fredag 29. oktober 2010

Litt om hvite gresskar i Norge, rutete gresskar, prikkete/polka dot gresskar, spiselige gresskar og gresskar-kranser

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 9 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikanske flotte interiør- og livsstilsmagasinet Better Homes and Gardens. (All 9 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American magazine Better Homes and Gardens).

Hvite gresskar finnes, da mener jeg ikke spraymalte gresskar, men naturlig hvite gresskar. De hvite gresskarene har etter hvert blitt mer og mer vanlige å se på Halloween, spesielt i USA, men her hjemme er de alt for vanskelige å få tak i!

Jeg håper de etterhvert vil bli vanligere i butikkene ved Halloween-tider her hjemme i Norge også, og helst uten at de koster en formue, for de er unektelig vakre med sine hvite krem/kalkede silkelignende matte glatte overflate! I mellomtiden kan du jo ta vanlige oransje gresskar å rett og slett male dem slik NIB-jentene foreslår, eller så kan du jo tillate fargen oransje i hjemmet ditt én dag i året?

Ja jeg vet, mange grøsser ved tanken, men oransje gresskar passer jo egentlig bedre inn i hjem her i Norge enn i de fleste andre hjem i verden! Her er det meste hvitt/beige/grått i hjemmene våre og det byr derfor ikke på noen store fargekollisjoner om vi legger til fargen oransje noen dager i året! Fargen oransje er ren og lekkert sammen med alt alt det hvite! Ja hjemmene våre er som skreddersydd for alt det oransje enten vi liker det eller ikke! ;)

Enten man velger det ene eller det andre så er det viktigste tross alt å skape noe ekstra hyggelig - og ikke minst spennende - for ungene denne dagen! Liker du ikke så spreke farger i hjemmet ditt, så trøst deg med at det er jo bare for én dag, og at Halloween tross alt er primært ungenes festdag, en karnevalsfest, og karneval ja de skal jo gjerne være fargerike, og det er ingen tvil om at ungene elsker farger!

Det dyrkes gresskar i hele verden, også i Europa, men på langt nær så mange som i gresskarets opphavsland Amerika hvor gresskar har vært dyrket i flere tusen år og hvor det årlig produseres nærmere 700 millioner kilo gresskar. Dette gjør at gresskarene er betydelig rimeligere i USA og, ikke minst, lettere å få tak i.

Da jeg vokste opp hadde eldre nabodamen vår et bittelite grønnsaksbed hvor hun blant annet dyrket gresskar! Hun passet på dem som om de var laget av gull, pakket de inn i filt på kalde sommernetter, snakket med dem og jagde vekk alle unger, kråker og katter som kom for nære! Hun jobbet hele sommeren med å dyrke frem ca. 6 gresskar! :)) Det så ut til at hun hadde stor glede av det, men det ble imidlertid med den ene sommeren! Klimaet her var bare ikke egnet til gresskaravling! Men jeg har bestemt meg for å forsøke å dyrke frem hvite "Baby Boo" i drivhuset mitt til våren! ;)

Dersom du ønsker å se flere bilder av hvite gresskar på nettet, så søk etter "Lumina pumpkin(s)" som kanskje er det vanligste navnet på de hvite gresskarene, søk også etter "Baby boo pumpkin", "white Ghost pumpkins", "White pumpkins", "Casper pumpkins" og "Albino pumpkins" så vil du finne mye flott Halloween-inspirasjon av og med hvite gresskar!

Cucurbita som er det latinske navnet på gresskarfamilien, var for indianerne en medisinplante! Den ble bl. a. brukt mot nyrestein, barns sengevæting, blærekatarr og på huden ved forbrenninger og sår. Koker, steker eller damper du gresskaret alene eller lager pudding, pai eller annet av det er den også en god matplante. Frøene er gode i brød, eller så du kan vaske frøene, riste dem lett på pannen i litt olje og spise dem som snacks slik amerikanerne gjør det. Gresskarkjøttet kan spises "rått" også, men det smaker vassen råpotet... varmebehandlet forvandles smaken til noe søtt og godt. Også hvite, sandfargede og dusgrønne gresskar er orange innvendig! Vær klar over det før du lager lykt av et hvitt gresskar, du får nemlig oransje kuttkanter og et litt oransje lys også fra et hvitt gresskar! (Apropo kuttkanter, et tips: Dersom du skal skjære ut figurer i gresskaret: Gni gjerne litt sitronsaft på kuttsåret så holder kuttkantene på den ferske, friske oransjefargen mye lengre før de "visner" og blir brunlige og ulekre!)

Vanligste størrelser på gresskar er 4 kg - 40 kg, men de kan bli inntil 200 kilo tunge. Det finnes også en rekke forskjellige minigresskar å få tak i som er supre til kranser og girlandere. Gresskar har lengst holdbarhet om de oppbevares i 7-10 varmegrader, så i Norge utendørs i oktober holder de seg friske leeenge!

En annen sak er at vi i Norge vanligvis pynter først dagen før Halloween og tar Halloweenpynten ned igjen allerede morgenen etter Halloween... I USA og i andre land som har lange Halloween-tradisjoner pynter de gjerne en ukes tid i forveien, og så står gjerne pynten fremme noen dager etter Halloween også. Det er nok derfor mange legger så mye arbeid i dekoreringen. Gresskarenes holdbarhet er derfor uansett ikke et problem i Norge ettersom Halloween-pynten her står utstilt bare 1-2 døgn.

De hvite gresskarene er nydelige, men vi pynter det hvitmalte huset vårt med oransje Halloween-pynt i ekte kråkeslott-stil hvert eneste år vi, selv om det resten av året ville vært helt uaktuelt med oransje pynt rundt veggene! Men er det Halloween, så er det Halloween, og er det karneval så er det karneval! Et hvitt-hvitt barnekarneval ville vært et ganske kjedelig karneval, ville det ikke? Halloween blir på ungenes premisser, så selv om mor i huset gjerne skulle hatt hvite gresskar i stedet for de oransje og hvite engler i stedet for sorte flaggermus, så klarer jeg helt fint én liten helg i året med oransje pynt på trappen og sorte flaggermus i vinduene! Skal jeg være helt ærlig så gleder jeg meg noe veldig, veldig til å Halloween-pynte både inngangspartiet vårt og festbordet med alt det oransje-, sorte- og Halloween-skrekkelige sammen med ungene! :)) Disse fargene må til om det skal bli ekte Kråkeslottstemning i huset på Halloween! ;))

Du kan sjablong-male gresskar eller male dem for hånd. Du kan lage mønster med spikernagler eller skjære ut mønster, du kan helmale dem, male ruter på dem eller prikker. Du kan skrive monogrammer på dem eller skrive "Velkommen!", du kan lage lykter av dem, henge dem opp eller sette dem på trappen eller i krukker. Og det går heeelt fint å lage Halloween-stemning uten gresskar også. Da er det bare å begynne å planlegge barneselskapet på søndag! ;)

Halloween-muffinsene til halloween-festen og linker til litt mere Halloween lesestoff finner du: HER.
Mere Halloween-inspirasjon her: Better Homes and Gardens.

Nå skal jeg lage noen flere sorte flaggermus sammen med ungene, så skal jeg på konsert!
Ha en riktig fin fredagskveld! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Har du meldt deg på Giveaway-trekningen? Lyst til å være med du også? Påmelding her: Giveaway-trekningen.

Ingen kommentarer: