakker, blomstrende amaryllis til jul! ;)

Kjøp en sekk jord i morgen og let frem noen spennende plantekar fra skapet. Kanskje et gammelt melkespann, en glassbolle, en suppeterrin, et stort sausnebb, en kaffekjele, et norgesglass eller lignende, så er du klar til planting av juleblomster i helgen! :))

Ha en fortsatt fin kveld!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

1 kommentar:

Lottemora sa...

Takk for tipset

Klem
Lotte