lørdag 28. august 2010

La deg inspirere av alle de herlige Provence-fargene du også!

Husene i Provence er, som jeg viste litt fra i et tidligere blogginnlegg, fylt med de vakreste farger! Innvendige vegger er i de fleste hus i Provence som oftes hvite, men gulvene har nydelige fliser, ofte i terracotta eller naturstein, eller tregulv i gylden oljet eik og lignende heltre-materialer. Ofte er også møblene i oljet eik, kombinert med kunst i spreke farger, aktikviteter, keramikk, terracotta, porselen, flettede kurver og tekstiler i lin og bomull. Interiøret har ofte hvite vegger ja, men utenom veggene er de ikke redde for å bruke farger hverken i interiøret eller eksteriøret!

Vakre steinbygninger i duse varme farger er vanligst; Cremehvitt, fersken, sand, mandarin eller dus rosa. De fleste av husene har vindusskodder og dører av trevirke malt i en av middelhavets herlige farger: Turkis, lys blå, lys grågrønt, mørk grågrønt, blågrønt o.s.v., og rød teglstein på takene.

Bildet til venstre viser et av de råeste inngangspartier jeg noengang har sett! En 3 minst meter høy kraftig dør i beiset heltre, med sorte jernnagler og beslag! Legg merke til de nydelige dørvriderne! Rekkverket på det lille platået på toppen av steintrappen har et rekkverk av heltre, -tykke kvister i en nydelig grå patina! For meg så det ut som om at tykke greiner var podet inn i hverandre, til et nettverk, og deretter flyttet hit etter at greinene var grodd sammen! Er dette mulig? Hva tror dere hagefolk som pleier å være innom Glassveranda? Hva slags treslag i såfall? Pil? Det var i hvertfall et imponerende skue dette flotte rekkverket med bark på foran den mørke døren omgitt av en hvitpusset murvegg. Særegent, unikt, aldeles nydelig! Slikt som dette får en arkitekturinteressert til bare å stoppe opp, se på, kjenne på og bare måpe av beundring! Noe så himmelsk herlig kreativt!

En annen arkitektonisk meget vanlig eksteriørdetalj både i Italia og i Frankrike er smijernsdetaljer! Rekkverk og porter i alle varianter, og ofte også som pynt på dører og vinduer. Den vanligsste fargen er sort, men en gang i blant ser jeg også bygninger med smijern malt hvitt, turkist eller i en helskjønn lys, lys, sjøgrønn farge. Vakre er de, uansett farge, slike detaljrike smijernsporter og rekkverk!
I dag viser jeg dere altså et lite utvalg av feriebildene mine, og som vanlig de siste 20 år er det ikke få av mine feriebilder inneholder bygninger! Jeg er, som dere som regelmessig er innom Glassveranda sikkert for lengst har fått med dere, svært interessert ikke bare i interiør, men også i arkitektur, og av alt det vakre i verden er vindusskoddene som er vanlige på hus både i Frankrike og i Italia, noe av det aller aller vakreste jeg vet om!

Vindusskoddene er vakre, enten de er nymalte eller rustikke med avflasset maling og rustede hengsler synes jeg, og ofte er det mest fasinerende synet de virkelig gamle vindusskoddene, de med en vakker patina og delvis avflasset malig! De er som vakre malerier, fylt med de herligste detaljer, skygger og fargespill! Men de nymalte er også vakre, -se for eksempel bildet ovenfor der det står en sort sykkel ute på terrassen, -så utrolig vakkert det er med den klare lyse turkise fargen mot en nesten kritthvit vegg! Fantastisk flott, ikke sant?

Dette vinduet til høyre et et av mange i gammelbyen i Menton... Flott ikke sant, med stukkaturen rundt og i det heletatt? Dette vinduet er et av sikkert 20 vinduer på en stor eldgammel flott bygning ikke langt fra havnen i Menton. Men det er noe helt spesielt med vinduet, ser du hva det er? Vinduet, omrammingen, skoddene, alt er malt på veggen! Det er ikke egentlig et vindu der, bare en murvegg med et tyvetalls enestående malerier på! Dette vinduet er zoomet, men de er så forseggjorte og detaljerte at dersom du ikke er oppmerksom på det så oppdager du ikke at vinduene på disse veggene faktisk ikke er ekte! Fasinerende, og unike dataljer i et levende bybilde som du bare få med deg dersom du noengang reiser til Menton. Uansett ingen dum idé: Har du et rom som synes litt innestengt, så kan du jo male et vindu, eller lage et falskt et, som du henger på veggen inne! Verdt å forsøke.

En liten avsporing. Tilbake til de ekte skoddene. Skoddene er ikke bare vakre, de har selvfølgelig også en funksjon. De holder sol, vind og ubudne gjester ute. Om sommeren holdes de ofte lukket når det er på det varmeste om dagen, men åpnes igjen om natten for å få frisk, kjølig luft inn i huset. Om vinteren er det omvendt.

Husene har ofte hvite påmalte rammer rundt vinduene. Dette er dekorativt, men tradisjonelt ble dette gjort i den hensikt å holde insekter og smådyr ute. Slike liker nemlig ikke noe særlig å krysse hvite flater.

Jeg bare elsker disse blågrønne fargene! De er de mest vidunderlige blå- og grønnfargene du bare kan tenke deg, og ofte bruk de i kombinasjon med oljet eik, gråtoner og sandfarger! Det nøytrale i kombinasjon med disse fargene er bare med på å gjøre det hele enda vakrere. De spenstige skoddefargene fremhever roen i det hvite og naturfargene, mens det hvite og naturfargene fremhever det muntre, friske og levende i de spenstige skoddefargene! Flere av disse grønnfargene har jeg allerede i bruk hjemme hos oss, bl. a. i takene inne i paviljongene (badepaviljongen og grillpaviljongen) våre. (Du ser litt av taket i grillpaviljongen vår i "logoen" øverst på siden her på Glassveranda). Jeg har også brukt en blågrønn farge på vindusskoddene i lysthuset vårt. Nydelige farger sammen med alt det hvite!

La deg inspirere av alle de herlige Provence-fargene du også, og ha en riktig fin lørdag! Nytt blogginnlegg, flere bilder og mere lesestoff kommer her på Glassveranda i løpet av lørdag ettermiddag/kveld! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


4 kommentarer:

toves sammensurium sa...

"ÅÅÅ,gjev eg kunne....!!"
For noen nyyyyydelige vinduer,vindus-skodder,farger.stukkatur.dører,patina og steminger!!!!! Ratt og slett vakkert!!!!!!!!! :)))
Blir stadig mer og mer misunnelig på den turen din :)

Ann sa...

Ja alle skulle egentlig hatt en slik inspirasjonstur en gang i året i hvertfall, sett nye ting, fått nye idéer, ny giv! Jeg flommer over av arbeidslyst når jeg kommer hjem fra en slik tur, en skikkelig vitamininsprøytning må jeg bare innrømme! :)) Min mann synes jeg tar bilder av alt for mange bygninger på turene våre, men det er jo så koselig å kunne sitte å nyte detaljene og inntrykkene i ro og mak når man har kommet hjem igjen ;) Veldig hyggelig at du liker disse fasadebildene mine!! :))

Ha en fortsatt fin lørdag!

Klem, Ann.

Anonym sa...

Du tjejen, Din kommentar hos mig var MAKALÖST skön.... jag blev så glad så glad så glad och måste bara säga att jag älskar Din sinnliga blogg MYCKET. Så mycket så jag lägger till den på min 'love love love' lista om det är ok!?

Jag har en skön hösttävling hos mig, please be my guest!

Soooo nice to meet you!

LAV

Agneta

Monica sa...

ahhh skjønne herlige farger... høres ut som en helt utrlig herlig tur. ønsker deg en videre fin lørdagskveld. klem Monica