søndag 26. september 2010

Kunst trenger ikke være dyrt. Kunst skal dekorere et interiør, men heller aldri kjøpes kun med det målet for øyet!

Mange synes kunst er noe meningsløst, noe jåleri, snobberi, og helt unødvendig i et privat hjem. De tenker på kunst som noe veldig dyrt, veldig kostbart som henger til salgs på kunstgalleriene i de største byene og er forbeholdt noen få enten rike, eller spesielt kunstinteresserte, mennesker.

Slik er det imidlertid ikke! Kunst kan være så mangt, og kunst er for alle! Jeg bestemte meg for å vise dere min veggskulptur/maleri av gamle grå værbitte gulvlemmer i gårdagens blogginnlegg blant annet for å illustrere at kunst ikke nødvendigvis trenger å være noe dyrt, noe kostbart!

Den viktigste oppgaven til kunst er nemlig at den skal bevege deg, få deg til å føle noe, tenke, gruble litt, smile, kanskje le, måpe av sjokk, eller av beundring, reflektere, undre eller beundre!

Du skal føle noe når du ser kunst! Om mennesker føler noe og hva de eventuelt føler når de ser f. eks. et maleri, er selvfølgelig svært forskjellig fra person til person.

Jeg tenker på bestefar, norsk natur, turkisgrønt hav, blå himmel og høye fjell, isbreer, gamle norske idylliske trehus og stakittgjerder når jeg ser veggskulpturen som jeg viste dere i blogginnlegget i går, jeg blir i godt humør av den. Den vekker gode minner i meg og får meg til å smile. Andre tenker kanskje noe helt annet når de ser den. Poenget mitt er at denne veggskulpturen skal henge i mitt hus, i min stue, så det spiller ingen rolle hva kunstverket betyr for naboen min!

Det er jo det som er så flott med kunst, det finnes ingen regler! Det er ikke prisen på kunstverket eller navnet på kunstneren som bestemmer om noe du ser er "kvalitetskunst" eller ikke, det er følelsene som vekkes hos deg når du ser et bilde eller en skulptur! Selv velger jeg alltid bilder jeg blir glad av, bilder som vekker hyggelige tanker og assosiasjoner, kreativitet, minner, skaper ro, inne meg! Det samme må du, og alle andre, også gjøre.

Har du ikke penger til å kjøpe en Nerdrum eller bilder av en annen kjent kunstner, eller ønsker du å heller bruke pengene dine på noe helt annet enn kunst, så lag noe spennende kunst selv, støtt en lokal kunstner eller gled en amatørkunstner! Ofte selger de bilder til en pris som knapt nok dekker materialkostnadene de har hatt, men du verden så mye spennende kunst de produserer! Og hvem vet, kanskje kan du om 30 år selge maleriet du kjøpte for 500,- kroner, for 500 000,- kroner.

Når du vurderer et stykke kunst, enten det er et foto, et maleri, en skulptur, noe figurativt eller noe abstrakt etc., så kjenn på følelsene kunsten vekker hos deg, og om du liker følelsen! Det er det som er viktig. Om kunstverket blir verd noe i fremtiden eller ikke er ikke så viktig. Det er også nærmest umulig å skulle forutsi.

Om bildet er malt av deg selv, din søster eller minstemann i huset spiller heller ingen rolle bare maleriet eller skulpturen vekker gode følelser hos deg. Det er jo DU og dine som skal trives hjemme hos deg. Lillebrors malerier blir dessuten utrolig flotte i glass og ramme! Kunst skal jo også være vakkert presentert, kunst skal dekorere et interiør, men heller aldri kjøpes kun med det målet for øyet! ;)

Bildene du ser her i dette blogginnlegget er laget av mine barn da de var henholdsvis 5 og 6 år gamle. De betyr noe for meg, vekker følelser i meg, -de varmer et morshjerte i hverdagen! :)) Bildene som de har laget til mamma med fargeblyanter og klistremerker er rammet inn og henger som en del av en bilde-collage på veggen på soverommet vårt. Det er noe av det siste jeg ser før jeg sovner om kvelden, og det første jeg ser når jeg våkner, og de får meg alltid til å smile. Kanskje kunne en Nerdrum på soveromsveggen gjort det samme? Nerdrums malerier er storslåtte, fantastiske mesterverk, men nei, jeg tror faktisk ikke det! ;)

Ha en fortsatt fin søndagskveld! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


5 kommentarer:

Anonym sa...

underbart underbart!

agneta

Fossestua sa...

Hei Ann :)
Jeg er så enig! Mere dyrebar kunst finnes ikke :)
Fikk nesten litt sånn desjavo (vet ikke hvordan det skrives hihi, men du skjønner det vel)då jeg leste innlegget ditt....for jeg var nettopp innom en annen blogg...hvor mamman hadde fått en lapp fra minstemann...og min første tanke (og det skrev jeg også)var at den måtte hun få rammet inn! Søtere lapp har jeg aldri sett! Ta en titt her : http://lindashagedrommer.blogspot.com/2010/09/smelt-smelt.html

Klem fra Lise

Linda sa...

Jeg har et innlegg i dag som skal i glass og ramme:)) Og så har jeg rammet inn noen kunstverk fra lenger tilbake, som skal opp på veggen i løpet av kort tid, bare veggen blir ledig.... må flytte noen hyller først.... Ha en super dag:)

Fossestua sa...

Hei igjen Ann :)
Takk for de fine ordene:)
Måtte bare oppklare en ting, og det er at jeg overhodet ikke har peiling på de html kodene! Navigeringsknappene mine er bare de som blir kalt "sider", og man kan legge opp inntil 10 stykker.
Klem fra Lise

Linda sa...

Fint å lage collage av alle slike minner fra barna, tenkte jeg skulle lage en og henge opp. Endelig nå etter mange år med stillstand inne, blir det litt fart i oppussingen inne. Det har vel litt å gjøre med at ungene ikke tenger på veggene lenger osv, he, he:) Men jeg lurer litt på hvordan jeg skal gjøre det med bloggen... Det er jo en hageblogg... For at det ikke skal bli en smørje av ulike temaer, funderer jeg litt på hvilke løsninger som kan fungere... Det virker veldig ryddig og oversiktlig slik du har med bilder som linker til innlegg om tema... Jeg har noen slike knapper, men de har ikke fungert helt etter intensjonen, mest fordi de er linket til sider, og jeg får ikke innleggene mine til å legge seg under knappene... Kanskje jeg skal fjerne knappene og heller ha bilder som linker til slik du har??? Er det ok, føler jeg hermer litt... Men likt blir det jo langti fra likevel. Men vil du fortell meg hvordan du gjør det? Feks at alle mine innlegg om opppussingsvinteren 2010/2011 kommer under en link/bilde på siden i bloggen... Huff dette ble veldig kaos...

Takker for kosleige ord hos meg. Det varmer alltid godt med komentarer, det er jo litt av drivkraften:) Ønsker deg en god kveld. Klem